Del 3 – Badrummet

bodyshop+bodylotionVarför ändra på ett vinnande koncept? Vi börjar därför åter igen den nya delen i djupdykningen med en kemikalielektion. I badrummet vimlar det av kemikalier så jag väljer att i dagsläget bara ta upp några stycken för att i nästkommande inlägg förklara lite mer kring vad jag själv har ändrat.

Paraffin utvinns ur råolja och är både lukt och doftfri. Den har, vad jag vet, inte bevisats hälsofarlig men används ju ofta vid ljustillverkning i stället stearin vilket borde göra den brandfarlig. Jag vill iallafall inte smörja in mig med detta och det skrämmer mig att det återfinns i olika hudkrämer och läppbalsam. Produkter många har i sina badrumsskåp och produkter som är ämnade för att lämnas kvar på huden. Du känner igen den när du synar innehållsförteckningen under namnen Parrafinum  liquidum, vaselin eller paraffin. Visste ni förresten att babyolja är ett annat ord för paraffinolja?

Paraben är en samling konserveringsämnen som används i väldigt många produkter och har visat sig vara både allergiframkallande och potentiellt hormonrubbande. Forskare har bland annat hittat spår av parabener i bröstcancerknölar och ämnet tros även kunna öka risken för testikelcancer. Inte direkt något jag vill utsätta min familj för.

BHT (butylhydroxytoluene) misstänks vara hormonstörande. Den tros också påverka ämnesomsättningen vilket innebär att den bland annat höjer kolesterolet och snabbar på nedbrytningen av D-vitamin. Den kan även ge långvariga skadliga effekter på vattenmiljön och Nordiska ministerrådet har listat den som en av de 1000 mest miljöskadliga ämnerna.

Siloxaner eller silikoner som det också heter känner du igen genom att leta efter ord som slutar på -cone. Just silikoner är svårnedbrytbara och giftiga för miljön och lagras i höga halter i levande organismer.

Ftalater har jag ju tagit upp en hel del här på bloggen och ämnet känns igen genom att du hittar ordet perfum deklarerat i innehållsförteckningen. Just perfum går ju att återfinna på var och varannan innehållsförteckning har jag märkt.

Det finns givetvis en hel uppsjö av kemikalier till bör undvikas men detta får räcka för idag. För er som orkar och vill skulle det vara väldigt intressant att se vilken produkt som var giftigast i era skåp utifrån de kemikalier som jag tagit upp idag. Lämna gärna en kommentar här i inlägget! 

9 svar på ”Del 3 – Badrummet”

 1. Riktigt läskigt är det med alla dessa kemikalier! Jag rensade ut badrumsskåpet som en av de första grejerna och nu mera använder jag och min familj enbart tvål/schampoo/diverse krämer odyl från lugnets naturprodukter och wise. Smink är svårt tycker jag men kollar efter olika ecomärkningar och sånt som man hoppas att man kan lita på! Härligt att du tar upp dessa viktiga ämnen tycker jag!

 2. Tycker det är superbra att du tar upp detta ämne på ett sätt som är så lätt att förstå! Ricktigt roligt och peppande att läsa.
  (Vill bara säga, som en liten parantes, att det finns babyolja som bara är exv rapsolja och e-vitamin, fast det fungerar jättebra med ren rapsolja från ”matojle-delen” i affären.)
  Längtar redan efter nästa del 🙂

 3. Rensade ut badrumskåpet 2010 och har minimerat antalet produkter för hela familjen. MEN så fick jag( till och från) förra året irriterande röda brännande utslag i ansiktet som oroade mig. Har försökt fråga mig fram via hudterapeuter och näringsterapeut men ej lyckats få ngt bra svar. Kom över denna infon för några veckor sen och tror detta kan vara problemet. http://jennyjahn.wordpress.com/2013/10/16/eteriska-oljor-allergener-limonene-och-hyperoxider/
  När jag kollat igenom mina produkter så innehåller min duschcreme, ansiktscreme samt deo dessa ämnen 🙁 Känns lite surt att mina noggrant utvalda eco produkter innehållet allergena ämnen samt att de är skadliga för levande vattenorganismer…
  Vad vet du om detta? Just nu känns min rasullera som en räddare i nöden 🙂

  1. Eteriska oljor bör alltid hanteras varsamt då de är väldigt koncentrerade. Precis som alla andra så lär jag mig hela tiden och det är en djungel att hitta rätt. Just innehållet i badrumsskåpet känns som det som kräver mest eftertanke och det är nog därför jag inte kommit superlångt på det området än.

 4. Erika: Det står om de ämnena i Badskumt av Katarina Johansson (hon som har skrivit ”Den onda badankan”), varför ska något vara enkelt liksom? Suck!

 5. Bara för att något är ekologiskt betyder det inte att det är bra… Många ekologiska produkter innehåller allergener. Man blir lätt lurad bara för att det står ekologiskt. När jag gick över till bättre och renare produkter så började jag med att läsa innehållet, sjukt många produkter innehåller mer än en allergen. Märket Akamuti har rena produkter, man kan också använda sig utav rena ekologiska oljor. Jag har provat mig fram mycket men det tar tid att hitta rätt produkt.

  1. Ja det är ju en djungel och tyvärr är det inte alltid lätt att hitta rätt. Jag tänker att tillsammans kan vi guida varandra till ett renare och mer miljövänligt liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *