Jul, jul, hållbara jul


Julen närmar sig med stormsteg. Jag brukar normalt sett inte tänka på jul förrän efter vår dotters födelsedag i slutet på november men denna månaden är temat med The Sustainable Society just hållbar jul så då får julen fokus i förskott 🙂

Jul och hållbarhet rimmar lite illa kan jag tycka. Klappar ska handlas, mängder av papper går åt, granar huggs eller så står där en petroleumbaserad gran som i värsta fall släpper ifrån sig ftalater. Men hur gör vi för att få en så hållbar jul som möjligt?

Varje jul konsumeras det hej vilt ver hela världen och så gör även vi, mer eller mindre. Det var några år sedan vi köpte saker till oss vuxna i familjen. Vi har istället valt att lägga pengarna på någon form av äventyr och förra året åkte vi till fjällen i 4 dagar. Bästa beslutet även om det också såklart är konsumtion. Kanske det blir en favorit i repris?

Barnen däremot får både prylar och upplevelser i sina paket, men vi försöker begränsa antalet. För mig handlar julen inte om själva paketen utan att uppmana att vara här och nu och verkligen spendera tid tillsammans så jag ger gärna gåvor som uppmuntrar till det. När det gäller saker så köper vi gärna till exempel lego till barnen och jag tycker det är så mysigt att försvinna in i byggandets värld tillsammans och precis som de 2 föregående åren så blir det Disney on Ice för mig och dottern. Så himla mysigt och jag längtar så jag nästa spricker. När det gäller just äventyr så får de inte hända för långt fram i tiden. Därför är det så smidigt att just Disney on Ice är redan i mitten på januari.

Äta bör man annars dör man sägs det. Vi köper den mesta julmaten ekologisk (utbudet styr) även om till exempel priset på julskinkan är näst intill orimligt högt. Vi har dessutom bara valt ut de rätter som alla faktiskt äter och lagar inte alla traditionella rätter bara för att. För hur hållbart är det om ingen äter? Vi har även julbord med en liten twist hos oss. Självklart finns där skinka, köttbullar och jansons men vi har även thaimat. Japp du läste rätt, thaimat. Min svägerska är från Thailand och lagar så himla god mat! Det viktigaste är ju att servera mat som faktiskt tycks om och framförallt att man oavsett rätt tillagar mat i en lagom mängd. Att äta samma mat 4-5 dagar i rad är inte det roligaste tycker jag. Har du tips på vad en kan göra på julmatsrester förutom den obligatoriska ”pytt i pannan”?

Hur tänker du kring hållbar jul?

Vill du har fler tips kring hållbar jul så spana in övriga medlemmars inlägg här:

2 svar på ”Jul, jul, hållbara jul”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *