En syning av innehållsförteckningen

Efter att ha börjat syna baksidan av min bodylotionflaska och insett att den innehöll hela 5 olika parabener (methylparaben, buthylparaben, ethylparaben, propylparaben samt isobutylparaben) beslöt jag mig för att kolla vidare på vad den innehöll.

Passande nog hade Naturskyddsföreningens medlemstidning som kom i förra veckan en artikel om just kemikalierna i våra badrumsskåp. När det gäller hudkrämer tog de förutom parabener även upp BHT, mineralolja, siloxaner samt ftalater.

BHT (butylhydroxytoluene) misstänks enligt nsf:s artikel vara hormonstötande. Den kan även ge långvariga skadliga effekter på vattenmiljön samt ge cancer hos djur. Som tur är verkar jag inte hitta detta ämne i min lotion.

Mineralolja som framställs ur råolja kan täppa till våra porer och man hittar den nämnd som  parrafinum liquidum, vaselin eller paraffin på innehållsdeklarationen. Inte heller detta ämne tror jag mig kunna finna i innehållsdeklarationen.

Siloxaner eller silikoner som det också heter känner man igen genom att leta efter ord som slutar på -cone. Just silikoner är svårnedbrytbara och giftiga för miljön och lagras i höga halter i levande organismer. När jag synade min flaska hittade jag Cyclomethicone och hur farlig just denna är vet jag inte.

Ftalater har jag ju tagit upp en hel del här på bloggen ämnet känns oftast igen genom att man hittar ordet perfum deklarerat i innehållsförteckningen. Som i så många andra produkter hittades det även i min flaska.

Så vad blev slutdomen för den lotion jag under en längre tid arbetat in i min hud? 5 olika typer av parabener, en typ av silikon samt potentiellt hormonrubbande och cancerframkallande ftalater. En ganska härlig kemikaliecocktail som jag fortsättningsvis inte tänker använda!

Vilka av dessa ämnen hittar du i din bodylotion?

 

 

10 svar på ”En syning av innehållsförteckningen”

 1. Om du inte har läst Badskumt av Katarina Johansson så kan jag varmt rekommendera den! Jag använder den titt som tätt för att se vad det är för något jag egentligen kladdar på min kropp om dagarna, otroligt skrämmande att vissa saker ens får lov att tillsättas i produkter som exempelvis deo och duschcreme. Jag började byta ut allsköns saker i hemmet för ett år sedan, allt från skönhetsvård till rengöringsmedel. Senaste projekt är att få bort all plast (faktiskt så jag hittade din blogg). Lycka till i kemikaliejakten, du gör en grymt bra blogg!

  1. Tack så jättemycket!

   Nej jag har tyvärr inte hunnit läsa boken, men har varit på jakt efter den i flera månader nu. Varje gång jag kommer till biblioteket är den utlånad. Jag hoppas dock kunna läsa den snart då jag har hört mycket gott om den 🙂

   Det verkar inte finnas något slut på allt man kan byta ut 🙂 Hur går det i plastjakten?

 2. Bra initiativ! Ju fler vi är som agerar ju bättre är det 🙂 Men att en hudvårds- eller hygienprodukt har en ekomärkning av något slag behöver tyvärr inte betyda att den inte innehåller kemikalier som man inte vet långtidseffekterna av, i vår miljö. Det skapas hela tiden nya ämnen och just nu är det grön kemi som är på tapeten. Det är bara det att när man skapar de här nya kemikalierna så händer det tyvärr att man också använder exempelvis genmodifierade organismer eller besprutade grödor. Ja, till och med i miljömärkta schampon och hudlotioner förekommer sådana så kallade ”oleokemikalier”. Och det värsta är att tillverkaren kan neka dig som konsument att ta del av hur dessa kemikalier är tillverkade. Du har ingen rätt enligt Konsumentköplagen att ta del av framställningsproceduren – från frö till färdig kemikalie. Vi måste alltså bli ännu bättre på att ställa frågor när vi handlar de nya gröna kosmetiska produkterna som ploppar upp som svampar.

  1. Någonstans måste man ju dock börja och att syna vad som faktiskt står på förpackningen och plocka bort några åt gången är en bra början. Allra helst ska man ju banta badrumsskåpet rejält för det finns så mycket där som man faktiskt inte behöver 🙂

   Givetvis ska man inte bara gå blint på en ekomärkning utan även där är det viktigt att vi ifrågasätter 🙂

 3. Jag gör min egen naturkosmetik. Jag började trevande med cerat för ca. 8 år sedan. Idag så gör jag allt vi tvättar oss med och smörjer in oss med. Inga konstiga tillsatser bara naturligt. Det är faktiskt mycket bättre att smörja sig med raps- eller olivolja, gärna kallpressad. Tyvärr så måste man konservera all kosmetik som innehåller vatten. Det håller inte mer än några dagar annars, även fast man förvarar det i kylskåp. Jag har hittat ett miljövänligare konserverings alternativ som jag just nu använder. Det optimala är förstås att det ska vara helt miljövänligt. Det jag nu använder är så nära det kan komma miljövänligt. Jag köper ekologiskt så mycket jag kan och där finns att tillgå.
  Mineralolja/fett är en restprodukt när man framställer bl.a. bensin.Industrin fick en luktfri massa som de inte visste vad de skulle använda till eller förvara. Billigt är det också. De kom på att byta ut stearin och ersätta det med parafin. Många hudproblem som finns är p.g.a. petroliumbaserade produkter för att inte tala om silicon eller hemska tankte teflon som lagras i kroppen. Nä, släng skiten ni har i badrumsskåpet och förflytta er ut i köket till att börja med. Det ni stoppar i era magar, kan ni smörja på kroppen och helt plötsligt så andas huden igen. Allt som smörjs på huden absorberas och kommer in i kroppen.Samma hud transpirerar och slänger ut skräp från kroppen.Tänk så dumt att täppa till detta. Hav tålamod. Det tar ca. 3-4 veckor innan huden har återhämtat sig. Sen vill du aldrig smörja dig med mineralolja igen. Jag lovar.
  / HElla

  1. Tack för tipsen och all information! visst är det så att mycket man har i köket går att använda på kroppen. Har till exempel hört att kokosfett ska vara bra mot massor 🙂

 4. Har precis hittat in till din blogg och har fastnat framför den. Har du några bra tips på hudvårdsprodukter man kan använda istället (kanske inte har hunnit läsa så långt…)? Mycket bra och handfasta tips – jag kommer absolut att fortsätta läsa!

  1. Välkommen och kul att du hittat hit 🙂

   Jag har inte hunnit läsa in mig ordentligt bland hudvårdsprodukter, mest för att jag inte använder dem i så stor utsträckning. När det gäller just hudvård o dyl gillar jag Emma Granaths blogg (http://emmagranath.se). Hon tipsar bland annat om att tvätta bort smink med olivolja och att man kan smörja in kroppen i olivolja innan man duschar för att förhindra uttorkning. När det gäller sminkborttagning använder jag själv pads i microfiber och vanligt ljummet vatten 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *