Ekologiskt bubbel utan trubbel

ekologiskt bubbel lyxJa det var ju det där badet. Tur mannen inte såg vad jag packade med mig när jag åkte för han hade nog trott jag blivit skvatt galen. En loppad silverbricka, underbaraste miljövänliga doftljuset med doft av rosa champagne och loppisfyndat glas. Allt för att förhöja upplevelsen av mitt efterlängtade bad. Det finns ju ingen anledning att inte gå all in heller tänkte jag.

Innan jag kom till hotellet passade jag på att köpa lite ”nödvändigheter”. Ett rosa ekologiskt bubbel utan alkohol (eller nja 0,2 % är det ju) eftersom jag dricker just alkohol väldigt sällan. Vi har alla våra orsaker till varför vi väljer att dricka eller inte och jag har helt enkelt valt att i större utsträckning avstå just alkohol. Det betyder dock inte att en inte kan njuta av lite ekologiskt bubbel ibland. Och precis som vinet är även druvorna ekologiska. Vindruvor står med på Naturskyddsföreningens lista över de 5 saker vi absolut borde köpa ekologiskt och detta på grund av att de är så otroligt besprutade. Så av hänsyn till min egen kropp och de som jobbar och bor intill plantagerna så köper jag alltid produkter gjorda på vindruvor ekologiska. Det betyder att så väl färska druvor och torkade så som russin eller som i detta fall vinet, köps ekologiskt.

ekologiskt bubbel bad utan SLS

Nästa sak jag skulle jaga reda på var ekologiskt bubbel utan SLS. Det slutade med att jag valde en underbart doftande duschkräm och hällde i en skvätt i badvattnet medan det tappades upp. Att välja just en ekologisk duschkräm passar mig perfekt eftersom det kommer ta ytterligare några månader innan jag åter igen kan använda vårt badkar i källaren och således kunna bada bubbelbad och en duschkräm kan jag ju använda redan nästa gång det är dags att duscha.

Sodium lauryl sulfat (SLS) som jag så gärna ville undvika i mitt skumbad är det som ämne som oftast tillsätts i en produkt för att det ska skumma rikligt. Ni vet när det skummar så där mycket så vi fattar att vi blir rena. Problemet med SLS är att den är välkänt irriterande och för att motverka det så tillsätts ännu mer ämnen så som exempelvis silikoner, PEG (av olika slag) eller eftersom att SLS är en (anjonisk) tensid så tillsätts neutraliserande tensider.

Det som fick mitt bad att skumma var Sodium Coco Sulfat vilket är försåpad kokosnöt. Detta anser jag vara det bästa av det sämsta om en vill ha ett riktigt skummande bad. Med det menar jag att även detta är ju en tensid vilket jag tycker vi ska vara lite vaksamma med eftersom de kan vara irriterande men när jag kollar upp den i CosDNA (där har jag kört igenom INCI de senast 4,5 åren när jag funderar över en produkt) så får jag inga varningar alls på den (till skillnad från SLS). Detta gör min trygg i att använda den och får mig att iallafall än så länge ge ett go a head till produkter som innehåller just försåpad kokosnöt.

4 svar på ”Ekologiskt bubbel utan trubbel”

 1. Jag är lite nyfiken på hur du tänker kring ekologiska viner/bubbel och det faktum att man använder tungmetaller i odlingen?!

  1. Hej Carro, jag har aldrig hört att de skulle tillföra tungmetaller i ekologisk odlingar. Vad grundar du den informationen på?

   Följande text har jag saxat från Naturskyddsföreningens hemsida

   ”Och tungmetaller som kadmium finns i jordarna, både naturligt och på grund av till exempel trafikutsläpp, konstgödsel och avloppslam. Därför kan tungmetaller hittas i mat som odlas i jorden. Skillnaden är att ekobönderna inte tillför nya gifter till jorden, vilket kemikaliejordbruket gör. ”

 2. Var köper du det rosa bubblet utan alkohol? Jag är på jakt efter mer alkoholfritt än Briska Rosécider, även om den är väldigt god. Jag dricker inte heller alkohol eller undviker det iaf ofta för jag får mer värk av alkohol så då är det helt enkelt inte värt det.

  Till badet använder jag badsalt eller bomber från Lush, har inte ens tänkt på att de stoppar dumheter i dem också. 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *