Hur får du din omgivning att förstå

Några av tidigare presenter till barnen. En ekologisk klosslåda, en begagnad briotågbana och en stapelclown

Jag har fått förfrågan här på bloggen om jag kan ge tips på hur vi kan avprogrammera våra nära och kära från att köpa plastpresenter (främst i form av leksaker till barnen). Jag ska inte ljuga för er, här hemma var det en traktor av plast, doktorsväska innehållande ännu fler plastprodukter och en fin gul mikrofon som barnen ömsom slickar på, ömsom skrålar i som låg i en del av julklapparna. Men jag är inte bitter för det, eller jo lite bitter är jag nog, men barnen fick även andra fina saker, så som leksaksfrukter av trä, välbehövliga pyjamaser, böcker och träpussel.

Och om det ”bara” var 3 plastpresenter och inte fler så känns det som jag kommit en bit på vägen. Men hur vi ska göra för att få vår omgivning att förstå känns i bland som en stor gåta. Att understyrka sina argument med fakta är ju alltid en bra början, men just detta biter ju inte på alla. Jag tror att det är viktigt att känna av personen och använda argument som personen i fråga kan känna igen sig i och på så sätt ta till sig. ”Jag vill inte att barnen ska leka med plast för att det är giftigt, innehåller hormonstörande ämnen och kan ge upphov till cancer” kanske kan påverka några, medan ett simpelt ”Jag tycker att plastleksaker är fula och leksaker i trä är mycket finare” går hem hos andra. Men om jag inte säger någonting alls så kan ju inte heller andra veta att jag inte gärna ser att barnen leker med denna typ av leksaker.

Fördelen med att ha små barn är att jag kan låta de leka med sakerna en stund och sedan plocka bort dem. Men att undvika plast och gifter är så otroligt svårt. Ja, jag skulle nästan vilja sträcka mig till att det är omöjligt. Först har vi ju de uppenbara plastleksakerna så som duplo, barbies och skrålande mikrofoner, men vi får inte heller glömma bort de där mindre uppenbara sakerna. Sidor i böcker som verkar vara behandlade och ytbelagda med någon slags plastfilm, alla lurviga mjukisdjur som jag skulle gissa många är gjorda av någon form av akryl, och alla träleksker, hur ska vi veta att färgen är giftfri?

Men om jag iallafall kan få våra närmsta att köpa begagnat eller produkter som inte är helt uppenbart av plast så har jag kommit en bra bit på vägen. Även om de köper plast till alla andra så gör de i varje fall inte det till mig och mina barn och det kanske bara är en procent av allt annat de köper som kanske är sämre. Men det är iallafall en procent och förhoppningsvis har jag sått ett frö som så småningom börjar gro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *