Plast, plast, överallt denna plast…

På senaste tiden har Bisfenol A blivit väldigt uppmärksammat i media. Ett ämne som finns i plast och som bland annat kan leda till barnlöshet och cancer. Jag har ju tidigare länkat till filmen från Naturskyddsföreningen men jag tycket att BPAproblematiken förtjänar ännu mer uppmärksamhet här hos Ekomorsan.

Inne hos Ditt giftfria liv kunde man i förrgår läsa om att Frankrike från och med 2014 kommer införa totalförbud av BPA i samband med livsmedel. Helt otroligt att politikerna tar tag i problemet och detta med en förhållandevis kort varsel. Tänk om alla kunde agera så snabbt? Precis som Maria Emb sa tidigare idag:

”Vi kan inte vänta på att politikerna ska fatta beslut och stifta lagar. Det går på tok för långsamt! Du måste göra ett aktivt val och undvika, i den mån det går, saker som innehåller kemikalier och giftiga ämnen.”

Precis som Maria har jag år ut och år in värmt min lunch i de vad jag tänkt varit smarta lunchlådorna av plast.  Jag har dessutom ätit direkt ur dem och inte ens hällt/lagt upp den varma maten på en tallrik. Att skära i plast säger ju sig själv (så här i efterhand) att det inte kan vara så särskilt bra. Det måste ju lossna massor med ”skit”. Det värsta är att min man har sagt i flera år till mig att det inte är bra att göra så för det utsöndras gifter. Tyvärr har jag inte tagit till mig det tidigare. För om man inte är tillräckligt tydlig då lyssnar jag tyvärr bara med ett halvt öra. Men som Maria skrev så kan man inte göra något åt det som redan är gjort utan man kan istället göra ”rätt” nu när man väl är medveten.

Vart jag än tittar ser jag all denna plast. Överallt! Shampooflaskor, tandborstar, lunchlådor, ketchupflaskor, men framför allt BARNENS leksaker. Allt tycks vara av plast! Jag har aldrig varit mycket för just leksaker av plast, främst av estetiska skäl. Jag tycker att leksaker av både trä och tyg är finare. Men nu väger ju även de farliga ämnena in ytterligare. Men hur ska man göra för att undvika all denna plast? Jag kan ju inte direkt ta en stor säck och kasta stora delar av barnens leksaker, eller kan jag det? Inget mer Duplo, ingen mer gåstol.. Nej någon gräns får det ju finnas, men jag kan ju besluta mig för att inte köpa fler!

Försöker du att undvika produkter av plast?

11 svar på ”Plast, plast, överallt denna plast…”

 1. Jag tog all plast i köket och gick med till återvinningscentralen. Sen ”försvann” barnens plastleksaker diskret. Och om de får nya (av andra) så ”bor” de i vardagsrummet. Innan de också ”försvinner”.

  Bort med skiten säger jag.

  BRA inlägg!

  KRAM

 2. Plast är verkligen ”heaven and hell”. Det finns fantastiska plastprodukter som vi nog inte vill eller kan vara utan längre. Men all denna totalt meningslösa plast gör mig galen. (Läste du förresten den ”plansch” jag la upp i inlägget ”plastbanta”? Den är verkligen huvudet på spiken.
  Har ni testat bambutandborstarna än?

  1. Man behöver ju inte gå helt bananas och slänga allt man ser bara för att det är gjort av plast. Man ska nog göra allt med måtta och en gnutta sunt förnuft 🙂

 3. Jag har också tänkt en del på plast det senaste. Främst att jag inte värmer matlådor längre i micron. Men det är otroligt svårt att undvika plast. Vi bor ju tex i ett hus som renoverades på 70-talet vilket betyder en del plastgolv osv. Jag tror att det viktigaste är att inte få plast i munnen så man behöver inte ge sina barn leksaksmat av plast tex som uppmuntrar till det. /catarina

  1. Jo att undvika att de kommer i ”munkontakt” tycker jag absolut är en allra första åtgärd och det är där jag med har börjat. Bort med tandborstar i plast, leksaker som lätt har en benägenhet stoppas i munnen, sluta servera mat på melamintallrikarna samt plastskedarna jag tidigare använt på barnen och att som du säger värma plastlådor i micron..

   Som du säger finns ju plasten överallt och det är otroligt svårt att undvika den helt. Iställlt får man göra det bästa man kan och mäktar med 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *