Del 1: Plastbantning av köket: Åtgärd

gjutjärnspanna+istället+för+teflonDags för en uppföljning på kemikalieutlägget jag postade häromdagen. Många av er är kanske nyfikna på vad jag har gjort i form av plastbantning och kanske om jag har något kvar. Ja helt klar med min plastbantning är jag faktiskt inte. Men eftersom jag tycker det är roligare att lyfta allt det som jag faktiskt gjort så tycker jag att vi börjar med det.

Det första som åkte ut var barnens plastskedar och melamintallrikar. Plastskedarna vet jag inte vad de var gjorda av men tallrikarna var REPA märkta med en 7:a och kan därmed eventuellt innehålla Bisfenol A. Vill du kan du alltid ringa till tillverkaren så kan de tala om exakt vilka ämnen som finns i deras produkter. Nackdelen med att låta de äta på riktiga tallrikar och lära dem dricka ur vanliga glas tidigt är ju att en och annan åker i golvet, men det är en väldigt lite nackdel jämför med plasten.

I samma veva åkte lunchlådorna ut och har under åren bytts ut mot antingen loppisfyndade i rostfritt eller nyproduerade i glas. Dessutom använder jag loppisfyndade glasburkar jag fick i födelsedagspresent förra året.

Våra sportflaskor som tyvärr alla var i plast har vi bytt ut mot metall och glas. Loppan som fortfarande dricker välling har en nappflaska i glas och jag tycker att det funkar smidigt. Den är lite tyngre men det har jag inte upplevt som ett problem.

Vi har även bytt ut våra vispskålar i melamin (margarethe skålar) mot loppisfyndade i rostfritt och ett set om tre i porslin som jag vann inne hos Livat på torpet. Att köra med en visp i plast hade repat dem så att plast hade släppt och med stor sannolikhet har nog vi alla fått i oss några flagor.

De förvaringburkar vi hade i plast har åkt ut och vad jag kan minnas så har inga nya köpts in utan vi har bara flyttat om lite bland de i glas som vi redan hade.

När det gäller mått så har jag köpt ett 1 litersmått, ett 5 dl:s mått och ett 1 dl:s mått på loppis och det klarar vi oss ypperligt på. Dock har jag fortfarande kvar de mindre måtten i plast, men så fort jag hittar några på loppis ska även de bytas ut. Jag tänker som så att så länge jag inte häller nått varmt i dem (det är ju oftast då de farliga kemikalierna släpper) så kan jag vänta. Ett tag till iallafall.

Vi har bytt ut våra teflonpannor mot gjutjärnspannor som våra vänner fyndade till oss och gav mig i födelsedagspresent ihop med glasburkarna jag nämnde tidigare i inlägget. Eftersom vi inte längre hade teflonpannor så kunde jag även ta bort köksredskapen i plast. Dessa bytte vi ut mot både loppisfynadade och nyproducerade redskap i rostfritt och trä. Husgeråd brukar det finnas gott om på loppisar och man behöver ofta inte ge många kronor.

Nu har jag nog berört alla ställen vi hade plast på och kvar är det vi måste köpa oss själva i julklapp nämligen vattenkokaren. Dags att jaga rätt på en som är helt i metall. Har ni några tips? Prislappen är inte så relevant i frågan, huvudsaken är att den är i metall, att den inte har en synlig och åtkomlig värmeslinga och har ett lättöppnat lock som helst öppnas med knapp.

Innan sommaren skulle vi även behöva investera i istärningsfack i rostfritt, antingen på loppis eller nyproducerat. Hittar jag ett på loppis före sommaren är här så blir det ju såklart det och annars blir det ett nyköp.

Om ni har några funderingar är det bara att hojta till så ska jag göra mitt bästa för att besvara.

31 svar på ”Del 1: Plastbantning av köket: Åtgärd”

 1. Hej!

  Det är så härligt att höra att fler och fler plastbantar:) (jag följer dig på Instagram) jag har måttsats i rostfritt stål från Ikea, men vet ej om den finns kvar ännu. Köpte även rostfria köksredskap där och även skålar i rostfritt istället för margeretskålen. Jag tycker det är svårt att hitta på loppis vissa grejor nu när fler är medvetna. Iskubsfack köpte jag när jag skulle göra barnmat till min dotter när hon var 6 månader, den köpte jag på http://www.rekolek.se Vattenkokare är mitt nästa inköp också. Mina föräldrar har en utan element som är från antingen Clas Ohlsson eller Jula. Man får ju liksom ta lite i taget förståss men det känns ju så mycket fräschare med rostfritt istället för plast! Tänker tillbaka på att jag länge samlat på 70talsburkar i plast och aldrig tänkt på att det är farligt…. Nu kommer det inte in en ny plastpryl i mitt hem, däremot använder jag fortfarande plastpåsar och plastfolie… Har svårt att hitta alternativ till det… Har du tips? Oj va långt det blev…:)

  1. När det gäller plastfolie vet jag inte, aluminiumfolie kanske? Vet inte i vilket samband du använder det. Plastfolie ska iallafall vara fria från hormonstörande ftalater nu för tiden.

   Plastpåse använder även vi ibland men även här är det svårt att ge förslag på alternativ när jag inte vet till vad du använder den 🙂

 2. Här står en Delonghi vattenkokare högt på önskelistan fått ok av ”handla rätt för en giftfri barndom” författarna
  Dock lite dyr på runt 800 -900 kr gör att jag väntar tills andra inköp är gjorda så att köket kan bli plastfritt.
  Så glad att se andra som är villiga i att investera sin tid och pengar på att bli plastfria 🙂

  http://blogg.loppi.se/mammaochson

 3. Vi har en vattenkokare i metall från Ica. Kanske lite i minsta laget (en liter) men den funkar bra och den var inte så dyr.

 4. Vi använder en nyproducerad visslajohanna kokare, kanske Clas Olsson… Har induktion och går lika mycket energi att använda den som en vattenkokare. Upplever inte att vi saknar vattenkokare. Kannan är ganska snygg och står ofta på spisen, tar mindre plats än vanlig vattenkokare. Minus att man måste gå och stänga av när den tjuter, en elektrisk stänger ju av själv… Svårt fynda på loppis sådana som funkar på induktion annars hade vi köpt en där.

  Mycket bra inlägg som vanligt! Hoppas du vann bloggtävlingen!

 5. En hederlig gammal doppvärmare funkar ypperligt för att värma vatten. Brukar finnas väldigt billigt på loppis. Ofta värmer man inte mer vatten än man gör åt med doppvärmare. Samt att det inte blir någon beläggning på den som ofta kan bli i vattenkokare om vattnet blir ståendes i dem.

 6. Tack för alla tips! Vattenkokare har vi också kvar.. Teflonpannorna är på väg ute men ännu inte ute, och vispskålarna har vi också kvar liksom några lunchlådor i plast. Men jag jobbar på att ta det steg för steg.
  Jag kan tipsa om en måttsats i rostfritt stål som jag köpte på ett så prosaiskt ställe som Ica Maxi. Det är en sån där vanlig måttsats med kryddmått, tesked, matsked, halvdeciliter och heldeciliter. Fast i rostfritt då.

 7. Kolla på prisjakt.nu så kan du sortera på rostfri, betyg och många andra krav så borde du kunna få fram någon lämplig.

  Jätteintressant inlägg, nu ska jag och Herr Minimalist börja en långsam utfasning av plastprodukter i hemmet… Och jag fick något att leta efter att köpa på loppmarknader som jag annars bara brukar skänka saker till! 🙂

 8. Det finns mycket plast när man börjar titta sig omkring! Vi tar nog lite i taget och byter ut vartefter jag hittar på second hand. Vi bytte våra teflonpannor mot gjutjärn för några år sedan, och trivs jättebra med det!

 9. Tack för många bra tips! Håller också på att plastbanta. Det är dock med lite ångest som jag gör mig av med mina fina Margrete-skålar… 🙁

  1. Mm vi hade väldigt mycket från Rosti som vi spenderat mycket pengar på så det kändes såklart lite surt. Skålar, två höga mixerskålar och massa redskap. Men det är ju inte värt det om det är skadliga. Du kan ju alltid maila Rosti och fråga vad dem innehåller? Jag valde dock att ta det säkra före det osäkra.

 10. Måttsats i metall finns både på ICA och Clas Ohlson.
  Jag tycker också att det är svårt att ersätta vattenkokare och den jag har idag har synlig värmeslinga vilket jag läst innebär snabbare uppvärmning än ett dolt. Varför vill välja dolt isåfall eller har jag missat något viktigt? Jag vet i varje fall att Clas Ohlson har i metall med dold slinga. Jag kan avråda från att handla OB Nordicas röda ”chili”kokare, detaljerna i plast var väldigt sköra på den jag hade och livslängden var väldigt kort.
  Tipset i en kommentar om doppvärmsre var intressant, vet inget om doppvärmarr så jag måste nog googla lite!
  Tackar än en gång för intressanta inlägg och det är kul och inspirerande att läsa kommentarerna!

  1. Jag har fått för mig att en med synlig värmeslinga är svårare att hålla rent när man har mycket kalk i vattnet?

   Hihi ja det är inte så svårt att hitta en i metall i affärerna. Sporten är att finna en på loppis 😀

 11. Nu har min vattenkokare ett gäng år på nacken, men jag tror faktiskt att den matchar alla dina kriterier. Den kommer från biltema har jag för mig 🙂

 12. Här är det i stort sett plastbantat och klart i alla rum sen vi började förra året. I köket finns endast några maskiner kvar, t ex glassmaskinen (vilket det får vara värt då den på ett enkelt sätt gör världens godaste glass och alla tre barnen vägrar nu köpeglass :). Plastpåsar använder vi ibland, men frysa in saker funkar bra i glasburkar. När vi började plastbanta var det många som tyckte vi var lite konstiga men nu ser vi att även de börjat byta ut plasten 🙂 Det som finns kvar är tyvärr pojkarnas alla plastleksaker som Pokemon, lego och diverse plastdjur modell Schleich. De var så pass gamla när vi började plastbanta att det liksom inte går att ta bort.
  Det vi börjar fundera på nu är mattor då vi behöver en del nya. Är det någon som vet hur det är med IKEAs Egebymattor? De ska ju vara gjorde av agavefibrer, men de kanske är behandlade med en massa skräp?

  1. Har tyvärr igen koll på mattor. Vi har två en mattor i hela huset 🙂 Barnen har kvar ganska många plastleksaker. Sonens verktyg och duplot är sådant som jag inte kommer att plocka bort och känns det skönt att de iaf inte sover i samma rum som det 🙂

 13. Jag undrar om någon vet var man kan köpa Melittabryggaren (filterhållaren) i annat material än plast? På 60-talet fanns porslinshållare.
  Jag vill även byta ut min tratt i plast. Finns annat material?

 14. Hej alla härliga likasinnade!
  Underbart att se att det finns fler som tänker så här. Själv har jag gjort det de senaste ca 35 åren, men känt mig ganska ensam.
  Ifråga om vattenkokare så köpte vi nyligen en Graef, ev. förra årets modell, alla var inte lika släta inuti. Tyvärr har den plastinsats och filter vid pipen, men det är ett helt och slätt innanmäte i rostfritt. Men den har förstås plastdetaljer på utsidan. Men det var den bästa vi hittade (Werner och Werner i Göteborg). För många år sedan hade vi en som var som en kastrull inuti, helt slät i rostfritt och rak kant ända upp. Den var avsedd att t.ex. koka pasta direkt i den. Men den gick sönder efter några år.
  Vi har någon gammal ärvd melittatratt i porslin, jättefin. Loppisar är nog bästa tipset här.
  Det som bekymrar mig mest nu förtiden är att nästan allt vi äter är förpackat i plast. Mjölk, ost, smör (eller är det metall på insidan av smörpapperet?), tofu, frusna grönsaker (fast där är det ju mer punktvis kontakt), godis etc etc. Ifråga om ost fanns det ju tidigare paraffinerade ostar, men jag tycker de blir allt mer sällsynta och när man dessutom absolut vill ha ekologiska blir det inplastade bitar. Frukt och grönt kanske det inte händer så mycket med om man bara lägger det in en plastpåse för att ta hem dem? Men hur är det med inplastad broccoli och gurka t.ex.?
  Till och med honung börjar komma i plastburkar. Hoppas de flesta tar glasburkar innan de försvinner. Men så fort en glasburk lutar lite så är det ju plast i locket i de flesta fall.
  Och även om vi köper något i glas, så har det kanske fraktats eller tillverkats i plastkärl.
  Vi borde bli en rörelse som sätter press på Arla och all möjliga andra!

 15. Hej! Jag undrar lite över plastdjur (elefanter, lejon och liknande som finns i hårdplast på leksaksaffären). Jag försöker hitta upplysningar om hururvida det är skadlig plast för barnen eller inte. Någon som vet något om detta? Tack!

 16. Hej!
  Ett litet tips när det gäller istärningar, ta bara en burk (t.ex. i metall) och ställ in i frysen med vatten i botten. När det är fruset är det bara att knacka isär med sked. Har man frustrationer att bli av med är ett alternativ att lägga isblocket i en ren kökshandduk och banka med en kavel. Helt plötsligt har man vackra oregelbundna isbitar, och man kan använda burken till annat när man inte har behov av is.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *