Redan använda skor

Jag har länge trott att det inte är bra att låta barnen gå i ,av andra barn, redan använda skor. Att barnen skulle ta skada på något sätt, men det har visat sig att jag trott fel. Självklart ska man inte låta barnen gå i slitna eller på något sätt förstörda skor, men inne hos Blauauge fick jag nys om att om de är i gott skick kan man enligt Bo Romanus (Överläkare vid Ortopeden Sahlgrenska Unversitetsjukhuseti Göteborg) låta skorna ärvas.

Vi har sparat Philips skor, men eftersom han är ett sommarbarn och Julia ett senhöstbarn är det tyvärr inte så lätt att få skorna att passa under rätt säsong. Just när de är så små som mina barn är så hinner de inte använda skorna så mycket. Dessutom, tycker jag, att det är viktigt att ha dubbelt upp av skor (framförallt vinterskor) för jag vill inte att mina barn ska behöva gå med fuktiga fötter då det finns stor risk för nedkylning. Och framförallt vinterskor är som bekant dyrt!

Från många olika håll har jag fått höra vilka skor som ska var de bästa skorna för de små och Kavat verkar vara dem som gäller i alla lägen. Nu har jag chansen att få testa själv. Häromdagen såg jag att en bekant högre upp på gatan la ut ett par vinterkängor från just Kavat på en facebookloppis . Skorna såg, som ni kan se på bilden, så gott som oanvända ut och jag fick dem för enbart 100 kr!

Jag är mycket nöjd med mitt klipp så nu håller jag min tummar att de ska passa i vinter 🙂

8 svar på ”Redan använda skor”

  1. Om de inte är slitna så tror inte jag heller att det är farligt men det är ju ganska lätt att se på skor om de är sneda eller så. Jag tycker att det är fritt fram att köpa begagnat om de är i bra skick.

  2. Köper också begagnade skor utan att skämmas, och gärna Kavat. Om det nu stämmer att de formar sig efter fötterna kan de förmodligen forma om sig också, tänker jag. Dessutom köper jag gärna begagnade skor även åt mig själv. 🙂 Men du har ju rätt i att det är smart att ha dubbla vinterskor – ska försöka loppa ihop varsitt par till åt barnen!

  3. Hej, mitt första besök här och jag vill börja med att säga att du tar upp många bra saker! Däremot håller jag inte helt och fullt med när det gäller begagnade barnskor. Man ska vara väldigt försiktig när man skaffar redan använda skor, även syskons skor, och speciellt när barnet är litet. Denna typ av känga som du visar på bilden tror jag inte är lika lätt att forma (då den är relativt hård) men skor med läder och skinnsulor är det värre med. Även om de ser fina ut på utsidan så kan de ha ”gåtts in” av föregående användare.

    1. Välkommen! Jag tycker absolut att man ska syna skorna noga, b¨åde invändigt och utvändigt, och inte ge vidare vad som helst. Jag tror även att tygskor inte är så bra alltid att ge vidare då de oftast slits väldigt lätt.

  4. Jag tänker att barnen oftast använder sina skor under en så pass kort period innan de vuxit ur dem att de inte hinner gå in dem riktigt. Och jag känner att det är alltid bra att vara lite kritisk till tips som uppmanar till mer konsumtion, vem ligger bakom rådet att alltid köpa nya skor och vilka trycker mest på uppmaningen. Förmodligen skoåterförsäljarna. Självklart låter jag inte mina barn gå i gamla, trasiga, felpassande skor, men man kanske t.ex. kan prova att byta sulan som en första åtgärd om man har mer använda skor.

    1. Ja precis, vem är det som hela tiden uppmuntrar till nykonsumtion? Jo säljarna själva, de skapar ett behov man man inte visste att man hade. I flera generationer tidigare har man låtit ärva skor, men precis som du säger är det viktigt att man inte låter barnen gå i på något sätt förstörda skor 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *