När Ekomorsan städar

strumpa_med_hål_iTänkte vi skulle starta veckan med lite miljövänliga städtips. Jag kom att tänka på att det var längesen jag pratade om hur jag gör när jag städar och passade nog hade jag fått mig ett hål i strumpan. Visste ni att brukar spara mina strumpor med hål i för att dammtorka med? Fukta dem lite lätt och de är perfekta att trä in handen i och dra över till exempel överkanten på speglar och tavlor. Suger åt sig massor med damm! Ja givetvis är strumporna rena när jag gör det, inga dagssvettiga strumpor här inte.

Att använda dem när jag städar är ett perfekt sätt att få trasiga uttjänta strumpor att fylla en allra sista funktion innan de hamnar i brännbart. Något annat som jag också sparar i en låda i tvättstugan är kläder som det av en eller annan anledning gått hål i eller som har fläckar som inte går bort och därmed inte kan säljas vidare när de växts ur. Dessa är perfekta att använda när jag behöver trasor av olika slag. För att använda när jag städer eller exempelvis när jag vaxar mina Annie Sloan möbler.

linne_3

På bilden ser ni mitt säkert 15 år gamla linne som har tjänat mig troget genom åren. Det har fått följa med till krogen när jag var 18, det har suttit i solen och stekt en varm sommardag på regementet när jg var 22, det har blivit uttöjt av en växande gravidmage när jag var 25 och det har blivit trasor när jag var 30. Och nu är det inte mycket kvar av det. Ett ynka litet tygstycke och spetsarna har jag sparat trots att jag inte har en plan för dem. Men de får sparas ett tag till. Det är nog det där exponentiella nostalgiska värdet som Minimalisterna pratar om som spökar.

Ihop med vatten, riktigt hett vatten, funkar både strumporna och gamla linnen utmärkt för att göra rent. Inga kemikalier behövs egentligen. Men om jag ska använda rengöringsmedel så har det ofta blivit gul citronsåpa. Och vid jul plockar jag fram Maison Bellen doftsatt med eteriska oljor av apelsin och kanel. Den sägs vara både biologiskt nedbrytbar och giftfri och eftersom jag använder den så sällan så har den hängt med säkert 4 jular hittills.

Vad använder du när du bekämpar smutsen där hemma?

 

5 svar på ”När Ekomorsan städar”

 1. Smarta städtips. Här har det nyligen inhandlats en ångmaskin… Fungerar helt galet bra på smuts i köket och toaletten. Skönt att slippa några rengöringsmedel.

  Nu ska jag plocka fram mina söndriga strumpor som jag slängde för en stund sedan. De ska få bli tvättade och sen tjänstgöra som dammtrasa 😉

  Fin dag till dig
  Annie

 2. Haha, ditt inägg påminde mig om ett gammalt inägg jag skrev för ett par år sedan om att ta ett sista farväl av en trasig strumpa. 🙂
  http://minimalisterna.se/att-ta-ett-sista-farval-av-en-trasig-strumpa/

  Bra städtips för övrigt! Vi använder också såpa till det mesta, när vi skrev ett blogginlägg om just städning fick vi väldigt många bra och ekologiska städtips som återfinns här om någon vill ha fler bra tips på samma ämne:
  http://minimalisterna.se/minimalism-i-stadskapet/

  Och det där juldoftande medlet lät ju för härligt och gott!

  Och tack för länkningen. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *