Är närodlat bäst?

I morse publicerade DN en artikel om att närodlat inte alltid är bäst. Vilket jag tycker är lite av en sanning med modifikation. Jag är ju ganska ny inom detta ämne, att handla ekologiskt och närproducerat och har förstått att det är många, många parametrar man måste ta hänsyn till. Att räkna in produktionssätt och transportsträckor/transportval är några av dem.

Egentligen tycker jag inte att artikeln tillför något nytt till vetenskapen. För läser man bara artikeln en extra gång tycker jag den säger det de flesta verkar anse. Man ska handla närodlat av de varor det är säsong för! Köp till exempel inte hallon eller jordgubbar mitt i vintern, passa på och ät kantareller på hösten osv.  Och när det gäller kött är det viktigaste att man äter mindre kött! Byt till exempel ut ett mål mat varje vecka mot något vegetariskt.

För er som bor i Boråsområdet vill jag passa på att tipsa om att det under sommarhalvåret (maj – sep) säljs både närproducerat, fairtrademärkt och ekologiska varor på torget. Torgfredagar heter det visst 🙂

Önskar er alla en trevlig helg!

5 svar på ”Är närodlat bäst?”

 1. Väldigt bra sammanfattning och reflektion! När det gäller kött tycks dessutom många bara tänka på vart det är slaktat. Men om en ko transporterats över hela Sverige bara för att bli slaktad i grannbyn tycker jag inte det kan kallas närproducerat.

  Här i Sala har bönderna marknad varje helg under sommarhalvåret. Deras varor är närproducerade, djuren är uppfödda på gårdarna och man får hälsa på gårdarna om man vill för att se hur djuren har det.

  1. Hej!
   Kul att se en kommentar om Sala eftersom jag är uppvuxen där och fortfarande kallar det ’hemma’. Är böndernas marknad på torget?

 2. Närproducerat är bäst…. om det är ekologiskt och rättvist odlat. Om det inte är det så har det ingen betydelse var det blivit odlat. Och som du säger bör man äta efter säsong också. Trevlig lördag. Kram

 3. Trist att klimatmärkningen aldrig blev av. Men fram för den fria marknaden och bort med hjälpmedel som kan ge konsumenten möjligheten att göra ett meddvetet val… *ironi*
  Jag handlar det mesta på bondens marknad och försöker följa den eminenta ”etiska guiden” som finns där jag bor. Den listar alla företag och butiker i ”bojkotta”, ”vissa produkter är okej” och ”grönt ljus”. Nestlé och Coca Cola går naturligtvis bort tex. Annars försöker jag stötta lokala småföretagare. Tycker det är löjligt att folk klagar på närheten till matbutiker och annat, men åker ändå och shoppar på stora shoppingcenter. Hade skrivit ett låångt inlägg om detta, men så krashade datorn. (Kan vara så att detta inlägg också är postat dubbelt, i så fall, ignorera)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *