Min metod för att hantera köpsuget

hur hanterar jag köpsuget

Jag köper väldigt sällan saker och kläder och framförallt nyproducerade prylar. Det betyder dock inte att shopoholicimpulserna inte finns där och ibland står till med full kraft. Gånger jag känner att jag bara MÅSTE köpa nått! Vi har alla olika sätt att hantera när suget slår till men vad är min metod för att hantera köpsuget utan att faktiskt shoppa något?

Genom EXTREM fönstershopping på webben. Helst på en av de stora siterna där varorna finns i ett överflöd så jag riktigt kan gotta mig bland prylarna. Min metod för att hantera köpsuget kan ta allt från 10 minuter till många timmar att genomföra men jag blir garanterat av med mitt köpsug.

1. Jag lägger ALLT jag gillar i varukorgen

Och nu menar jag verkligen ALLT. Utan hänsyn till materialval, socialt ansvarstagande osv. Gillar jag det trycker jag på köpknappen. Ofta kommer mina varukorgar upp i 5 siffriga belopp oavsett om jag ”shoppar” barnkläder, smink eller träningskläder. Redan här börjar jag helt ärligt må lite illa av min tänkta konsumtion och en avsmak börjar infinna sig.

2. Analysera mina val

Jag kollar på det jag lagt i varukorgen och analyserar mina val. Finns det en röd tråd? Vad är det som gör att jag valt just dessa plagg?

3. Sålla i varukorgen

Det är här det största jobbet ligger. Eftersom jag aldrig skulle spontanköpa saker för hiskeliga belopp påbörjar jag nu sållningen av varukorgen.

Om det finns plagg eller smink som liknar varandra så plockar jag bort den jag som minst faller mig i smaken. Tex om jag har 4 klänningar eller 3 ljusrosa läppstift så lämnar jag kvar den jag gillar mest.

Finns det något jag redan har som påminner om plagget i fråga så blir det också bortvalt.

Om det gäller kläder så plockar jag därefter bort de plaggen som är gjorda av material jag inte vill ha. Till exempel så går en stickad tröja av akryl bort.

4. Vänta 24 timmar

Nu har oftast varukorgen krympt till ett fåtal prylar. Men jag har ju min 24 timmars regel. Inget köps utan att jag sovit på saken och beroende på storleken på varukorgen så har ju sållandet tagit mer eller mindre tid och vid det här laget är jag så trött i huvudet att jag inte ens orkar gå och hämta plånboken.

Vi har nämligen en oskriven regel här hemma. INGEN KLARNAFAKTURA! Orkar jag inte hämta plånboken får jag gått vara utan sakerna också.

Ibland tar det till och med några dagar innan jag tittar på varukorgen igen och då brukar jag åter igen reflektera över mina köp. Behöver jag verkligen de här sakerna? 9 av 10 gånger är svaret nej.

5.Finns det någon motsvarighet som är bättre för miljön?

Kommer jag fram till att det är en sak jag faktiskt har ett behov av så brukar jag innan jag checkar ut min varukorg kolla runt om jag hittar en motsvarighet som är bättre för miljön. Förutsatt att varukorgen inte redan är skapad i en ekoshop såklart.

Det här är min metod för att hantera köpsuget utan att faktiskt shoppa något. Vad är din metod?

2 svar på ”Min metod för att hantera köpsuget”

 1. Jag gör ungefär likadant faktiskt. Jag lägger det jag är sugen på i varukorgen och sen tittar jag på varukorgen för att försöka se vad det är för känsla jag är ute efter. Varför vill jag köpa kläder, vad är det jag tror jag ska uppleva för att jag shoppar osv. När det är smink är jag rätt hård mot mig själv, jag är sugen på att testa nytt men med tanke på att jag har ögonskugga sen innan jag blev tillsammans med min för 10 år sedan så anser jag mig ha förbrukat chansen att köpa för att testa. haha När det kommer till kläder så handlar det ofta om att jag vill ha en känsla t.ex. så lockar linnebyxor väldigt mkt just nu men det är ju för att jag längtar efter varmare väder. Just nu är jag på jakt efter en ryggsäck, där letar jag riktigt mkt och då hamnar många i varukorgen bara för att jag ska kunna suga på just den ryggsäcken ett tag. Ännu har jag inte klickat hem någon.
  Bra regel ang. Klarna, den har vi också. 😀
  Kram

  1. Jag älskar min ryggsäck som jag köpte innan jag tog in Ansvar i butiken och jag använder den flera gånger i veckan. Det är en Haglöfs Corker..

   Har väl typ samma när det kommer till ögonskuggor men de senaste jag köpt som varit eko har inte varit tillräckligt pigmenterade :/

   Ja klarnaregeln är toppen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *