Gör rent penslarna på rätt sätt

turkos+fondvägg+kök+50talBakom mig skymtar ni min nya turkosa fondvägg. Just den väggen var tvungen att målas om efter en teolycka som tyvärr missfärgade den vita väggen. Att måla en redan vit vägg vit tycker jag inte är det minsta spännande och jag valde istället att förstärka de redan turkosa prylarna i vårt kök men en turkos färgvägg.

Färgen jag använde mig av är av samma slag som när jag målade om lillans rum i vintras. En vattenbaserad färg som var märkt med både Svanen, EU-blomman och Astma och allergiförbundet. Eftersom jag troligtvis inte kommer vara den där personen som står hemma och mixtrar i ordning min egen äggoljetempera eller linoljefärg känns detta som ett okej alternativ.

Tänk på att all färg är farligt avfall och att du därför inte ska hälla ut färgrester direkt i avloppet utan köra i väg med dem till er närmsta återvinningscentral. Spola heller aldrig rent penseln under rinnande vatten. Penseln ska i stället ställas i en burk med vatten/lösningsmedel för att rengöras och vätskan ska sedan även den till närmsta ÅVC. Läs gärna med om färg på Tekniska verken!

2 svar på ”Gör rent penslarna på rätt sätt”

  1. Bra att det har kommit mer miljömärkta färger! Vi målade om ett staket nu i sommar, färgen var svanen-märkt, men inte grundoljan som man skulle använda. Efteråt fick jag lite ångest för det kändes som det hela inte var så genomtänkt ur miljösynpunkt. Dessutom har jag tanklöst nog spolat ut färgrester i avloppet. Lösningsmedlet däremot har jag sparat i plastburkar för att köra till ÅVC.

    1. Du får inte glömma bort att se till de saker du faktiskt gör och vara stolt över dem och inte låta det överskuggas av de saker som du kanske inte kunde ta hänsyn till 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *