Inte helt enkelt att välja rätt

Ibland kan det vara skönt att vara ovetandes. Efter tips från Emma lånade jag boken Förgiftad och ju mer påläst man blir ju svårare blir det att handla. För uj vad jag känner igen mig i ketchupexemplet i bokens kapitel om ftalater. Tidigare handlade jag bara min mat utan närmare eftertanke på vad den innehöll, men nu kommer man till mathyllan och ställs inför en rad val. Det ena valet känns inte bättre än det andra. Dessa val kan man ibland få brottas med:

 1. Ekologisk produkt i plastförpackning
 2. Närproducerad produkt i plastförpackning
 3. Importerad produkt i glasförpackning

Det ultimata antar jag hade varit närproducerad ekologisk produkt i glasförpackning, men en sådan jackpott får man sällan. Så vad väljer man, den som är gjord på ej kemiskt besprutade tomater men förvaras i en kemikaliefylld förpackning och kan dessutom ha en längre transportsträcka bakom sig, den som är närproducerad så transportsträckan har inte påverkat miljön i lika stor utsträckning men tomaterna är troligtvis besprutade med kemikalier och förpackningen är även den full med kemikalier. Eller ska man välja den som är både gjord på tomater besprutad med kemikalier och har lång transportsträcka, men den har i vart fall en kemikaliefri förpackning. Hur hade ni tänkt?

Att handla har helt enkelt blivit en komplex historia…

12 svar på ”Inte helt enkelt att välja rätt”

 1. Jag väljer alltid ekologiskt i första hand. Oavsett förpackning. Det är dels därför att jag vill stödja den typen av odling men även för att det har stor betydelse för miljön där det odlas. Var det än är. I relation så brukar transporten (om det inte är med flyg förstås vilket jag försöker undvika över lag) ha en ganska liten påverkan i hela produktens livscykel. Jag tycker att det är viktigare att vi håller miljön ren och att vi visar att vi vill ha ekologiskt odlad mat. Men det är ju såklart inte så svart/vitt. Optimalt kanske hade varit att maila företaget och skriva om förpackningen och dess problem. Det är ju även så att det går att göra lite olika för olika produkter så att man kan undvika de allra giftigaste förpackningarna genom att helt enkelt inte köpa varan alls? Men det är svårt.

  Sen har jag dock märkt att många företag som verkligen satsar på ekologiskt ibland kan använda sig av andra typer av material även om det ser ut som plast. Något genomskinligt som är cellulosabaserad och biologiskt nedbrytningsbar. Jag vet dock inte om det finns problem med det också?

  Närproducerat tycker jag har fått lite oförtjänt mycket uppmärksamhet ibland. Visst är det viktigt och bra att stödja det lokala och bra att resorna blir kortare men det används en hel del farliga bekämpningsmedel här i Sverige som rinner rakt ut i naturen och förorenar mark och vatten. Så jag väljer alltid ekologisk (om det går) även om jag då köper äpplen från Italien för jag tänker att det skickar en signal till våra svenska producenter om ved det är kunden vill ha. Men jag försöker hålla mig till Europa. Självklart plockar jag ju dock helst äpplen från ett träd i någons trädgård där det garanterat är giftfritt och då jag kan hämta det själv. 😉 Jag vet dock att min mamma tex har sålt äpplen till den lokala ICA-butiken och dom var såklart inte besprutade över huvud tagen men inte heller ekologisk mäkta. Så det är nog viktigt att fråga handlaren var produkterna kommer ifrån och vem som gör dem och hur de görs. Den informationen tycker jag att dom ska veta och gör dom inte de så kan dom gott få skämmas lite! Så det finns så små lokala producenter att där inte finns någon nytta med bekämpningsmedel och där tex en kravmärkning blir för dyr (som i min mammas fall) så det gäller nog att göra avvägningar i varje enskilt fall. Även om dom som har det ekologiska och hållbara tänket ofta vill skylta med det eftersom det säljer idag. Med all rätt, enligt mig.

  Sen försöker jag även bli bättre på att säga till hos handlaren om det är något jag saknar. Har legat på om ekologisk färskpotatis den senaste tiden. Men jag borde nog bli bättre på att kontakta företag direkt också, tex när det gäller förpackningar.

  Nu fick du ett väääldigt långt svar av mig. Ledsen, men jag går ju igång på sånt här. 🙂

  Ha en skön lördag fina du!
  Kram

  1. Hej fina du!

   Jag blir bara glad att du tar dig tiden att knopa ihop ett så långt svar och jag läser med glädje! Självklart är det väldigt viktigt att köpa ekologiskt och jag försöker själv att göra det i så stor utsträckning jag har möjlighet (oavsett förpackning). I andra hand köper jag, om det går, närproducerat framför en oekologisk importerad vara. Men som du säger är det viktigt att visa handlarna att det är just ekologiska varor vi vill ha och det största statementet gör man ju helt klart genom att helt enkelt inte köpa andra varor och tjata, tjata, tjata om ekologiskt till handlaren.

   Närproducerat som inte nödvändigtvis är kravmärkt (som din mammas äpplen) på grund av kostaden för den lilla producenten har jag inte tänkt på, men jag ska helt klart ta upp det med våran butik. När man bor i en litet mindre samhälle utanför stan som vi gör tror jag det är lättare att göra sig hörd hos handlaren.

   Trevlig helg!
   Kram

 2. Nej det är ju en helt äventyr att stå där i affärerna och tänka hit och dit på vilken vara man ska välja. Men som tidigare kommentarsförfattare skrivit så är det nog viktigt att så ofta det går/känns okej att välja ekologiskt just för att bevisa att det är efterfrågat. Och som ni också skrivit att sedan prata med butiken och tillverkarna kan ju knappast skada 🙂

  Jag har förresten tipsat om klädbytardagen på min blogg nu, hoppas och antar att det är okej 🙂

 3. Att handla mat är politik. Man måste visa och säga till vad man vill ha. Jag väljer också alltid ekologiskt, av samma anledning som Mariaemb; Man visar handlaren vilken vara som det är efterfrågan på. Och sen knackar jag på hens dörr och säger att om hen tar in Bosarps ekokyckling så lovar jag att köpa minst två i veckan. Innan man går hem och mailar leverantören om förpackningen.
  Det är precis sånt här vi måste hjälpas åt att orka. Jag fick en idé. Jag återkommer om den.

  Hen förresten, ha ha ha. Det var andra gången bara idag. Jag håller på att omvandlas…

  Stor kram till dig du tappra hjälte.

 4. Ja, det är svårt. Jag har själv dessa dilemman. Jag väljer också oftast ekologiskt framför glasförpackning eller närodlat, men jag tycker det är viktigt att komma ihåg att plast verkligen, verkligen förorenar miljön den också. Jag läste i tidningen häromdagen att om Gustav Vasa – kung i början på 1500-talet – som barn slängt plast i naturen hade den plasten fortfarande gått att hitta. Plastmolekyler bryts ned sjukt långsamt! Problemet med sådana molekyler är att de tar sig in i naturens kretslopp. Hamnar i sjöar, fisk, i vatten, på våra åkrar, i vår mat, i vår kropp. Jag var förut storkonsument av Kavlis ekologisk majonnäs, men tillslut klarade jag inte att förbruka så mycket plast om och om igen, så jag gick över till Findus icke-ekologiska majonnäs i glasburk. Trots allt är det så att bekämpningsmedel bryts ned snabbt (vi talar om dagar – inte 500 år) till ofarliga nedbrytningsprodukter och att det inte ska finnas bekämpningsmedelsrester på de produkter som säljs. Nu är det inte alltid så, men det kan fungera så om allt fungerar som det ska.

  Och någon kanske tänker att jaja, men jag återvinner min plast så den hamnar aldrig i naturen. Men det är fel. Plast kan återvinnas i snitt 7 ggr, sen blir kvalitén för dålig. Glas å andra sidan kan återvinnas hur mycket gånger som helst. Någon kanske också tänker att jaja, men jag slänger aldrig min plast i naturen. Den återvinns eller hamnar i soporna och bränns (varpå koldioxid bildas). Men så fungerar ju inte samhället. Plast säljs ju inte bara till dom som på heder och samvete lovar att inte slänga det i naturen.

 5. Hemkokt ketchup skulle jag säga. Men barnen håller tyvär inte med. Dessutom odlar jag mina tomater i plasthink (ska mura upp en jordbädd nångång i nåt liv där det finns mer tid) så det kanke går på ett ut ändå?

  Vart man än vänder sig har man ändan bak känns det som.

  1. Jag ska försöka mig på att bygga odlingslådor av spillvirket från garaget 🙂 Håller med om att hur man än vänder eller vrider på det på blir det mer eller mindre fel på ett eller annat sätt..

 6. Odla egna tomater och gör egen ketchup?! Eller inte äta ketchup alls finns ju också 🙂 Skämt åsido. Vi köper ekologisk ketchup på plastflaska, det är väldigt svårt det du skriver om. Jag har svårt för att allt ska vara så extremt förpackat. Gärna plastpåsar i kartonger och flera lager, eller plast utanpå kartonger. Det skulle vara skönt att inte dra hem så mycket skräp varje gång man handlar.

  1. Ja det här med alla ”extra” förpackningarna är inte det lättaste att undvika. När det gäller vissa produkter är det ju lättare att få med sig mindre skräp hem, till exempel köpa löste istället för påste men det är verkligen inte lätt att komma ifrån alla dessa förpackningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *