Hur ska vi kunna rädda våra mjölkbönder?

Att leva ekologiskt och hållbart är inte alltid lätt! Det kräver att man är påläst och åtskilliga av mina kvällstimmar när barnen somnat går år att läsa, läsa och åter igen läsa. På hemsidor av olika slag, i böcker, på bloggar, ja allt för att för reda ut både det ena och det andra. Tolka mig inte fel, jag är vetgirig och hungrig på kunskap och älskar’t!

Som jag tidigare nämnt är mejeriprodukter något som räknas som en av de värsta livsmedlem ur miljöaspekt sett. Så självklart började jag genast att köpa ekologisk mjölk, ekologisk fil osv och jag trodde att jag därmed hade mitt på det torra.

När vi storhandlar nästa gång ska jag dock spana efter ett annat alternativ än Arla. Jag vill helst inte stödja dem efter att jag snubblat över denna artikel från SvD inne hos Husfadern. Arla verkar var på väg mot att få monopol över mejerimarknaden och jag tror alltid att det är farligt när bolag får allt för stor makt. Tydligen så har inte heller Danmark alls samma krav på vad som ska kallas ekologisk mjölk  och att döma av artikeln verkar det troligt att allt mer av mjölken som säljs i Sverige från Arla kommer att tas från Danmark.

Om man ändå vill handla just Arla, så slår jag ändock fortfarande ett slag för den ekologiska mjölken. Inte bara för att man är med och stödjer de förändringar de stoltserar med på baksidan av mjölkpaketet, utan mest för att visa handlarna (ICA, Coop eller vart ni än må handla) att det är just ekologiska (mejeri)produkter vi konsumenter vill ha!

En fråga som ekar i mitt huvud är dock ”Hur ska vi kunna rädda våra mjölkbönder?” Är räddningen bara att välja ett annat alternativ än de ”jättebolagen” erbjuder?

9 svar på ”Hur ska vi kunna rädda våra mjölkbönder?”

 1. Inte helt lätt det där! Jag skulle inte ha något emot att betala ett par kronor extra för att veta att mjölken kommer från en bonde som fått riktigt betalt för sin mjölk och som helst inte bor alltför långt bort. Jag bodde tidigare i Halmstad och där brukade jag köpa mjölk från Wapnö som är lokalproducerad och finns i alla matbutiker i däromkring. Annars köper jag ofta Arla av gammal vana, men man borde kanske leta efter andra alternativ…

  1. Jag betalar också gärna några kronor mer! Billigt och bra är oftast något som inte är riktigt kombinerbart (om det inte är så att man handlar direkt från producenten och på så sätt slipper kostaden för alla mellanhänder :))

 2. Det är en svår fråga naturligtvis men jag tror att steg ett är att köpa ekologiskt givetvis. Jag handlar gärna Falköping om det finns men det är inte lika vanligt som Arla. Det ligger ju hyffsat nära så det blir lite mer närproducerat. Jag tror inte att djuret ko är det som är problemet utan allt dåligt foder man ger dem. Jag har fått många bra insikter genom att läsa Vad gör du människa?

  1. Absolut är steg ett att handla ekologiskt och det är ju också det jag säger. Men frågan är hur man bäst tar nästa steg när man känner att det inte är tillräckligt. Ska kika efter Falköpings mejeri nästa gång jag handlar. Den boken har jag skrivit upp på min ”att läsa lista” 🙂

 3. Mjölkbönderna blir allt färre, det är så himla sorgligt. När jag var liten så fick vi köpa mjölk direkt från bonden (världsgott!), men jag känner inte längre till någon ekobonde som säljer direkt från gården… så nu blir det köpemjölk för hela slanten. Har också tänkt på det där att man inte borde köpa Arlas produkter då dom redan är så stora (hade dock inte den blekaste aning om att det var danskt!) och brukar istället välja Änglamarks grejer (har helt sonika antagit att dom är bättre är Arla). Men i affären i byn där jag bor så är utbudet tyvärr ganska så snålt… dessutom vet jag inte om Änglamarks har allt? Till exempel har jag inte hittat någon bra motsvarighet till Bregott. Riktigt smör är lite väl svårt att breda på smörgåsen, fast man kan ju visserligen göra eget ”Bregott” på smör, rapsolja och salt – dessutom lär det vara billigare. (:

  1. Hmm eget ”Bregott”..? Kanske värt att prova någon gång 😀

   Vet inte riktigt hur det är med änglamarks varor och jag förstår att man kanske inte har det allra största utbudet när man bor i en mindre ort eller by. Man får nog helt enkelt göra vad man kan efter bästa förmåga 🙂

   Jag visste inte heller om att det var danskt! 😀

 4. Jag har hört något om att man ska välja standardmjölk framför de ”utspädda” varianterna. 60 öre L är vad dom får för mjölken… Inte konstigt att mjölkbönderna blir färre med den ersättningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *