Del 3 – Åtgärder i badrummet

kokosolja+hårkurBadrumsskåpet är ju ofta rena kemikaliebomben och lättast att komma ifrån det är ju givetvis att använda så få produkter som möjligt. Mest reserverad är jag när det gäller produkter som är ämnade att lämnas kvar på huden och inte sköljas bort. Jag har numer en väldigt kort lista över produkter som jag faktiskt använder och det kanske är det som är den stora skillnaden efter min kemikaliesanering i badrummet. Mängden produkter jag använder. Tidigare hade jag ansiktskräm och ansiktstvål och ansiktsvatten, jag smörjde mig dagligen med bodylotion, gjorde regelbundna hårinpackningar med en kemikaliebombad produkt och sen sminkprodukterna jag kommer nämna lite längre ner.

Sen jag var gravid har jag inte kunnat använda parfym. Tycker att dessa doftar för starkt. Jag har inte, eftersom jag inte har någon hemma, synat innehållet i en parfymflaska så jag vet inte vilka skadliga kemikalier den kan innehålla. Någon av er läsare kanske vill kolla upp eran parfym?

Något jag slutade med när jag gjorde en kemikalierensning i badrumsskåpet för ca 1 år sedan var bodylotion. Min var bland annat full med flera olika parabener och jag kände inte alls för att smörja in mig med den längre. Nu använder jag mig istället av kokosolja när jag är extra torr och inte alls något som är en del av min dagliga badrumsrutin.

När det gäller smink så har jag så sakteliga börjat byta ut de få produkter jag använder och hittills har jag bytt ut mascaran och min foundation mot ekoalternativ. Snart är det dags för ny ögonskugga och sen är det bara mitt rouge kvar.

Schampo och balsam har bytts ut mot ekovarianter och jag håller på att testa fram vilken produkt som lämpar sig bäst för mitt hår. Än har jag inte hittat den perfekta produkten så jakten fortsätter. Tidigare i inlägget nämnde jag att jag brukade göra inpackningar med hjälp av en kemikaliebomb men denna har bytts ut mot kokosolja och jag är supernöjd. Kokosolja i kombination med vinäger kan ju även råda bot på lusproblemet som verkar dyka upp på alla förskolor på hösten. Jag bara älskar husmorsknep!

När det gäller ansiktstvätt har både tvålen och ansiktsvattnet blivit ersatt av varmvatten och mina pads i microfiber. De är tyvärr inte i ekobomull men de är i varje fall inte en engångsprodukt och det är toppen i mina ögon! Och ansiktskräm det använder jag inte längre.

Nu kanske ni tror att inlägget är sponsad av nått kokosoljeproducerande företag men så är absolut inte fallet. När något är sponsrat eller ett samarbete så kommer ni att veta det. Det kommer framgå. Kokosolja råkar bara vara en grymt bra produkt som jag inte klarar mig utan. Den inpackas med och den smörjs med och den kan bakas och stekas med. Perfekt!

 

33 svar på ”Del 3 – Åtgärder i badrummet”

 1. Kokosolja är verkligen en toppenprodukt 🙂 Gillar också när det är så få produkter som möjligt i badrumsskåpet!

  /Evelina – Evelinas Ekologiska

 2. Vi gillar Faith in Natures tea tree schampo + balsam. De är de bästa vi har hittat. Hoppas du hittar nåt som passar er.

 3. Jag gillar din artikelserie väldigt mycket! 🙂 Med tanke på inläggets innehåll måste jag uppmana alla att läsa den jätteintressanta och skrämmande boken Badskumt – Gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg. Recension av boken finns här:
  http://minimalisterna.se/badskumt-i-badrummet/

  Sedan jag läste boken har jag successivt bytt ut produkter i badrummet, hudlotion, deo, hårinpackning och mascara än så länge men fler produkter kommer bytas allt eftersom.
  Vilket märke använder du på kokosolja?

  Apropå din fråga om parfym. I boken Badskum står bland annat följande: ”Varje kvinna använder i snitt 13 olika produkter varje dag. Var och en innehåller i genomsnitt 20 ämnen, det blir 260. Är det dessutom någon parfym inblandad bland dessa produkter blir det lätt det dubbla” … ”För att tillverka exempelvis jordgubbsdoft krävs 350 olika substanser”.
  Skrämmande och läsvärt!
  (Ej heller sponsrad kommentar 😉 )

  1. Jag fick panik när jag läste boken i våras 🙂 Men den är väldigt lärorik. Då lånade jag den på biblioteket men jag funderar på att köpa den så jag kan ha den som uppslagsverk.

   Jag använder urtekrams kokosolja som jag hittade på coop. (den på bilden ;))

 4. Det är inte helt lätt med schampoo. Jag vill nog dock slå ett slag för Urtekrams. Den innehåller få ingredienser vilka är 100% naturliga. Typ bara fyra. Jag har testat mycket ekoschampoo men det smyger sig in ämnen som man undrar över i listan på de flesta, om jag ska vara ärlig. Ofta är listan också väldigt lång. Jag tycker urtekram funkar bra, men kan såklart inte mäta sig med ett frisörschampoo med alla gifter i. Dock vänjer man sig snart vid att det tvättar håret på ett annat sätt. Prisvärt också. Jag gillar även deras duschcreme, oparfymerade varianten, som inte luktar något, vilket jag gillar. Har själv nu serien naturligtvis, men blir lite illa tillmods när jag läser den långa innehållsförteckningen.. http://naturligtvis.tictail.com/

  Kan tipsa om att om du vill ha kroppsscrub som funkar som både scrub och smörj så går det bra att ta socker och olivolja och använda när man duschar. Färdigsmord direkt i duschen. Jättebra! (men överdosera inte för det blir nedrans halt i duschen)

  En kort fråga: Är du nöjd med sminket du köpt och vad har du köpt för ekoalternativ?

  1. Jag ser att det finns ganska många schampon fr Urtekrams. Ngt speciellt som du kan rekommendera?
   Tack påförande

   1. Jag har Urtekram hemma nu men något som verkligen stör mig är att det finns två innehållsförteckningar som jag fattar det när jag kollar på flaskan, en med jättefå ingredienser men precis under den står en annan lista med massor av ingredienser, varför är det så? :S
    Schampoo och balsam verkar vara en riktig djungel jag vill ha något som är bra både för mig och för miljön men det verkar svårt att hitta :/

    1. Hmm inte en aning. Olika länders krav på vad som måste spexas kanske? I Sverige måste företagen bara deklarera innehåll som överstiger en viss procent av volymen..

  2. Jag har också urtekrams shapoo och balsam här hemma, men är inte helt nöjd. Mitt hår är väldigt torrt så det krävs en hel del balsam (tror urtekrams innehåller väldigt mycket vatten)

   Tack för tipset med skrubben och jag lovar att inte överdosera 😉

   Njae än har jag inte hittat bästa ekosminket men en recension kommer framöver 🙂

 5. Hej, jag gillar också faith in natures produkter, när det gäller balsam så är deras alovera bäst, och jag har provat många! Lavendern är också ok. Jag har rätt torrt typiskt nordiskt hår, tunt och lockigt. Jag gillar MacUrths schampon men nu såg jag att de nog innehåller palmolja (men nån ekovariant, är det bättre då?) så jag vet inte om det är så bra. Det roliga är ju både Fatih in nature och MacUrth är prisvärda alternativ!

  1. hmm vet inte om det egentligen spelar någon roll om palmoljan är av ekovariant eller inte. Jag bara ser den där brända apan som figurerat i sociala medier framför mig så fort jag hör ordet..

   1. Följande text hittade jag på WWF

    ”Som konsumenter ska vi ställa krav på att palmoljan som finns i de produkter vi använder och i de livsmedel vi äter ska vara certifierad enligt RSPO. De företag som handlar med och använder palmolja bör omgående skaffa certifikat för all palmolja de köper och senast 2015 bör företagen i princip endast använda palmolja som kommer från certifierade plantager. ”

 6. Kokosolja fungerade inte alls för mig. Använde det ett antal månader och min hud bara kliade som tusan och torkade ut rejält. Min hud behöver verkligen smörjas ordentligt då jag lätt blir torr men nu har jag hittat något jag är väldigt nöjd med. Provat olika grejer för ansiktet och fortfarande inte hittat något jag är helt nöjd med.
  Och vad gäller parfym så har jag för mig att man ska undvika allt med parfym, parfume, parrafinum. Det ordet innehåller upp till flera hundra olika ämnen…Och är inte dessa ämnen från petroleumindustrin?

  1. Yes både parfym, perfume och parrafinum (parrafin) bör undvikas. Vadtråkigt att inte kokosolja funkade för dig eftersom det är en produkt som går att använda till mycket och är lätt att hitta. Skönt att du hittat nått annat som funkar bra! Vad menar du med grejer för ansiktet?

  1. Åh just deo har jag inte kommit mig för att byta ut än. Jag håller väldigt hårt i den jag märkt faktiskt funkar på mig. Men saker jag kan göra med ingredienser som redan finns hemma ger jag tummen upp för. Gillar när ingen investeringskostnad krävs för att kunna prova!

 7. Tips för håret! Jag har börjat tvätta håret med bikarbonat och göra en surskölj ist för balsam.

  Tag 1-3 tsk bikarbonat utblandat i lite vatten, typ 1 dl. Blanda i en förslagsvis glasburk, typ en gammal lingonburk som rymmer 5 dl. Använd blandningen som vanligt schampo. Låt verka några min, skölj ut. I samma burk (ursköljd) blandar du nu 0,5 dl äppelcidervinäger med 5 dl kallt vatten. Skölj håret, bättre än många balsam! Man kan även använda 1/2 pressad citron ist för äppelcidervinäger, men detta har jag inte testat.

  Tack för en bra konkret blogg!

 8. Har testat flertalet Shampoon och balsam. Det ena värre än det andra ibland. Det som är bäst till mitt hår är John Masters Organics, dock är priset högt så det är svårt att motivera det. Sen har jag använt weledas calendula shampo and body Wash. Bästa alternativet framför faith in nature, urtekram. Nu mera har jag dock enbart gått över till no poo och kör bara balsam. John masters är bra och jag har även dessert essence som är snäppet billigare. Köpte sist ett från dr organic men det luktar gammal tant 😉 nu köpte jag även ren ekologisk arganolja som jag tar i topparna. Just detta med håret har varit ett jätteproblem för mig. Tål inte alls vanligt shampoo längre och sen har jag tjock lite lockigt hår som lätt blir sprött. Använde också inpackningar ofta tidigare. Men nu tycker jag no poo funkar bra. Hoppas du hittar något bra alternativ. Jag kanske borde göra ett blogginlägg i och med att jag testat så många olika 🙂

  1. Hej Anna-Ida. Har du en blogg så skicka gärna länken till mig! 🙂

   Jag har testat John Masters, Urtikram och bodyshops ekoshampoo men inget har varit klocckrent för mitt hår än. Jag har väldigt torrt hår och torr hårbotten.. Kanske skulle testa no poo 😀

 9. Jag är mycket mycket nöjd med Santés hårbalsam, tycker att det slår de flesta konventionella balsam jag har provat. Bra pris också, under hundralappen för en rejäl tub.

 10. Det verkar som att alla här har benkoll på kokosoljan. Jag har alltid väldigt, väldigt torr hy på vintern och får ibland utslag av torrheten. Smörjer, smörjer, smörjer med diverse krämer, somliga receptbelagda somliga inte, men tycker det låter väldigt värt att prova på, var hittar jag denna kokosolja någonstans? 🙂

  1. Jag har köpt min på coop men du hittar den nog i deflesta större matbutiker. Förväxla den dock inte med det silviga paketet med processat skräp som hittas i mejeridisken 🙂

 11. Hej,
  Kul med din ekoblogg 🙂 Jag har själv snöat in på ekologiska och rena produkter senaste två åren nu och lusläser innehållsförteckningar. Kan rekommendera Eco Cosmetics schampo med ginkgo i (tror jag det heter?). Tror dock att den innehåller citronsyra då? Men den är mild, luktar gott och bra pris. Använder även deras duschkräm/schampo till kidsen 🙂 Och sen gillar jag Weleda med calendula.
  Fått många tips från olika ekobloggar.

  Däremot har jag hört att kokosoljan inte ska användas på vintern.. men annars så gillar jag den 🙂 Använder däremot både mandelolja och arganolja på kroppen och min supertorra eksemhud älskar dem. Kan jag verkligen rekommendera.

  1. Hej Sassa! Kul att du hittat hit!

   Eco cosmetics har jag faktiskt inte provat än, kanske får göra det nästa gång flaskorna ekar tomma. Weledas Calendula gillar jag också. Både doft och hur den funkar för mig/oss.

   Hmm det med kokosolja på vintern har jag inte hört innan. Vet du varför den inte ska användas? Mandelolja och arganolja har jag också använt dock inte på dela kroppen men eftersom jag har det hemma är det ju helt klart vart att prova!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *