Lättlagad vegetarisk rätt

Idag tänkte jag tipsa om en lättlagad vegetarisk rätt. Vi äter ganska mycket kött här hemma, men försöker att hela tiden bli bättre på att äta vegetariskt. Just nu äter vi en helvegetarisk rätt 2 gånger i veckan. En gång till middag och sen till lunch dagen efter.

”Problemet” är att vi inte är så bra på att hitta på rätterna. Det senaste har vi ätit tacos på sojafärs, pumpasoppa (vilket börjar bli ett stående inslag på Halloween) och nyligen åt vi champinjonburgare.

Det går ju såklart att göra helt hemmagjorda svampburgare men för att få till en extra lättlagad vegetarisk rätt och om man som vi är ganska nya på vegrätter så finns det helt färdiga att köpa. Dessa färdiga champinjonburgarna innehåller dock nötter så det är ju ingenting för den som är allergisk.

lättlagad vegetarisk rätt svampburgareVi åt våra burgare med sallad, tomat, gurka, rödlök och det allra bästa, hemmagjord guacamole. Minns att jag blev lite chockad en gång när jag kollade på den där färdiga guacamolen som går att köpa i affären. Andelen avokado i den var ju ingenting, bara massa tillsatser så den skulle jag aldrig köpa hem.

lättlagad vegatarisk svampburgareDet var precis lika lätt att göra dessa som en vanlig hamburgare. Hacka lite grönsaker, blanda till en dressing (guacamolen) och steka burgarna i 5 minuter. Jag gillade dessa både i smak och konsistens. Och kanske var det för jag i somras provade nått liknande hos vännerna så det inte var helt främmande som gjorde det. För jag är lite kinkig på det sättet. Provar inte gärna nya maträtter utan jag äter nästa alltid samma saker. Äter vi på Max så tar jag alltid samma, äter vi restaurang så letar jag upp första bästa kycklingrätt i menyn och ska jag laga något snabbt här hemma gör jag alltid en av mina tre paradrätter.

Ser ni förresten gjutjärnspannan? Det var ju den jag fick av ovannämnda vänner när jag fyllde år för 3 år sedan. Ingen giftig teflon här inte.

Har du provat svampburgare och vad tyckte du? Har du tips på någon annan lättlagad vegetarisk rätt?

 

7 svar på ”Lättlagad vegetarisk rätt”

  1. Åh finns så mycket bra halvfabrikat numera! Har du spanat in varumärken som Oumph och Astrid o Aporna (och Icas egna nya serie, med bla champinjonburgarna är fantastisk!)? De har substitut för det mesta inom ”vanligt” kött – så bara att laga sina vanliga rätter och byta ut till veg-alternativet. Köttbullar, potatis och lingonsylt blir kalas med Astrid o Apornas Göttbullar eller Anammas sojabullar ex. <3

    1. Tack så jättemycket för tipset Johanna!! Ja jag tänker att vegetariska halvfabrikat ibland säkert är bättre än att inte äta vegetariskt alls 🙂 Även om man vid hel och halvfabrikat inte kan styra till lika rent innehåll som när man gör maten helt själv från grunden..

  2. Har bestämt mig att införa en köttfridag i veckan men tycker det är svårt att hitta bra nybörjarrecept. Ska spana championburgarna nästa gång jag handlar.

  3. Vi äter ganska mycket vegetarisk mat då jag helst bara äter fisk, skaldjur och veg, men även kan tänka mig kyckling då och då. Det blir nog en 2-3 vegetariska dagar i veckan för familjen. Hamburgare är givet även om Herr Minimalist ibland gör vanliga kött- och fetaosthamburgare till sig själv när det vankas hamburgare.

    Tacos är också en given favorit som kan varieras mycket med vegetariska ingredienser, tacos, tacopaj, tacogratäng etc. Liksom diverse soppor, linssoppa, svampsoppa, spenatsoppa…

    En annan rätt som bör gå hem även hos barn är att göra pannkakor ena dagen och då steka extra många pannkakor så det blir ca 2 per person över. Sedan görs det vegetariska crepes dagen därpå. Vi brukar göra en röra på quornfärs, stuvad spenat, vitlök, creme fraiche och riven ost som vi fyller pannkakorna med och sedan strör över mer ost och in i ugnen. Receptet grundar sig på en ”man tager vad man haver-middag” för några år sedan och har sedan blivit en storfavorit i vårt hem. Och det bästa är att man ”måste” äta pannkakor någon dag innan för annars tar rätten så lång tid att göra. 😉

  4. Ja de där burgarna provade vi också för ett tag sedan. Var så goda att vi började surfa runt och läsa om hur man kan odla egen svamp (eftersom vi hittat ungefär sju matsvampar i skogen i år…)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *