Gifter i kläderna

second_webshop_the brand
För några dagar sedan kunde det läsas i media att Stockholms universitet kommit ut med en avhandling om gifterna som finns i våra kläder. Gifter som misstänks vara cancerframkallande och är skadliga för vattenlevande organismer. Detta känns inte som nått nytt under solen, men vad som oroade mig var att även de ekologiska bomullsplaggen innehöll skadliga ämnen. Så vad ska vi då göra om vi inte ens kan lita på ekoplaggen? Det kommer alltid nya studier och nya råd och rön, men lite så här tänker jag. Just nu iallafall.

 • Jag tror ju innerligt att köpa begagnat är det bästa ur alla aspekter. Både miljö, hälsa och ekonomiskt. Kläderna har redan gjort sin beskärda del till nedsmutsningen av våra vattendrag, de flesta kemikalier borde rimligtvis redan vara urtvättade och de är billigare än att köpa nytt. Oftast iallafall! Kläder på rea och diverse utförsäljningar här i textilstaden kan vara skamligt billiga!
 • Genom att köpa GOTS-certifierade kläder så säkerställer du att det ställts krav på produktens hela tillverkningskedja. Så förutom att bomullen är ekologisk så ställs det krav på exempelvis vilka färger som får användas och tryck på kläderna osv. Om en tröja luktar illa av ett plastigt tryck så är det med stor sannolik dålig mjukgörande ftalat-plast. Ni vet hur en del barnkläder ibland kan lukta gammal badboll?
 • Kolla på alternativa textiler till bomullen. Bambu till exempel har väldigt liten påverkan på miljön och är otroligt mjukt och skönt. Jag älskar de alldeles för få bambuplagg som jag äger.
 • Slow fashion. Färre köp och mer genomtänkta beslut gjorda med hänsyn till kvalitet framför kvantitetJag är så himla glad att jag hakade på Minimalisternas utmaning om project333 för den har verkligen fått mig att på riktigt tänka på alla kläderna jag har i min garderob. Eller nja, just nu ligger ju det mesta i 2 flyttkartonger.

secondeco_the brand

PS Alla bilderna i detta inlägget kommer från min webshop sECOnd där jag valt att enbart sälja begagnade kläder eftersom det finns så stort utbud och de förtjänar att användas igen och igen och igen!

3 svar på ”Gifter i kläderna”

 1. Men visst är det så att det för det första finns alldeles för mycket kläder och för det andra finns alldeles för mycket giftiga kläder. Galet egentligen. Här köps också kläder mestadels begagnat men igår så inhandlade jag faktiskt kläder för 900:- nytt. Lite ovanligt men jag hittade fleecetröjor till barnen tillverkade av ull för 495:-/st. Jag avskyr nämligen polyesterfleece och vägrar använda dem men har saknat just de där extra värmande plagget till barnen så döm om min lycka när jag fann ulltröjor i härliga färger i barnens storlek. Så ibland köper jag nytt, men inte ofta.

  Härligt med en webbshop med begagnade kläder, måste kika in i den sen.
  Annie

  1. Härligt att du hittat ullplagg till barnen i härliga färger!!

   Ja det finns verkligen alldeles för mycket kläder och som du säger för mycket GIFTIGA kläder. Tycker dock att det blir svårare och svårare att hitta fina begagnade kläder ju äldre barnen blir..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *