Kan du klara att nollkonsumera?

Idag är det Black friday, dagen som anses vara den största shopping- och readagen på året i USA. Med fantastiska shoppingerbjudanden och otroligt bra öppettider lockas folk att konsumera otroligt mycket. De förväntas spendera så mycket pengar att butikernas räkenskaper går från rött (förlust) till svart(vinst) och därav namnet Black friday.

Vad som kan tyckas vara ett ironisk sammanträffande så är det imorgon dags för buy-noting-day. En dag som det är vanligt att det sker olika slags manifestationer mot konsumtionen och tanken är att vi denna dag ska försöka att inte konsumera. Alls. Åh vad jag önskar att en dag hade räckt, men tyvärr räcker det inte på långa vägar. Speciellt inte när vi i år nådde Earth overshoot day redan i augusti!

Jag tänker villigt erkänna att jag kommer inte att kunna undvika att göra en endaste transaktion imorgon. Kylskåpet ekar relativt tomt och på söndag vankas det kalas. Jag tycker personligen att det skulle kännas löjligt om jag valde att inte handla kaffe i morgon för att istället gå till affären på söndag för att handa det.

MEN jag tänker ändå ta dagen åt att reflektera åt vad jag faktiskt konsumerar på en dag. Här tänker jag mig lite mer än bara det som betalas i affären utan mer små kostnader som jag normalt inte lägger så stor vikt vid. Så är ni på? Hur mycket och vad konsumerar du utan att du tänker på det? Tag morgondagen åt att reflektera över det och lämna gärna en kommentar här på bloggen om vad du kommit fram till.

8 svar på ”Kan du klara att nollkonsumera?”

 1. Saker som man bara betalar för att man måste men inte riktigt reflekterar över att det är en typ av konsumtion är alla elräkningar, sophämtning, telefonräkningar osv. Bilen går sönder och kräver reservdelar och alla pengar jag tyvärr lägger på bensin. Bilen är min last kan jag villigt erkänna men annars skulle jag få flytta till stan. Jag hoppas innerligt att elbilen är på intåg och att den då kommer att kosta mindre än dagens 350 000 kr.

  1. Problemet med elbilen är väl lite grann utbyggnaden av elstationer. Kan tänka mig att många är rädda för att det ska bli en sådan flopp som etanolbilen blev..

   Ja det är många små kostader som man inte alls tänker på. Vatten, värme och allt det som du redan listat till exempel

 2. Nollkonsumption… jag klarar det nog inte i alla fall. Det erkänner jag. Men numera köper jag inte bara för att det är rea eller för att det är billigt. Ett litet steg i rätt riktning…

  Jag har ny adress nu förresten, nu när Livinggreen lägger ned 🙁 http://kottkriget.wordpress.com/
  Känner mig lite ensam på egna bloggben, haha

  1. Ja det är verkligen jättetråkigt att siten lägger ner! Har blivit uppmärksammad om att url fältet har försvunnit här på bloggen sedan jag uppdaterade gränssnittet så jag tycker det är toppen att du skriver ut länken!! 🙂

 3. jag älskar blanka dagar utan att ha ens hållit i plånboken. nästa år kör jag köpstopp. igen! hade ett under år 2010. förde kassabok och hade råkoll. det var riktigt roligt och gav många ringar på vattnet vad beträffar miljö, konsumtion, välfärd. men framför allt insikten i om hur lite jag/man/familjen behöver.
  Sedan flera år tillbaka handlar vi allt vi behöver 2nd hand och loppis.
  jag älskar mitt liv sedan jag hoppat av! jag tror på tillväxt utan tillverkning 🙂

  1. Jag gillar verkligen köpstoppskonceptet! Men något jag alltid frågar när jag stöter på personer med köpstopp är hur pass mycket köpstopp är ditt köpstopp? Av en fick jag svaret att hon fick handla precis hur mycket hon ville bara det var second hand, men eftersom ni redan lever så så antar jag att det krävs mer av dig under det kommande året? 🙂

   Jag håller med om att det är riktigt skönt när man lyckas bryta invanda konsumtionsmönster! 🙂

  1. Heja dig Jill vad duktig du är!! Vad är dina erfaranheter och upplevelser av det än så länge? Är det något som varit extra svårt/lätt mot vad du trodde från början?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *