Mål istället för nyårslöften

Mål istället för nyårslöften tomtebloss

Då var det åter igen den 17:de i månaden och dags för ett inlägg med The sustainable society och mycket passande är månadens tema nyårslöften och vi närmar oss nyårsafton med stormsteg. Det är exakt 2 veckor kvar till dagen då vi traditionsenligt ska ta tag i våra liv, på riktigt. Vi ska börja träna regelbundet, sluta röka och sluta äta godis och det håller ett tag. Kanske ett halvår, kanske 3 månader eller så ligger vi raklånga på soffan och har kastat in handduken efter 14 dagar.

Jag avger inga löften där vid tolvslaget. Jag har valt att sätta mål istället för nyårslöften. Mål för vart och hur jag vill se mig själv om ett år. Jag sätter fokus eller ledord, om du så önskar, för året och sen jobbar jag mot dessa.

Den stora skillnaden för mig mellan att arbeta med mål istället för nyårslöften är att jag omöjligt kan misslyckas redan den 5:e januari och kasta in handduken för de nästföljande 360 dagarna. Jag har hela året på mig att lyckas. Det är klart att ingenting funkar om jag prokrastinerar fram till juldagen och sen ska försöka nå alla mina mål. För att nå ett mål krävs nya rutiner och det arbetas in genom att göra saker upprepade gånger. För att på riktigt nå en förändring och det är så de blir hållbara.

Ett av mina miljömässiga (och konsumtionsmässiga) mål för 2018 är att shoppa mindre. Jag har ju redan avslöjat att jag och Erika efter att ha tänkt högt i vårt senaste poddavsnitt av Ecofashionista kör ett år med aktiv konsumtionsminskning som kommer att gå under #shopless2018. Ni är välkomman att både följa och göra oss sällskap på vår resa på alla våra olika kanaler.

Mål istället för nyårslften

Skulle du också vilja sätta några miljömål för 2018 men inte känner för att haka på #shopless2018 kommer här 5 förslag för att minska din miljöpåverkan 2018

1) Åka mer kollektivt
2) Låna böcker från bibliotek eller vänner istället för att köpa
3) Bli bättre på att källsortera
4) Handla mer ekologisk mat
5) Minska på plasten i hemmet (här hittar du en bra nybörjarguide för att börja plastbanta)

Nu när jag skrev dessa blir det kanske extra tydligt hur jag menar med att genom att sätta mål så misslyckas du inte dag 5. Det gör inget om du tog bilen idag eller om du köpt en bok på bokrean. Nyårslöftet hade varit brutet då de ofta handlar om måsten eller förbud men du har fortfarande chansen att nå ditt mål.

Jag kommer prata mer om vad jag har för mål för 2018 framöver och hur jag jobbar för att nå dessa men det får bli i kommande inlägg. Hur tänker du när det gäller mål istället för nyårslöften?

Är du nyfiken på hur de andra tänker kring nyårslöften så hittar ni deras bidrag nedan:

Think organic: Om nyårslöften

 

 

 

 

20 svar på ”Mål istället för nyårslöften”

  1. Jag sätter också upp mål istället för löften. Mål känns bättre helt enkelt. Mål är någonting man strävar efter istället för någonting man lovar. Då vågar man sätta högre mål känner jag, för det är okey att misslyckas så länge man verkligen har försökt 🙂

  2. Jag började också med mål istället för nyårslöften för ett tag sedan och det är toppen! Måste göra en lista jag med på bloggen! Du hade väldig många fina mål! Mål som inte bara gynnar dig, mycket fint! <3

  3. Bra inlägg! Jag avger heller inga nyårslöften. Men sätta mål tycker jag är en bra idé! Det där med att åka mer kollektivt är något jag kan sätta bock på redan nu. Jag har börjat ta pendeln till jobbet och det känns så bra. Mer vardagsmotion blir det och så är det mer miljövänligt att låta bilen stå.

  4. Hej! Så bra ingång att sätta upp mål istället för traditionella nyårslöften. Jag tycker också det ska bli spännande att hänga med Ecofashionistapodden i och med ert nya projekt! Själv har jag gjort en julkalender med hållbara tips i vardagslivet på min miljöblogg. Jag tror kanske det är något du skulle tycka var kul? 🙂 Tack för en fin blogg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *