Inget mer sköljmedel

När jag väntade vårt första barn började jag dra ner på mängden sköljmedel jag använde när jag tvättade våra kläder. Jag har ju hört att sköljmedel kunde orsaka allergier hos små barn. Vid denna tid var ftalater ett ord jag aldrig någonsin hört och jag gillade när mina kläder doftade gott. Och dofta gott det var lika med parfymerad doft.

Men ju mindre sköljmedel jag använde ju mindre började jag tycka att just sköljmedel doftade gott. Den konstgjorda doften av sommaräng började snarare göra mig lite smått illamående. Sedan började jag läsa om ftalater, en samling mjukgörande kemikalier, som visade sig finnas i bland annat sköljmedel för att göra kläderna mjuka. Kemikalier som inte kan brytas ner av våra reningsverk utan istället får de följa med ut i våra vattendrag. Och där och då slutade jag använda sköljmedel. För att släppa ut helt onödiga kemikalier i vår natur, det vill inte jag bidra till!

4 svar på ”Inget mer sköljmedel”

  1. Jag använder inte heller sköljmedel. Och absolut inte när det kommer till underkläder! Jag har dock läst att man kan droppa i 1 eller 2 droppar av ekologisk eterisk olja istället, om man nu vill ha någon doft. Har aldrig provat själv då jag bor i lägenhetshus och delar tvättmaskin med andra. Har du provat det någon gång?

  2. Jag slutade med doftigt sköljmedel för flera år sedan, men nu under våren slutade jag med det helt. Först blev all min tvätt jättetatiskt, värst förstås kläder i syntetmaterial. Men nu har det lugnat ner sig. Shit vad jag kännermig lurad av industrin, använda grejer helt i onödan!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *