När hållbarhet och begäret krockar

Home / Hållbart mode / När hållbarhet och begäret krockar
När hållbarhet och begäret krockar

Fotograf: Erika Kvarnlöf

Ekomorsan är för lite extrem för miljökämparna och på tok för märklig för ”svensson”. Jag känner mig i kläm och missanpassad och min motivation är lika med noll och jag vill bara basunera ut mina tankar, svära lite i kyrkan om ni så önskar. Jag är så in i norden trött på hållbart mode, spytrött faktiskt. Varför?

Jag vill inte ha kläder med raka snitt i monokroma färger som oftast är i grått/vitt/svart, 50 nyanser av beige eller på sin höjd mossgrönt, marinblått eller vinrött. Jag vill inte ha kläder där ränder är enda mönstret eller att företaget gått lite wild och satsat på….. wait for it…. PRICKAR!

Jag vill inte behöva vända mig till second hand-marknaden för att buda hem mina kläder, lägga massa pengar på frakter med dess klimatpåverkan utan att ens veta om de passar och helt utan möjlighet till retur. Det är skittråkigt rent ut sagt att kasta pengar i sjön! Men det verkar vara enda sättet för att få något som inte skriker minimalism eller är batikmönstrat.

Jag kommer inte göra det, men hela min själ vill liksom radikalt springa åt andra hållet! När lönen kommer vill jag bara spendera hela skiten genom att gå till H&M eller Gina Tricot eller klicka hem saker från Nelly. Välja så gott jag kan utifrån vad de erbjuder. Kläder i viskos, ull och ekologisk bomull. Jag kan till och med sträcka mig till att BCI-bomullen är good enough. Jag vill bara kunna åka ner till stadens köpcentrum och köpa det jag behöver i en enda vända och kunna prova så jag vet hur tusan plagget egentligen sitter på min kropp.

Det är snart 2018 och jag undrar, när ska det egentligen dyka upp ekoklädföretag som faktiskt levererar det som den stora massan vill ha? Det är ju så vi får till en miljöförbättring på riktigt. För folk kommer inte ändra sina köpbeteenden i första taget. Företagen måste möta deras behov. Till en rimlig nivå givetvis.

Jag säger inte att ekoföretagen ska börja producera nya kollektioner varje vecka, men varför så rädda för både färg och mönster och ljuvliga detaljer? Jag tycker faktiskt de borde börja snegla lite åt storföretagen. Se vad de producerar och det är faktiskt inte lika med att jorden går under för att man sätter volanger på sina plagg eller har paljetter för att det är mode just nu. Kolla vad den rådande trenden är och se om ni kan göra er version av det utan att känna att ni går ifrån era egna värderingar.

För barnkläder har det kommit mycket längre, kolla till exempel på KappAhls Newbieserie där många av de ljuvliga plaggen är GOTS-certifierade och varje plagg är något många vill ha. Vi vuxna däremot verkar ha blivit bortglömde någonstans på vägen. Jag vill inte vara en misfit, jag vill känna mig snygg och som mitt bästa jag och jag vill kunna klä mig som alla andra utan att för den sakens skull tära på vår planet.. Hur svårt ska det va?!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.