Att vårda det man har

Det går att hitta hur mycket som helst som är lite mer miljömedvetet nu för tiden. Tidigare var utbudet av miljömedvetna produkter inte särskilt stort och det var inte heller lika lättfunnet som det är idag. Ekoshampoo/balsam köper jag till exempel på ICA och sminkborstarna från Ecotools har jag hittat i Ullared.

Som en paradox vill jag bara säga att Gekås är en butik där man, precis som vid reor, bör ta på sig de kritiska glasögon. Konsumtionsmönstret jag ser där inne är skrämmande. Vagn efter vagn, fullproppade till bredden med varor som om folk rustade för krig. Vem behöver egentligen 12 flaskor rengöringsmedel, 10 flaskor sköljmedel och 20 packet plastpåsar?

För att återgå till att handla ekologiskt och miljömedvetet är det viktiga för mig att inte bara handla miljömedvetet utan att även vara rädd om det jag redan har. Att vårda de införskaffade produkterna så att jag får ut maximalt ur dem. Sminkborstar till exempel brukar jag rengöra med ett milt shampoo med jämna mellanrum. På så sätt slipper jag både en bakteriehärd och förlänger deras livslängd.

8 svar på ”Att vårda det man har”

 1. Har också sminkborstar från EcoTools, fullkomligt älskar dem! Hittade nyligen min sedan länge saknade puderborste i baslådan till hemmabiosystemet, tillsammans med ekologiska kritor, en tub kräm från Weleda och så antennen till routern. Tänk att alla pinaler fått fötter sedan man fick barn. 🙂

 2. Vilket märke är det på schampot och balsamet du köper? Är detta ”tillräckligt ok”? Läste om att man kunde tvätta håret med vinäger också men känner mig tveksam till hur fint håret verkligen blir av det. Har du testat?
  En annan sak, jag har börjat smörja in mig med en finare ekologisk olivolja innan duschen och kroppen blir väldigt mjuk och go och man behöver dessutom inte smörja in sig efteråt. Jättenöjd!
  Däremot kvarstår en undran. Blir man verkligen ren av att bara använda det? Jag har tagit lite tvål under armarna och en anpassad snäll tvål från apoteket till den intmina delen för att jag vill känna mig fräschare och ”mer ren”. Men tex min sambo som faktiskt blir mer smutsig och svettig än jag på resten av kroppen. Vad jag menar är att man tar ju bort effekten av oljan om man sedan tar tvål, inte sant? Vad är din lösning?

  1. Jag använder Urtekrams Nordic birch serie då den såldes på ICA och därför var lätt att tillgå och jag tänkte att den säkert är ett bra mellanländning i väntan på att jag ska hitta det ulimata alternativet. Den är certifierad av ecocert innehåller (vad jag kan se) inga parabener eller silikoner men har perfum (ftalater) på innehållsförteckningen. Listan över produkter man bör undvika kan göras lång men någonstans måste man börja. Jag har aldrig testat att tvätta vinänger så det vågar jag inte uttala mig om 🙂

   Att smörja in sig med olivolja ska vad jag hört vara bra för huden samt att det har rengörande egenskaper och kan användas för att ta bort smink 🙂 (http://emmagranath.se/vegetabiliska-oljor/eksem/) Så ren blir du nog ändå men förstår om du vill använda tvål i tex armhålorna. Har du kollat in vad din ”snälla tvål” innehåller? Vet att iallafall vissa har just olivolja som ingrediens 😀

 3. Tack för ditt svar och bra tips! Det är väl lite typiskt mig att ta mig vatten över huvudet och tro att jag ska ändra nästan allt på en gång men jag inser att det blir för svårt och stort… Är bara i nybörjarfasen än 🙂
  Som du skrev i ditt inlägg nu sist så det alternativet man väljer som åtminstone är bättre än det förra är bra nog. 🙂 Jag försöker peppa mig själv när jag gjort en liten god gärning, var det än är, tex om jag valde att köpa den ekologiska varan denna gången trots att den var löjligt dyr jämfört med de andra, då känns det att jag gjort ngt bra. Sedan får jag låta bli att skälla på mig själv om jag nästa gång inte kan göra det för att plånboken inte tillåter. Som du hör har jag en pågående diskussion om det här hela tiden (ha ha…) men jag är ändå tacksam att jag börjat inse mer och mer hur jag lever och vill gärna lära mig. Men jag känner att jag måste göra en sak i taget. Rom byggdes inte på en dag 😉
  Är tacksam för din inspirerande blogg, känns dessutom bra när vi bor i samma stad! Sköt om dig 🙂

  1. Man ska alltid peppa sig själv när man gjort ett bra val. Det är viktigt att komma ihåg de bra valen man gjort och kommer att göra trots att man kanske inte har råd just idag. Nästa gång kanske du har råd och då köper du det då. Att köpa ibland är bättre än att aldrig göra det 🙂 Jag har själv konstant pågående diskussioner, både i mitt huvud och med andra och precis om du själv skriver, Rom byggdes inte på en dag.

   Kram

   1. Så sant så sant.. skönt att vädra med likasinnade som har samma mål i livet. Så slipper man framstå som knäppgök alltför ofta inför andra som aldrig tänkt i miljöbanor och inte förstår ens personliga dilemmor 😉
    Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *