Baka busenkelt bröd

När vi pluggade på högskolan var vi några stycken som bakade vad vi kallade för hälsobröd. Hur hälsosamt brödet är kan man ju ifrågasätta, men hälsobröd var vad vi kallade det och gott som tusan är det! Jag kommer inte ihåg vem som började med det, inte heller vem som gav mig receptet, men det är verkligen busenkelt. Bara att röra ihop ingredienserna och grädda!

En av de stora fördelarna med att baka eget bröd är att man kan vara helt säker på vad det innehåller. Man får ett bröd som är fritt från de många tillsatser som finns i handelns bröd. Tillsatser om finns där för att brödet bland annat ska hålla extra länge och inte bli hårt, kunna jäsa avsevärt mycket snabbare för att korta ner baktiden så man hinner producera ännu mer bröd osv. Jag har nyligen börjat läsa boken Äkta vara vilket gör att jag blivit ganska mycket mer kritisk till just maten i våra butiker. Märker även att det har påverkat mitt innehåll i bloggen en del.

När jag bakade denna gången valde jag att byta ut rågkrossen  mot 4 kornskross och det blev jättelyckat. Nästa gång jag rör ihop en smet ska jag nog slänga med lite tranbär. Man kan ju blanda ner lite vad man känner för. Med nötter, utan nötter, med bär eller kanske russin? Smaken är som baken så prova dig fram när du baka dig din version av hälsobrödet 🙂

3 svar på ”Baka busenkelt bröd”

  1. Det var verkligen busenkelt att baka! Och supergott! Det blir ju som sagt inte sämmre när man kan välja och variera ingredienserna efter behag. Rekomenderas starkt att baka till helgen!

  2. Sitter faktist nu och väntar på mitt bröd i ugnen som snart är klart. Detta var nå LCHF bröd som jag vill prova för skoj skull, men det är sånt här bröd i inlägget som jag vill göra. Och enkelt var det också. =) Kan man byta ut vetemjölet tro?? Ljust mjöl får mitt blodsocker att svaja så drastiskt. =)

    1. Det tror jag absolut man kan. Till exempel ta mer dinkelmjöl eller annat mjöl. Kanske man måste justera mängden lite? Återkom gärna med hur du gjorde och hur det blev 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *