Utmaning i att förändra lite konsumtionsOvanor

konsumtionsovanor

Jag är en stor förespråkare av medveten konsumtion och ibland blir jag så himla trött på mig själv och min egen konsumtion. Fast jag egentligen inte kanske konsumerar i samma bemärkelse som andra. Men jag spenderar pengar alltså konsumerar jag. Det är inget problem att jag/vi gör det, både jag och min man har välbetalda arbeten men jag har kommit in i en fas när jag är så himla trött på att dra kortet.

Det vi utan tvekan lägger mest pengar på här hemma är mat, aktiviteter och renovering av huset. Vi handlar mycket ekologisk mat och vi äter nästan varje lunch på stan. Vi har, som ni vet, extremt mycket aktiviteter för oss och många av dem kräver mycket utrustning. Vi rider, kör cross, åker skridskor och går i redskapsgymnastik. Dessutom älskar jag att tex gå på bio, äta middag på stan och fika.

Trots att vi inte direkt konsumerar nya prylar (bortsett från uppgradering av utrustning till ovan nämnda aktiviteter) så känner jag att vi har för mycket saker omkring oss och skulle vilja kasta ut allt samtidigt som jag vill ha kvar allt, lite smått ambivalent. Men en rejäl rensning skulle sitta på sin plats.

Imorgon är det löning och eftersom jag har en extrem tävlingsinstinkt  och älskar utmaningar då de triggar mig så tänkte jag köra en utmaning fram till nästa gång lönen trillar in på kontot. Ni kommer kanske ihåg några av mina köpstoppsutmaningar sedan tidigare

Jag vet att jag har lite utrustning kvar att köpa till barnen och jag har inte sett över barnens ytterkläder inför vintern än så det kan hända att det måste införskaffas men annars är det noll konsumtion när det gäller prylinköp som är målet

Eftersom jag ofta äter lunch ute är en utmaning att ta med lunchlåda så många gånger som möjligt under månadens gång. Problemet är egentligen inte att ta med själva lunchlådan problemet är att vi inte får rester över när vi lagar mat. Vilket i och för sig tyder på bra planering. Jag tänkte att jag får lösa detta egentligen obefintliga problem genom att laga specifik lunchlådemat på helgen, tänk ett storkok av spagetti och pastasås.

Min stora svaghet när det gäller ”fika” är att jag ofta köper en Dirty chai på Espresso House. Den är fullproppad med socker och innehåller lika många kalorier som en lunchmåltid. Därför är min utmaning att inte köpa en endaste Dirty chai på caféet. Jag vet att flera av mina vänner har själva chaipulvret så det blir till att dricka det hemma hos någon om det bjuds på. Men en kopp för dryga 50lappen flera gånger i veckan blir det inte.

Målet är ju att bryta en del av mina konsumtionsovanor men skulle ni tycka det var kul att få uppdateringar om hur det går? Jag tänkte att jag om exakt en månad återkopplar om hur det gått i det stora hela men skulle ni även vilja att jag bloggade, youtubade eller instragrammade under resans gång?

4 svar på ”Utmaning i att förändra lite konsumtionsOvanor”

 1. Älskar att höra om hur andra rensar så gärna instagramuppdateringar om hur det går! Jag vill ha före- och efterbilder samt bilder på utrensat och hur du gjorde och ALLT sånt. 🙂 Som sagt: favoritämne.

  Känner igen det där om att man kan bli så himlans trött på att konsumera och dra kortet hela tiden. Samtidigt är det ju vissa saker man gärna lägger pengar på och gärna vill ha hemma, som ekologisk mat och bra vinterkläder till barnen. För mig blir det ofta en period av lite mer intensiv konsumtion varvad med en konsumtionstrött period när jag nästan bara köper mat. Har just haft en mer intensiv period (pga ankommande bebis vilken dag som helst) men jag tror verkligen att de kommande månaderna blir lugnare på den fronten. Kan inte se hur jag ska ha tid att springa runt och skaffa grejer när jag samtidigt ska amma 24-7 och ha tid för storebror….

  Ser mycket fram emot att följa ditt köpstopp och få lite inspiration!

  1. Hihi då ska jag försöka att posta en hel del om hur det går! Utrensningsbiten kan komma till att bli den svåraste delen av hela utmaningen men kanske att det kommer lite mer ”resonerande inlägg” i frågan

   Så mysigt med en lite bebis! Förstår om det kanske inte blir så mycket rännande i början. Lycka till <3

 2. Jag är emot köpstopp av den enkla anledningen att det inte ska behövas för jag ska inte handla mer än vad vi behöver. Tyvärr funkar det inte så utan jag konsumerar också mer än vi behöver.
  Att sluta med att köpa latte var enkelt för jag bara helt enkelt med mig en termosmugg med latte, kaffe eller te.
  Ett bra sätt att inte handla mer än vad man behöver är att inte ha pengar på kortet, så gör jag. En liten summa får där stå ungefär 200-300kr för då kan jag handla lite mjölk, bröd eller ost utan att flytta över pengar. Allt som är dyrare måste jag flytta över pengar till och det känns inte kul.

  Lycka till!

  1. Termoskopp – självklarhet, men de andra bitarna är lite klurigare. Jag dricker inte kaffe om den inte är i en chailatte och inget annat chaite smakar just som pulvret från Espresso house.

   Jag gillar tipset om att inte ha för mycket pengar på kortat. Jag har inte heller alla pengar på kortet utan för över till sparkontot direkt när lönen trillar in, men jag räknar ju också med att äta alla uteluncher så det utrymmet finns ju. Jag har ju ingen lunchlåda eftersom vi inte har några rester. Planen är ju att bryta ovanan att äta lunchen ute och istället laga speciell lunchlådemat hemma, förhoppningsvis tar det ner 5 kortdragningar på diverse lunchhak till en eller två i mataffären istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *