Manifestation mot köphetsen

För många år sedan läste jag boken ”En shopoholics bekännelser” och måste erkänna att jag delvis kunde förlika mig med huvudkaraktären. Sättet där man intalar sig att för att göra något nytt/annorlunda krävs det en konsumtion. Tex om jag bestämde mig för att jag skulle börja baka bröd istället för att köpa bröd var jag ju tvungen att ha nya formar eller kanske en ny degbunke. De jag redan hade skulle antagligen fungerat fint, men jag intalade mig att det skulle bli så mycket bättre och så mycket roligare att göra det med de nya köksredskapen.

Det spelar ingen roll om man handlar ekologiskt producerat, second hand eller tidlöst när det är den pågående konsumtionshetsen som är grundproblemet. När man väl konsumerar är det såklart bra att konsumera ”rätt”, men det allra bästa är ju att inte konsumera alls. För konsumtion är konsumtion oavsett om det är nytt eller nött.

Nu tänkte jag i vilket fall starta en utmaning, främst för mig själv för att försöka lokalisera ”fällorna”. De onödiga köpen, när man står i affären och handlar nått bara för handlandets skull. Eller när man tycker sig behöva något, men om man bara väntar en stund har man snart glömt bort vad det var man tyckte sig behöva. Nyproducerat eller begagnat kvittar, ett onödigt köp är ett onödigt köp så från och med i morgon är 4 veckors köpstopp som gäller! Lite som en manifestation mot den köphets som pågår.

Det finns dock undantag. Livsnödvändigheter så som mat får givetvis inhandlas. Nästa sak som inte är en livsnödvändighet men som jag tillåter mig att handla är presenter. De som råkar fylla år under mitt köpstopp ska givetvis inte drabbas.

Under denna 4 veckors period är det istället rensning och att se över vad man faktiskt redan har som gäller. Varje vecka tänkte jag gå igenom en plats i hemmet som kan behöva en genomgång.

 1. Garderoben
 2. Kontoret/pysselrummet
 3. Badrummet
 4. Köksskåpen

Det som är trasigt hamnar på ÅVC eller ÅVS och resten som är helt och rent, men som jag inte behöver av olika anledningar ska antingen säljas eller skänkas bort.

Jag hoppas på att ni är några som vill haka på mig i kampen mot köphetsen. Berätta gärna hur det går för er, antingen här på bloggen eller kanske på era egna bloggar.

 

11 svar på ”Manifestation mot köphetsen”

 1. Åhm det här inlägget gav mig en tankeställare – igen.
  Jag är faktiskt väldigt bra på att inte konsumera onödigheter (tycker jag), men man måste alltid påminna sig.

  Ett problem med att rensa ut för mycket är att man skapar behov igen. Typ att man upptäcker att man inte har så många byxor och behöver ett par extra.
  Åh, andra sidan är det bra att inte ha så mycket hemma. Jag kan tycka det är befriande att inte äga så mycket.

  1. Ja visst är det befriande att inte äga för mycket. Tanken, för mig, är att rensa ut sådan som kanske sitter dåligt, är trasigt eller helt enkelt inte blivit använt på extremt lång tid 🙂 Man vill ju som du säger inte rensa ut ”fel” saker 🙂

 2. Hakar på!
  Har jag förstått rätt så är det både ”att-inte-konsumera” samt att ta itu med dina föreslagna områden en vecka vardera..?
  Kul!

  1. Kul att du hakar på 🙂 Ja det stämmer bra 🙂 tanken är både att inte konsumera, se över vad man har och behöver/inte behöver (främst det sistnämnda) och frigöra varor som andra kan ha nytta av istället 🙂

 3. Pingback: Veckans IN:UT »
 4. Pingback: Utmanad »
 5. Hej!
  Köpstopp här fr o m 1/10 i år och på obestämd tid framåt. Behöver strama åt budget, garderob samt gå ner de sista kilona till viktmålet. Har två tonårsdöttrar som drar kosing och jag har bestämt att ägna ekonomin åt dem och deras sista år hemmavid. SEN kan jag ta tag i vad JAG eventuellt skulle behöva. Vad som går åt för min del är underkläder och springskor så de är undantagna köpstoppet. (Löptränar nästan varje dag). Fasar över all mat och kroppsvård på ekologiskt. Sparandet började som en kul ”grej” på fb med en grupp som heter ”Spara 12 000 kr på ett år” och att komma i hamn med det är jättekul och väldigt inspirerande. NU är det bara att fortsätta. mvh//fr sö Dalsland.

  1. Vad roligt att det går bra med sparandet!! Ja om du löptränar varje dag tycker det är väl värt att undanta löpskorna från köpstoppet så du inte förstör kroppen av att springa i uttjänta skor!

   Lycka till med köpstoppet och berätta gärna om hur det går både med det och övergången till ekologiskt 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *