Hormonstörande Paracetamol

”Det finns ingen i hela världen, absolut ingen, som under sin livstid får i sig så mycket hormonstörande ämnen från ftalater som det finns i en enda huvudvärkstablett, säger Henrik Leffers tidigare forskningschef på Rigshospitalet i Köpenhamn.”

Detta inlägg från DN figurerade på flera stället i mitt facebookflöde under dagen trots att det publicerades för snart 5 år sedan. Jag var dock tvungen att läsa citatet flera gånger för i första anblick så läste jag att huvudvärkstabletter innehållet ftalater och inte att en huvudvärkstablett innehåller höga halter av hormonstörande ämnen.

Min uppfattning är dock att det de kommer fram till i artikeln är lika aktuellt idag. Efter denna artikeln har det publicerats vidare att paracetamol förutom att vara hormonstörande och orsaka leverskador (det med leverskador har även läkemedelsverket skrivit om) även leder till adhd och senast i våras publicerades det att paracetamol dämpar känslor. Just det där med känsloavtrubbningen känns väl ganska logiskt tänker jag. Den är ju smärtstillande så den torde ju påverka hjärnans olika signalsubstanser.

Just paracetamol är ju det som rekommenderas till gravida för ett annat problem är ju att ingen av de andra aktiva smärtlindrande substanserna (tex ibuprofen) är särskilt bra dem heller.

Så hur ska vi någonsin kunna göra ”rätt”? Jag tror att tricket är att vända sig till medicinerna som en allra sista utväg. Det hållbara i längden måste vara att finna roten till problemet. Jag brukar bland annat analysera huvudvärken genom följande steg: Har jag druckit tillräckligt med vatten? Är jag stressad och kanske borde varva ner med ett varmt bad och om jag har spänningshuvudvärk försöker jag fjäska till mig en massage. Ibland krävs en kombination av dessa.

Eftersom jag är överkänslig mot ibuprofen så är tyvärr paracetamol det vi har hemma men vi är alla ganska restriktiva till användandet. Hur är din inställning till smärtstillande tabletter och vad använder du om du använder nått? Kanske någon av er sitter inne på nån dunder huskur ni vill dela med er av?

3 svar på ”Hormonstörande Paracetamol”

 1. Barnen får otroligt sällan smärtstillande/febernedsättande men så har vi haft tur med att de inte har haft hög feber som små. Max 39 vilket är obehagligt men inte farligt.
  Jag själv tar kanske max fem tabletter alvedon om året. Men hade jag haft huvudvärk oftare så hade jag inte stått ut trots att det inte är nyttigt med huvudverkstabletter. I första hand dricker jag massor vatten och kaffe samt att jag går och lägger mig och sover och det brukar hjälpa ifall att jag har ont i huvudet.

  1. Om jag lägger mig när huvudvärken är som värst kan jag ibland uppleva att den blir ännu värre när jag vaknar. Ett par gånger om året får jag migränliknande attacker och då är paracetamol ett måste men det är ju väldigt skönt när vila/sömn hjälper 🙂

   I undersökningen åt de 8 tabletter om dagen flera gånger om året så det är ju inte ”normalanvändandet” som ger typ leverskador vilket är lite betryggande 🙂

   Tycker dock det är märkligt att en enda tabletter skulle innehålla mer hormonstörande ämnen än vad alla produkter som finns som innehåller ftalater utsätter oss för på en livstid..

 2. Jag är inte uppväxt med att man äter värktabletter när man har ont i huvudet etc, utan det är något jag lärt mig på äldre dagar. Det gör dock att jag inte har lika lätt för att ta till detta när huvudvärken kommer, som många andra, utan gör som du, dricker vatten, äter något etc.
  I likhet har jag aldrig använt nässpray, fast jag haft vänner som varit nästan beroende av det. Det har helt enkelt aldrig funnits i min närhet som barn/tonåring. Därmed är det inget jag tänker att jag borde köpa när jag är täppt i näsan utan då sitter jag upp och sover, och använder nässköljare innan läggdags mm.

  Nåväl, min och Herr Minimalists dunderkur, som efter vårt tips, botat flera av våra bekantas och kollegors migrän, är Esther Ekharts neck yoga. Sök på Youtube på ”esther ekhart yoga neck pain” så får du en 4 minuters film med ”nackmassage” som kan göra under för huvudvärk eller spänningar och värk i nacken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *