Samvetssnurr

Just nu är det mycket tankar som surrar i mitt lilla huvud. För visst lider jag ibland av samvetssnurr och jag vet varken ut eller in..

Jag är som bekant lite smått anti den köphets som pågår och tycker det är onödigt att köpa något som jag redan har. Så vad ska jag till exempel göra när inser att badrumsskåpet innehållet massor med kemikalier som inte bör användas?

Att sluta använda dem är ju ett första steg, men jag vill ju inte behöva köpa nytt när jag redan har. Jag skulle ju kunna vända mig till, som några av er föreslog, kylskåpet. Både olivolja och koksfett ska vara ypperliga att smörja huden med till exempel. Klurigare blir det ju med exempelvis smink. Jag vill inte slänga min mascara, min foundation eller mina ögonskuggor för att köpa nytt. Jag har ju använt dessa produkter i flera år så om jag använder dem tills de är slut och därefter väljer bättre alternativ så kanske denna sista tiden ändå är ringa i det långa loppet? Tyvärr finns troligtvis inte någon magisk gräns för hur länge man kan använda en produkt och klara sig.

Ni är ju en del som kikar in här så därför vänder jag mig till er för råd. Hur skulle du ha gjort? Hade du använt tills det var slut, kastat och köpt nytt eller kastat och struntat i att införskaffa nya produkter?

19 svar på ”Samvetssnurr”

 1. Jag tycker att det spelar lite roll vad de varit för produkter och vad de innehållit. Jag rensade ut en hel del under förra graviditeten och då var jag ganska strikt på att jag inte ville få i mig mer kemikalier med tanke på barnet. Jag försökte dock att ge bort en del och maken använde t ex upp schampon etc. Jag tror endast att det var något enstaka som blev slängt. (Men då använder jag heller inte smink, nagellack mm som maken inte är så intresserad av.)

  Samma sak har jag gjort när det gäller städprodukter. Min familj har väl inte direkt blivit ledsna av att få ta emot halvfulla flaskor med Ajax, fönsterputs etc.

  1. Jag önskar att jag hade blivit mer medveten om produkterna jag använder medan jag var gravid, till exempel hudlotionen jag använt och bland annat smort på magen! :O

   Jo rengöringsmedlen och sköljmedlen har även jag skänkt bort tidigare och de som tar emot dem är alltid glada även om jag alltid är ärlig med varför jag själv inte vill använda det 😀

 2. Jag har gjort så att jag gett bort några grejer som jag verkligen inte ville använda mer och några, typ tvål och så, använde jag upp själv. Sminket åkte i soporna men jag köpte inget nytt utan har kört helt osminkat i typ ett halvår och det är så skönt och befriande! Att bara kunna stiga upp ur sängen och skölja av ansiktet och sen möta dagen precis som jag är 🙂

 3. Jag skulle se det till vad det är för produkt. En kräm känns mer ohälsosam om den innehåller olämpliga ämnen än en mascara. Mascaran sitter ju på fransarna som är död vävnad medan huden absorberar produkten. En annan parameter tycker jag är hur ofta man sminkar sig. Om det bara är till fest eller om man inte kan visa sig utanför dörren utan smink. Jag har ju ”turen” att mina barn har fått fatt i mitt smink och lyckats krossa ögonskuggan och pudret så att det inte går att använda. Det är ju också ett förslag 😉

  1. Haha jag kanske skulle låta Phille gå loss i sminkväskan 😉 Nu verkade inte min mascara innehålla så farliga ingredienser men jag tänker så här: Även om just fransarna är dödvävnad, vill jag ha något farligt så nära mina ögon? Tänk om jag glömmer bort mig, vilket händer rätt ofta när jag har smink, och gnuggar in det i ögonen. Kan ju inte vara bra..

 4. Funderar själv i samma banor. Har inte råd att slänga/ ge bort allt och köpa nytt på en gång. Så jag använder upp det jag har och skulle jag se att ngt är onödigt mycket skit i så slänger jag just det. Vad det gäller smink och dylikt så köper jag bara Body Shop och det är väl grönt om jag förstått rätt.

 5. Måste lägga till en sak. Jag trevar fram långsamt i denna världen och strävar allt mer mot ett ekologiskt liv. Dock är jag inte lika påläst som ni än 🙂 för jag gick in och läste på en Body Shop produkt sedan och oj vad fel ute jag var! Hittade massa olika parabener, usch. Men jag undrar nu hur du går tillväga när du handlar. Har du en lista med de olika ämnena som inte bör ingå? Känns ju jättesvårt annars, eller? Vill gärna lära mig mer men måste ta en sak i taget känner jag, annars blir det för mycket. Och de ekologiska val jag gör är bättre än inga 🙂
  Tack för en bra blogg!! Jag blir inspirerad att fortsätta ekoresan 🙂

  1. Jag svarade på din förra kommentar via mailen så såg inte att du redan kollat upp dona bodyshop produkter innan jag svarade 🙂

   Jag lär mig några ämnen i taget och fasar ut dem. Jag vill nämligen även veta vad ämnena kan göra med mig så det tar lite längre tid. Till slut lär man sig iallafall värstingarna 🙂

   Lycka till på resan! Den är både spännande och lärorik 🙂

  2. Bodylotionen jag bloggat en hel del om de senaste veckorna som är full av bland annat parabener kommer från just bodyshop. Jag skulle kolla innehållsförteckningarna även på deras produkter 🙂

 6. Jag har länge handlat ekologisk mat och försökt leva miljövänligt i form av sortering, åka kollektivt, handla begagnat etc, men det var först i våras som jag började fundera över vad det egentligen var i produkterna jag hade i badrummet och började läsa på. Det var ju ingen munter läsning precis. Efter det kunde jag helt enkelt inte förmå mig att använda produkterna mer. Inte heller ville jag att barnen skulle använda dem. Det som inte gick att ge bort åkte i återvinning på soptippen. Jag har precis som du berättat varför jag inte velat ha produkterna längre, men de flesta bryr sig inte om vad de smörjer in sig med etc så de har bara blivit glada över att få produkterna.

  Nu håller jag på att fasa ut så mycket plast det bara går i hushållet, främst sådant som har med mat och förvaring att göra. Det jag inte vill ha kvar skänker jag bort. Jag har inte ersatt allt, men vattenflaskor och matlådor till barnen har haft prioritet och där kostar rostfritt lite mer. Men å andra sidan räknar jag med att de räcker hela barnens skoltid och säkerligen en bra tid därefter (eftersom de är mycket lättare att få rena), vilket inte plastgrejorna gjorde.

  Det jag har valt att använda upp är bomullsrondeller, tops, diskborstar i plast och liknande. Dock blir det ekologiskt i fortsättningen.

  1. Låter som du gör/har gjort en resa liknande min 🙂 Jag har också fasat ut i princip all plast här hemma (främst i köket hittills). Något som är viktigt att tänka på när det gäller vattenflaskor i metall är att de kan ha ett lager BPA på insidan (fast det vet du kanske redan).

   1. Det visste jag faktiskt inte så tack för tipset! Nu blir jag lite fundersam… jag har nämligen köpt en vattenflaska via WWF (Pandaförsäljningen) och där framgår ju inte om de har BPA på insidan? De andra flaskorna köpte jag från Kleen Kanteen och de innehåller inget BPA enligt dem.

    1. Man kan ju maila och fråga WWF (vi har själva en termos här hemma därifrån som jag funderar på att undersöka vidare). Tyvärr har de ingen skyldigthet att upplysa om produkten innehåller just BPA men kan tänka mig att de väldigt välvilligt talar om ifall den är fri från det 😉

     För övrigt hittade jag följande text på naturskyddsföreningen
     ”Undvik också aluminiumflaskor eftersom de kan ha en plastfilm av BPA på insidan. Välj istället nappflaskor av glas eller rostfritt stål. ”

     Borde ju även gälla dryckesflaskor kan tyckas..

  1. Jag menade jag svarade genom min mail så då såg jag inte din andra kommentar. Jag har alltså inte skickat ett mail utan bara kommenterat här på bloggen via min mail 🙂

   Trevlig kväll!

 7. Oj, att ge råd till andra är svårt när till och med min mamma tycker att det är hokus pokus det jag håller på med. Min övergång från att använda ohälsosamma produkter till att helt och hållet använda naturligt, har fått ta sin tid. Jag har börjat i liten skala och betat av produkt efter produkt.
  Måste säga att fler och fler är upplysta idag. Det tycker jag är roligt. Det finns mer ekologiskt i butikerna och internet är en outömmlig källa till information. Har man inte tänkt att göra sina egen naturkosmetik så rekomenderar jag att titta in på hälsokost affärer. Där säljer de betydligt bättre grejer än på vanliga matvaruaffärer. Jag gör mitt eget smink. Mascara tror jag de flesta tycker verkar svårast. Men det är inte alls svårt att göra och kostar en bråkdel. En jättebra sajt som jag återkommer till ofta är shenet.se Där finns massor med recept. Råvaror köper jag på mataffären och crearome.se. Så har jag läst en massa litteratur om oljor och eteriska oljor. Det har blivit ett fritidsintresse. Om man lyckas röra ihop en maträtt eller baka sockerkaka är det lika lätt att röra ihop en ansiktskräm eller schampo. Fast tvål är så busenkelt att göra, alla kan göra egen. En flytande tvål likaså. En egen hemmagjord fast tvål är faktiskt bäst. Återfuktar och återfettar. Jag skulle kunna berätta massor om det jag lärt mig på vägen. Men jag nöjer mig med detta så länge.
  Plastförvaringen har jag inte tagit tag i ännu. Min make jobbar inom plastindustrin och vi resonerar flitigt denna produkt. Det han absolut får rossbrytnigar över är teflon och silicon.Allstå steker vi och lagar mat i gjutjärn och rostfritt. Behöver jag säga mer?
  / HElla

  1. Man kanske skulle försöka sig på att göra egen tvål när den tar slut här hemma 🙂

   Varför är silikon så dåligt? (Har inte hunnit spana in ämnet än) Teflonbelagda produkter for ut rätt tidigt när jag började lära mig om kemikalier i hemmet!

   1. Skickar dig den här länken tills vidare. I finland finns Martha förbundet. De ser till kvinnors bästa i det mesta. Det finns en PDF broschyr som du kan läsa. Där står om bl.a. silicon. Tänk om där fanns ett motsvarande förbund i Sverige. På hemsidan” martha.se” finns mycket läsnyttigt.
    Min man rapporterar vidare imorgon. Vad han bl.a. vet är att silicon inte är biologiskt nedbrytbart i naturen. Bara det känns som en varningsklocka.
    Här är länken:
    http://www.martha.fi/Site/Widget/Editor/225/files/pdf-filer/martha_kemikalier_webb.pdf
    Hälsningar
    HElla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *