Del 1 Plastbantning av köket

Ja då var det dags för del 1 i följetången, nämligen plastbantning av köket. Att plastbanta just köket gjorde vi för att det var ju där vi kom i kontakt med en hel del kemikalier. I köket var det främst BPA, Teflon. Polystyren och Polypropylen som vi kom i kontakt med så jag kommer här att börja hela del 1 med att redogöra vad dessa gör med oss.

 Teflon i sig är enbart ett varumärke från koncernen DuPont. Teflon är helt enkelt plasten PTFE, en flourplast, som är näst intill onedbrytbar. Snabbt förstod jag ju när jag läste detta att det kan ju inte vara ett bra val varken ut hälso- eller miljöaspekt och det har bland annat visat sig att kanariefåglar har dött efter att ha vistats i ett rum där en teflonpanna stått på alldeles för länge. Detta och mycket till lärde jag mig när jag läste boken Förgiftad förra året. Har du inte läst den och är intresserad av just kemikalier i vardagen tycker jag absolut att du bör låna denna.

Förra året uppmärksammades Bisfenol A (BPA) en hel del i media och även här hos Ekomorsan. Bisfenol A används för att göra plaster hårda och kan vara både hormonstörande och cancerframkallande. Ofta återfinns de genomskinliga material polykarbonat och epoxiplaster. BPA har en tendens att överföras när plasten blir upphettad, är sliten eller när den kommer i kontakt med feta produkter. Ju fetare produkt ju mer löses upp är min uppfattning.

Polystyren som tillverkas av etylbensen räknas som ett av de ämnen som vi bör undvika eftersom det vid upphättning kan påverkar sköldkörteln. Så vad är då denna sköldkörtel som jag inte vill påverka på något negativt sätt (vilket jag förvisso inte vill med alla andra organ i min och mina barns kroppar heller)? Sköldkörteln sitter på halsens framsida och är den del av kroppen som producerar de hormoner som dels påverkar ämnesomsättningen och dels påverkar nästan alla kroppens funktioner.

När det gäller Polypropylen så klassas den som en mindre farlig plast men man har ändock vid en undersökning av nappflaskor funnit att det vid upphättning läckt över bland annat bensinderivat, som även återfinns i bensin och som  kan vara cancerframkallande. Man hittade även Bensenesulfonamid som har visat sig kunna skada nervsystemet. Så ofarlig vill jag absolut inte påstå den vara. Jag har sagt det så många gången förut men det tåls att sägas flera gånger om. Plast utvinns ur olja och ingen plast är ofarlig. Den är bara mer eller mindre giftig!

När det gäller utsättningen för kemikalier tycker jag att det är viktigt att vi kollar på ett holistiskt plan och inte bara ser till kemikalie för kemikalie. Den kan nog inte bli länkad till nog många gånger, Naturskyddsföreningens film om cocktaileffekten. Har du inte sett den, se den! Har du redan sett den, se den igen!

7 svar på ”Del 1 Plastbantning av köket”

  1. Jag försöker ta bort så mycket plast som möjligt. Har köpt några nya glasskålar att blanda i. Har dock inte gjort mig av med mina ”Margrethe” skålar ännu. Gillar ju dom. Men hur gör du när du fryser in matrester? Hur farliga är egentligen plastburkar man köper på tex. IKEA ? Matrester som ska sparas i kylen lägger jag i porslinsskålar med folie över.
    Steker gör vi i gjutjärnspannor – tunga men väldigt bra.
    Önskar att jag gjort detta för länge sen – ja det gäller ju allt inom hemmet förstås.( minska kemikalierna )/ Hälsningar Yvonne

    1. Jag fryser sällan matrester. Blir det mat över blir det aldrig mer än till en lunchlåda dagen efter. Annars går det ypperligt att frysa i glas bara du lämnar utrymme för maten att expandera och du inte utsätter den för snabba temperaturväxlingar 🙂

  2. Tack för ett mycket intressant inlägg! Vi började plastrensa systematiskt för ett tag sedan. Först ut åkte bakskålarna och plastredskapen, sen har det gått av bara farten! Nu finns några få rester kvar som till exempel vattenkokaren. Men snart ska även den väck! Den estetiska känslan är också på plus..plast är ju så förbaskat fult!

  3. Vilket toppeninlägg Ekomorsan! Vad jag hoppas att många läser! Super bra och ser fram emot fortsättningen!

  4. Kan ju säga att jag är av två åsikter, och ingendera direkt emot era. Jag försöker tänka att man inte får vara så nojig även om jag själv är det så in åt helvete. Jag tror det finns en stor problematik med plast idag och vi ser det inte för det är en så normal del i vårt samhälle. Dock har jag insett vikten av problemet efter en längre tid. Inte för att jag känner någon skillnad nu jämfört med någon gång förr. Jag vill bara försäkra mig om att mitt liv, min flickväns liv och våra möjliga barn liv i framtiden inte skadas av allt samhällets skit! Det finns så mycket skräp som vi tar för givet. Som vi inte bryr oss om, trots att det kan innebära stora problem för oss när vi minst väntar oss det. Bara sånt där som fortplantningsförmåga, sterilitet, astma, allergier, downsyndrome och andra ”succesivt utvecklade eller medfödda” handikapp är exempel på sådant som kan vara en produkt av bland annat den ökade användningen av plast istället för trä/papper, metall eller glas. Det vi idag ser är enbart det faktum att designen blir allt mer järv ihop med färger, hållbarhet och lägre och lägre prissättning, och det duger för vi ser ingen problematik i andra änden av tunneln. Ser vi dock ett problem så lägger lika många över ögonbindeln eftersom det är lite av en rysk roulette. Jag menar vi ser ju inget uppenbart. När kom det senast ut i DN eller SvD att ”Barn börja äta på lego, fick extra arm och krympt hjärna efter 2 dagar”. Det händer ju inte, för effekterna är inte så omfattande att de påverkar oss som en kärnkraftsolycka. Dock påverkar det och människor i allmänhet ska inte behöva ta ansvaret för dessa frågor. Eftersom alla inte är mogna att inse vikten av riskerna. Jag menar, inte tänkte väl jag på att jag tuggade på varje leksak när jag var liten. Det är ju precis som rökning eller liknande. Folk tar inte ställning i stunden. Istället tänker man ”äsch” va fan, jag pallar inte bry mig! Sen efter ett par år när konsekvenserna kommit om en. Man har både KOL, astma och hjärt och kärlproblem. Antingen förnekar man eller så får man en insikt. Synd bara att då av alla gånger är det försent! Då krävs det mirakulösa medel för att fria dig från de problem du ådragits. Så därför borde inte det här vara en fråga som samhället axlar lite halvt om halvt utan en fråga som tar tag i på allvar och skyddar oss emot. Precis som ni föräldrar skyddar era barn. Ett samhälle måste iallafall minska tillgängligheten på skit och främja produktionen av naturvänliga material. Annars finns det risker som vi åtar oss, som kan stå oss dyrt. Jag vill iallafall inte ta dessa. Mitt kök som är en miljö för oralt intag tänker jag förändra. Jag tänker enbart 3 material. Trä, metal och glas. Naturligt, bra och trevligt… Tack för mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *