I förmiddags tog vi en tur ut till jordgubbssjälvplocket. Trots att molnen hängde tunga var vi långt i från ensamma bland alla rader av jordgubbsplantor. Det plockades väldigt många liter så idag har vi ätit jordgubbar tills det nästan sprutade ur öronen på oss. Det är ju så gott med jordgubbar, lite socker och mjölk. Enkelt och lätt som en plätt.
I samband med självplocket drivs det även en liten gårdsbutik full med godbitar. Marmelader, sylter, skorpor och senap. Ja, en hel del gott och det mesta är närproducerat. Den finns även några enstaka ekologiska produkter. Denna gången blev vi lite sugna på att testa på en chilisenap och den var helt klart godkänd .
Något jag ska efterfråga är om de inte kan använda en del av deras stora jordgubbsland till att odla ekologiska jordgubbar. Jag har ju inte direkt några gröna fingrar och är relativt ny inom det här med hur den ekologiska maten produceras så hur funkar det egentligen? Kan man använda tidigare besprutad mark till att odla ekologiskt på den marken eller är den ”förstörd”?
Det är ju så enormt viktigt att vi ligger på handlare och producenter om vad vi vill ha! Om vi inte sätter ner foten och säger ifrån eller åtminstone talar om vad vi vill ha så kommer det knappast ske en förändring i våra butiker.
Svar: Tack för tipset, men det är bara Dipsy som fattas nu 🙂
Om jag inte missminner mig helt så är det en omställningstid på tre år för ekologisk odling. Åtminstone när det gäller bomullsodling. Det kan ju hända det är annorlunda när det gäller ”mat”.
/Catarina
Apropå jordgubbar så finns det idag i Sverige 44 olika godkända bekämpningsmedel för just jordgubbar och varje jordgubbe besprutas i snitt 7,5 gånger innan de plockas. Usch, vilka kemikaliebomber. Sen sägs det ju att jordgubbar inte ska sköljas innan intag för då ”försvinner smaken”, men det skiter jag i. Jag sköljer dom alltid.
Jag tror få människor är emot ekologiska jordgubbsodlingar, men desto färre är nog villiga att betala det mycket högre priset. Eftersom dom är så kraftigt besprutade tolkar jag det som att det finns många skadedjur som angriper just jordgubbar. Jag läste om svensk fänkål häromdagen som alla i princip härstammar från samma gård utanför Båstad. Den bonden berättade att fänkålen tydligen har en sådan speciell smak att inga skadedjur intresserar sig för den! Så den är i princip ekologisk utan att vara kravmärkt! Ja, nu ska jag konsumera betydligt mer fänkål!
Vad kan man laga för kul på fänkål? Kom gärna med tips på godbitar 🙂
Jag sköljer alltid jordgubbarna. Jag mest de förlorar smak när de är kylskåpskalla. Om man sköljer dem och sen ställer de i solen en stund så de blir solvarma tycker jag de blir goda 🙂