Skepp o´hoj, vi har haft kalasskoj!

jordgubbstårta
Igår ställde vi till med kalas för vår nyblivna 3 åring här hemma och givetvis försökte vi hålla det så eko och reko som det gick. Så mycket vi kunde och förmådde av det som serverades var ekologiskt och bäst ur den aspekten bli det ju såklart när jag bakar själv. En hederlig gräddtårta hör ju nästan ett kalas till och denna toppade jag med lite annat smått och gott.

Eftersom jag bestämt att kalaset skulle hålla lite 50-tals sailoranda dekokerade jag min Key Lime paj med jordgubbar och blåbär i form av en stjärna. Key lime pien blev ekologisk så när som på den kondenserade mjölken och det får jag ju tycka är klart godkänt.

key+lime+pie+jordgummar+blåbär
Jag bakade även lite mördegskakor som jag stansade ut stjärnor i med hjälp av en pepparkaksform. Detta var inte lätt kan jag lova eftersom mördegen blir väldigt varm fort. Tricket kom jag på var att kavla ut den mellan smörpapper i den tjockleken jag ville ha och stoppa in den i kylen (alternativt frysen) en stund och sedan stansa ut stjärnorna när den inte längre var så ”smörig”. När jag väl tröttnat på stansandet så rullade jag några bollar och fyllde dessa med ekologisk jordgubbssylt.

Bakom kakorna kan ni skymta de randiga papperssugrören, för det hör ju liksom ett kalas till att dricka sin dricka ur ett sugrör. Tyvärr luckrades pappret upp, eftersom barn tenderar att tugga på sugröret när de dricker. Kanske att det går att hitta en sugrörsvariant i återvunnen plast till nästa kalas?

mördegskakor
Ni som har mig på instagram har redan sett glassbåtarna vi pimpade med segel och allt. Detta och den alkoholfria bålen är väl de minst miljövänliga vi hade på på kalaset. För övrigt så hade vi nog det mest udda kalaset vi kunde. Vi lånade grannens utemöbler för att kunna ha plaster att sitta på till allihopa, satte barnen runt vårt vardagsrumsbord och tog ut kökbordet för att ställa bakverken på och toppade detta med ett blått lakan. Vem har sagt att en duk är en duk? Vi tog ut allt porslin och glas vi hade så vissa drack bål ur ett högt glas, vissa ur ett lågt och resten drack ur koppar. Vissa åt sin tårta på en loppisfyndad assiett och andra ur en djuptallrik. Några åt till och med på en mattallrik och det är ju inte dåligt på något sätt. Tänk vad mycket du kan få plats med på en sån 😀

glassbåtar+med+segel

6 svar på ”Skepp o´hoj, vi har haft kalasskoj!”

  1. Det var Laila recept jag använde också 🙂 mycket gott!! Jag har tyvärr inte hunnit kokat någon sylt än i år och sylten från förra året är slut för längesen.. Måste ta tag i det 🙂

  1. Åh sånna sugrör verkar ju toppen. Inget som luckras upp i första taget 🙂

   Om jag inte hade stulit, sparat och återanvänt ljuset från min svågers 33 års kalas i våras så hade jag också satsat på ett från ekokul 🙂

   1. Haha bästa ”stölden” Får göra samma sak till min nästa födelsedag då. Spara 3:an å köpa en ny 4:a som dottern då kan överta efter mig 😉 Toppentips!

    1. Och nu har den sparats till min 30 års dag nästa år och så fyller ju loppan 3 år nästa år 🙂 har jag flyt kan jag sno en 4:a från samma svåger i vår till lillemans nästa kalas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *