Semesterläsning – 5 böcker om hållbarhet

INLÄGGET INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

Idag är det åter igen dags för ett inlägg med The Sustainable Society och julis tema är Avkoppling. För somliga av er kanske redan semestern börjat, kanske den till och med börjar nå sitt slut. Själv gör jag min sista arbetsvecka nu innan 4 veckors semester tar vid.

Avkoppling kan vara så vitt skilda saker för olika människor men jag har valt att fokusera på något jag ofta försöker se till att ha extra mycket tid för när jag har semester och för att koppla av ordentligt. Nämligen att läsa. En del av dessa böcker har jag läst själv och en del av dessa står på min långa lista över böcker jag skulle vilja försvinna bort i för en liten stund.

Eftersom detta är en hållbarhetsblogg och The Sustainable Society består av 12 personer som allas hjärtan klappar lite extra för just hållbarhet kommer mina boktips såklart ha ett fokus på hållbarhet. Om ni själva läst någon av böckerna får ni gärna lämna en kommentar med hur ni upplevde dem.

5 böcker om hållbarhet

Badskumt : gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg

Badskumt är en jättebra bok som introduktion till alla kemikalier vi hittar i badrumsskåpet och är en av de första böckerna jag läste för snart 6 år sedan när jag startade Ekomorsan. Denna boken är vad jag och Jennie brukar säga är ett måste i ”den heliga boksamligen” ihop med författaren Katarina Johanssons andra bok Den onda badankan: Ditt barn och de osynliga gifterna.

Den lilla svarta: modeindustrins mörka baksida

Detta är en av de allra senaste böckerna jag läst inom hållbarhet. Och är du som jag väldigt intresserad av textilindustrin rekommenderar jag denna skarpt. Gunilla Ander’s första bok Bomull-  En solkig historia (annonslänk) är en av de böcker som verkligen väckte mitt intresse för hållbart mode och var även den av de allra första böckerna jag läste när jag påbörjade min mer medveten livsstil. Den har verkligen satt sitt spår och hennes uppföljare Den lilla svarta är inget undantag. I denna boken får du bland annat följa med till Indien där du kan utläsa senaste modefärgen utifrån de färgade vattendragen.

Rumsrent : Hemmafixarens guide till ett giftfritt, miljövänligt och hälsosamt hem

Även denna boken är skriven av Katarina Johansson och om du som jag är intresserad av att fixa och dona där hemma är denna perfekt. Du kan använda boken som ett uppslagsverk och läsa om det specifika området du precis ska sätta händerna i. Jag har använt den både när vi valt golv och när vi funderade kring färger och tapeter här hemma.

Ett renare liv

Den här boken tillhör kategorin böcker jag skulle vilja läsa och så här står det på Bokus hemsida om boken:

Alla vill vi leva sundare, mer miljövänligt och grönare. Men hur gör man i praktiken? Hur rensar man sitt hem från giftiga produkter, hur äter man näringsrikt och naturligt, och hur lever man renare? I Ett renare liv får vi massor av praktiska tips och råd, recept och checklistor på hur vi kan rensa och rena oss själva, inifrån och ut.


4 timmars arbetsvecka: Konsten att leva mer & jobba mindre

Första gången jag kom i kontakt med konceptet att arbeta mindre var när jag var aktiv i miljöpartiet och sen dess har jag läst en del studier om vilka fördelar det gett där arbetsplatser testat just  kortare arbetsdagar. Jag tror verkligen att konceptet med kortare arbetsdagar är eftersträvansvärt för så väl den som arbetar och arbetsgivaren, även om just 4 timmar i veckan kan tänkas extremt, men det är nog det som gör att den här boken lockar och har kommit in på min att läsa lista. Den har ju varken med miljö eller kemikalier i våra hem att göra men den bygger på en helt annan hållbarhet som även den är värdefull tycker jag. Så här kan man läsa om boken på Bokus:

Alltför länge har vi levt med föreställningen att vi måste jobba hela livet innan vi till sist kan njuta av en välförtjänt pension. Glöm det. Det finns ingen anledning att vänta. Oavsett om du drömmer om att slippa heltidsjobbet, att resa jorden runt i lyx, tjäna femsiffriga belopp varje månad med minimal arbetsinsats eller bara få leva mer och jobba mindre, så talar 4 timmars arbetsvecka om hur du ska göra.

Med steg som är lätta att följa ger Timothy Ferriss tydliga metoder för att rensa ut allt onödigt, så att du kan fokusera på det som verkligen är viktigt: att leva ditt drömliv.

Övriga temainlägg

Här kan du läsa de övriga deltagarnas inlägg på temat Avkoppling:

Husligheter: Avkopplad – 8 miljövänliga (och skärmfria) saker du kan göra på semestern
Annas kemtvätt: 8 tips på hur du skräpbantar picknicken i sommar.
Ekoenkelt: Avkopplad – och nedkopplad
Think organic: Avkopplad
Slowfashion: Att koppla bort och av
Veckans Eko: S som i stökig semesterstart

Vad är en annonslänk?

Efter varje boktitel så står det annonslänk, det betyder att om du klickar på en länk och gör ett köp hos Bokus i samband med detta får jag en viss procent av köpet tilldelat mig. Detta påverkar inte mitt val av böcker utan jag har valt dessa utifrån att de antingen betytt mycket för mig i min resa mot ett mer hållbart liv eller så är det böcker jag själv planerar att läsa och som jag tror kommer ha en stor inverkan på framtiden.

2 svar på ”Semesterläsning – 5 böcker om hållbarhet”

  1. Jag läste Ferrys bok förra året och gillade den verkligen! Det gick inte att inte bli inspirerad. Plus att den var skojjig att läsa, just att det först låter så extremt 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *