Har du bil?

Nu när solen skiner ute och det är varmt så är det många som lockas att tvätta bilen på sin uppfart. Jag tycker mig se det var och varannan dag från vårmånaderna ända in på senhösten. Mest frekvent är det ju såklart nu när dagarna är ljumma fast solen gömmer sig bakom molnen. Vad få kanske vet är att det inte är tillåtet utan strider mot miljöbalken. Om bilen inte tvättas på en grusad plats eller exempelvis en gräsmatta. Och även om så är fallet ska givetvis miljöfarliga medel så som avfettning inte användas.

Problemet är att dels kemikalierna som används vid rengöringen och all skit (olja, metaller och gummirester o dyl) som sitter på bilen rinner rakt ner i dagvattenbrunnarna och åker sedan direkt till sjön utan att passera reningsverket. Att säga att det är dåligt för miljön känns överflödigt.

Äger du en bil och den bör tvättas? Snälla gör det inte själv på din asfalterade uppfart utan åk till en biltvätt som renar tvättvattnet innan det når våra vattendrag. Gärna en miljömärkt biltvätt om du hittar en sådan.

2 svar på ”Har du bil?”

  1. Du har så rätt! Dessutom är ju en sån där biltvätt med snurrande borstar värsta underhållningen för knattarna! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *