Veckans plastkonsumtion

20120930-140135.jpg

Då var det dags att se efter vart all vår plastkonsumtion på en vecka verkligen kommer ifrån och fundera ut hur jag minska ner mängden.

Vi har slängt förpackningar som tillhört följande:

 • 1 liten spann turkisk yoghurt
 • 1 hushållsost
 • 1 paket köttfärs
 • 1 paket skinka
 • 1 paket kyckling
 • 1 paket smörgåsrån
 • 1 matkvarg
 • 1 cream fraiche
 • 1 paket gröt
 • 1 paket välling
 • 1 limpa bröd
 • 2 ”fruktpåsar”
 • 2 Ahlgrensbilar
 • 1 pastapåse
 • 1 paprikapaket
 • 2 mjölkpakets lock
 • 1 bananpåse

Allt vårt skräp kommer denna veckan från köket. Vad som slängs (på ett eller annat sätt) skiljer det sig såklart från vecka till vecka. Just färdigt påsförpackat godis hör inte till vanligheterna här hemma. Inte heller är till exempel påsen till gröt och välling, smörgåsrånsförpackningen eller ostförpackningen något sådan som görs åt varje vecka.

En nackdel tycker jag är att nästan all frukt och grönt som är ekologiskt ligger färdigförpackat i plastpåse, detta höjer ju helt klart vår plastkonsumtion- Bananer och paprikorna är typiska exempel på sådan som alltid är förpackat där vi handlar. Kanske att jag skulle skicka iväg ett mail till företagen och fråga hur det kommer sig och om det inte går att åtgärda. Är det så att det är lätt att folk ”fuskar” och säger att det inte alls är de ekologiska de lagt i sin korg för att komma undan några kronor billigare och att man måste ”skydda” sina varor på detta sätt?

Fruktpåsarna (tunna påsar som man stoppar lösviktsfrukt och grönt i) skulle jag/vi kunna vara mer försiktiga med så man kan ta med sig dem nästa gång man handlar för att iallafall inte göra åt fler än nödvändigt. Kanske man kan sy egna i något tunt tyg så de inte väger så mycket och som man kan ta med och lägga grönsaker och sådant i? Vi släpar ju redan med oss kassar till affären för att stoppa all annan mat i så vad gör det att man behöver plocka med sig några fler?

Pastan ska jag kolla om jag inte kan hitta ett ekologiskt alternativ i kartong i stället för plastförpackat och lika så se om jag kan hitta något annat alternativ än mejeriprodukter förpackade i plastburkar. Jag har hört att exempelvis turkisk yoghurt ska finnas att hitta i kartong.

Just kött och charkprodukter kanske man kan köpa i just charken för att komma runt de stora plastförpackningarna? Man kanske inte kommer undan helt, men kanske att mängden kan minskas ner genom att göra detta.

Ni som orkat läsa igenom all text märker att jag har en del frågor och undringar så på detta blir det helt klart ett ”fortsättning följer…”

15 svar på ”Veckans plastkonsumtion”

 1. Ang ekologisk frukt och grönsaker i plastförpackningar.. Det kan jag svara på då jag jobbar på en F&G avdelning här i stan. Som butik måste du ha utbildad personal, höga krav på hantering av in och ut i varumottagningen, speciella diskar för ”lösa” äpplen. Har vi äpplen i påsar kan vi bara lägga upp dem i vilken disk som helst för då tar de inte åt sig gifterna från de andra äpplena som ej är ekologiska.
  Sedan kostar det en stor summa varje år för butiksägaren för att ha det ekologiska certifikatet om att hantera lösa frukter och grönsaker. Vilket många chefer/vd inte alls har lust att betala vilket är väldigt tråkigt!!

  Ju mer vi konsumenter efterfrågar och ligger på så kommer de ju tillslut vika sig! För då ser de att pengarna rullar in och vi får de varor vi vill ha! Båda parterna blir ju glada över det. =) Jobbade på en F&G certifierad butik innan vi flyttade till Borås och det var så roligt att få jobba med bra och nyttiga varor som det ändå är i det ekologiska.

 2. Vi köper grönsaker lösa utan att lägga dem i en påse alls, funkar bra det också utan att ta med extra tygkasse 🙂
  Börja beställ frukt från typ årstiderna så får du ganska trevliga trälådor?

  Va fint påslakanet blev!

 3. Intressant läsning. Jag tycker att jag har hyfsat koll på vad vi slänger för plast, och det är alldeles för mycket, och i princip bara förpackningar. Är så less på att allt allt allt ska förpackas i plast. Försöker att köpa utan när det går, men det är ju sällan.

  Jag har sett att det finns små tygpåsar i nättyg att köpa i någon ekobutik på nätet, men minns inte vilken. Har haft tanken på att jag borde köpa eller sy sådana, men det har inte blivit av. Tills vidare försöker jag att undvika påsar när jag köper ett fåtal frukter, och de påsar jag trots allt tar försöker jag att återanvända på ett eller annat sätt. Borde verkligen ta tag i det där nu när jag påminns om det…

 4. Jag har också funderat på det där med plastförpackningr från pålägg och konstaterat att det ju inte blir lika mycket hårda plastförpackningar i alla fall om man köper pålägg i delikatessdisken och förhoppningsvis kan man då också köpa precis så mycket som behövs så att man slipper slänga någon mat.

 5. Kul att du är med! Jag skrev om våra frukt- och grönsakspåsar här http://livinggreen.se/blogg/kottkriget/2012/05/18/bag-lady/

  Ligger en länk till en nätbutik i kommentarerna! Jag kan verkligen rekommendera att investera i någon typ av tunna påsar, de är toppen! Eller så kan du ju sy själv. 🙂
  Brödpåsar kan man ju sy själv av en kökshandduk och köper man hos bagaren så kan man skippa påse helt.

  Jag använder också endast hårda tvålar och slipper på så vis alla slags tvålpumpar, shampo- och balsamflaskor etc. Olja på glasflaska istället för lotion. Bikarbonat som deo och ja, plastberget minskas sakta men säkert! 🙂

  1. Hihi jo när jag skrev om att återanvända fruktpåsarna tänkte jag på just dig och ditt bag lady inlägg 😉 Vilka fina och bra påsar det fanns i ecobutiken du länkade.

   Vi använder också hård tvål men har inte gott över till schampo i fast form än. Fick rekommendationen att mellanlanda i ett annat ekoschamoo när man går från ”vanligt” schampo innan man ger sig på den hårda 🙂

   Tack för alla tipsen!

 6. Jag tar nog frukt o grönt i plastpåsar hälften av gångerna, annars lägger jag direkt i handlingskassen (återanvända lr i tyg). Återanvänder dem till badrumspapperskorgen oftast, eller i kylen till övertäckning o så. Diskar påsar så att man har dem länge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *