Nu slår vi våra kloka huvuden ihop

Idag fick jag ett mail från en läsare som har lite av ett dilemma när det gäller alla dessa småpresenter som man ”tvingas” att köpa till alla dessa födelsedagskalas som bara blir fler och fler. Mailet är publicerat med skrivarens tillåtelse.

”Hej!

Tack för en helt fantastiskt bra blogg!
Hittade dig via bloggen Miljömamman.
Tänkte att du kanske kunde få mig i lite nya tankebanor… Har ett litet problem, here goes:

Min dotter är snart 2 år och går i förskolan. Vi umgås med folk som har barn och det finns även en heeel del ungar i familjen. Det är barnkalas J Ä M T. 
Det finns en liten tyst överenskommelse om att inget får kosta över hundringen till de små, men det räcker inte långt (samtidigt som det blir väldigt dyrt…). Jag vill inte köpa små eländiga och sjukt onödiga plastsaker till alla… Har du något bra tips på vad man kan göra istället?
Vi har gett bort träd, fadderskap, biljetter till teater, bio osv, men sen då? 

Jag och min sambo är ganska ensamma om miljötänket i våra kretsar (begagnade kläder, återvinning osv) och man känner sig gruvligt motarbetad, blir kallad hippie osv. Och att komma med något begagnat i present är inte att tala om, det ska vara i prasslig plast från BR.

Vore väldigt tacksam om du kunde lyfta upp det här evinnerliga köpandet. För det känns inte som att det är de små man köper till, utan för de som tittar på när presenterna öppnas?

Ska på ett barn kalas på lördag och det blir ett baka-kakor-kit från oss. En glasburk med färdigblandade ingredienser och fina pappersformar i returpapper 🙂

Det är inte lätt när de i ens bekantskapskrets inte delar samma värderingar. Många i vår bekantskap tycker att det är bra att köpa saker som inte nödvändigtvis är nyproducerade samt att det är roligt att både ge och få saker saker som är hemmagjorda. Kan man inte sticka, virka, sy, snickra, måla så kan man ju ofta stödja någon mindre producent. Finns massor av människor som säljer sina hantverk via bloggar och liknande.

Att köpa upplevelser av olika slag är en jättebra idé för då slipper man problemet med att massor av små leksaker samlas på hög och bara blir en del av allt annat småbröte. För helt ärligt så behöver inte barnen en femtioelfte liten traktor eller en hundrade liten ponny. Det är ibland otroligt svårt när man ska försöka få något nyproducerat och bra för en hundralapp.

Ett baka-kakor-kit var ju en super idé och det tänker jag absolut apa efter 😉 Men har man många kalas att gå på så kan man behöva många olika idéer. Därför tycker jag att nu vi slår våra kloka huvuden ihop och hittar på lite grejer man kan ge bort i födelsedagspresent till barn i olika åldrar!

Ett förslag, för att spinna vidare på baka-kaka-kitet är ett trolldegskit. Häll ihop torrvarorna och skriv sedan på en lapp som du knyter runt burken med hur mycket vatten och eventuell olja (beroende på recept) som behöver tillsättas. Häng lappen runt glasburk som du har torrblandningen i och komplettera med en träkavel och lite pepparkaksformar. Både kaveln och pepparkaksformarna kan ju barnen sedan även använda vid andra typer av bak.

Vill man köpa något så finns det nu för tiden en del ekologiska alternativ så som byggklossar av majsstärkelse, ekologiska kritor eller vattenfärg som man kan komplettera med ett ritblock eller varför inte köpa gatukritor.

I läsarens fall var ju begagnat inte var något alternativ, men annars hade man kunnat köpa lite pärlhalsband på loppis (eller ta några du redan har hemma men inte använder), klippa sönder och hälla upp pärlorna i små burkar och göra ett armbandspysselkit. Detta är förövrigt ett bra barnkalasaktivitet om man har lite äldre barn som behöver roas lite grann. Bara att fylla upp skålar med pärlor och sedan låta barnen go bananas. En rolig grej för barnen att ta med sig hem istället för att köra till exempel fiskdamm där man ska ha köpt ytterligare nått småbröte att lägga i påsarna tillsammans med den alltid ingående ballongen och clementinen.

Genom sina val med vad man själv tar med sig till kalas etc gör man ett statement och faktiskt visar andra vad man kan hitta på. Har du tur kanske någon blir inspirerad och gör något likande när ditt barn sedan fyller år.

Har ni läsare något roligt ge-bort-i-present-tips?

18 svar på ”Nu slår vi våra kloka huvuden ihop”

 1. Ett tips är att handla ekologiska leksaker på nätet på tex http://www.rekolek.se
  Vi brukar handla saker som kommer i paket om flera och dela upp det på några barn. Det flesta får väldigt mycket grejer när det fyller år.
  Ett annat tips är att köpa en leksak som man vet håller i flera generationer även om den är i plast som djur från Papo eller Schleich. Min son älskar sina djur och dinosaurier och han blir fyra nu i höst. Lycka till!

  1. Vilken bra idé att köpa ett större samling som man sedan delar upp! Ja barnen får ju som sagt ofta väldigt många saker när de fyller år och det räcker ju kanske att man ger en sak 🙂

 2. Vi kör en hel del begagnat som presenter, trist att brevskrivaren känner att folk skulle döma dem om de gav bort begagnade saker.

  Ett tips är att sy eller sticka/virka något. Det behöver ju inte vara avancerat, ärtpåsar är till exempel mycket poppis hos min 1.5-åring och superenkelt att sy!

 3. Böcker! Märks ju oftast inte om man har köpt dem på loppis ifall de är i fint skick…. 🙂 Samma med pussel och spel. Annars kanske en blomma att vattna? Eller ett kit i samma anda som trolldegen/kakbaket – frö, jord, kruka, ev vattenkanna?

 4. Men heja, vilka fina fantastiska tips! Tusen tack 🙂
  Börjar med ärtpåsarna. Äntligen får jag användning för den där högen med 70-talsstuvar hemma.
  Kommer bli superläckert ju!

 5. Andra kit man kan sätta ihop är förstås ”doktorskit” med plåster, förband, fuskspruta (tex som man får till att dosera medicin med till katt) och kanske köpt plaststetoskåp. Koj-kit med filt och klädnypor, tvättlina och dyl. Lera som går att bränna i ugn kan ju vara kul oxå. Det finns ju flera ställen som säljer muggar och sådant med eget tryck, kanske ta en bild på barnet eller en teckning det gjort för en klart personlig gåva! Inte helt eko men om valet är nyproducerat utan att det är plastskräp så… Det finns ju oxå faktiskt rätt bra och billiga leksaker på Ikea nuförtiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *