Del 2 Barnrum – Hemma hos oss

När jag hade TV4 på besök för ett par veckor sedan så sa reportern att det var väldans vilka prydliga rum barnen har. Och det har dem. Den stora anledningen till detta är att barnen i princip inte förvarar några leksaker i dessa rum eftersom vi gjort i ordning ett lekrum.

I barnens rum finns det utrymme för att läsa, pussla och sova och lite övriga förvaringsmöbler som jag tänkte ta upp under respektive bild. I princip alla möbler är givetvis köpta begagnat.

Madrasser kan innehålla flamskyddsmedel så se till att vädra de ordentligt när de är nya innan något barn sover på dem. Att föredra är ju såklart att köpa en av naturmaterial så slipper du även den giftiga skumplasten som kan innehålla isocyanter, klister och andra kemikalier. Dock går du inte helt säker om du köper en i naturmaterial utan du kan om de är konventionellt odlade stöta på exempelvis rester av bekämpningsmedel. I naturmaterial och miljömärkt är alltså att föredra.

barnrum_sovplats

I sonens rum har vi placerat en rullvagn som får agera förvaring åt böcker och pussel. Detta gör att vi lätt kan flytta med oss detta om vi skulle vilja till de andra rummet. Kanske att barnen vill pussla vid köksbordet eller läsa böcker i soffan. Många av böckerna och i princip alla pussel är köpta på loppis. Några har jag dessutom hämtat på min mammas vind eftersom mycket från när jag var liten finns sparat där. Kanske dags att ta ett rejält röj där med snart. Många saker där är nämligen sådant som jag är väldigt tveksam till om jag faktiskt vill att mina barn ska leka med i dag. Restriktionerna när de gäller plast har ju ändrats en hel del sedan 90 talet när jag lekte med mina Barbie till exempel.

barnrum_bokförvaring

Loppan var utan en taklampa i vad som kändes som en evighet. Nästan ett helt år  fanns där ingen skärm. För mig var det viktigt att hitta den perfekta lampan annars kunde det kvitta. Jag vägrar köpa temporära lösningar. Jag kan ta något som redan finns här hemma men skulle aldrig köpa något temporärt. Det är ju raka motsatsen till hållbart! En vacker dag fanns iallafall lampan där på webben, och vad passar inte bättre i Julias rum än en lampa från Julias vita drömmar 😉

barnrum_klädförvaring
Tidigare hade vi ställt två TV-bänkar på varandra just för att få till den mängden förvaring som krävdes för all elektronik och alla filmer. Sen hittade jag en teakbänk på loppis, gjorde mig av med alla filmer och de två bänkarna delades och en hamnade i varje barnrum. Det är perfekt att sitta och läsa på och i lådan (det är bara den ena sidan som är en låda) kan vi slänga ner de leksaker som ibland får fötter från lekrummet.
barnrum_läshörna
Det finns två anledningar till att ha ett lekrum. Den primära anledningen är såklart alla dessa gifter. Många av de kemikalier jag tog upp igår läcker ut från leksakerna och hamnar därmed i dammet. Dels vill jag absolut inte att barnen ska sova i dessa gifter och dels så spenderas väldigt mycket tid på golvet och det är ju där dammet är. Så vädra och moppa gärna golven ofta och inte med massa kemiska ämnen. Hett vatten tycker jag funkar utmärkt för att både svepa upp damm och lösa upp smuts.

Den andra anledningen som kanske inte är så mycket av en anledning som en bieffekt är att ett lekrum minskade mängden leksaker som ligger spridda över hela huset. Även om detta såklart är barnens hus också så tycker jag att det är skönt att inte behöva trampa på leksaker var och vartannat steg.

Ett barn har i genomsnitt lite drygt 500 leksaker och då räknas allt lego som 1 leksak. Mina barn har absolut inte så mycket leksaker och frågan är om barnen ens behöver det? Mina barn är i varje fall nöjda med att få vara med och baka, ”diska” i diskhon efter baket (läs slabba med vattnet) och där används inte en endaste leksak.

 

Jag vill passa på och påminna alla om att fram till och med den 30/11 får du 10% rabatt på hela köpet om du uppger rabattkoden ekomorsan när du handlar hos Ekokul.se

6 svar på ”Del 2 Barnrum – Hemma hos oss”

  1. Åh vad fint barnen har! Jag önskar också att vi hade plats att ha ett lekrum! Tycker att det är mycket lugnare och skönare utan alla miljoner leksaker i sovrummen. Men bor man i lägenhet är det tyvärr lite svårt att hitta den platsen. Så istället får vi städa alla leksaker varje dag och jag försöker vädra och dammsuga ofta!

  2. Otroligt att tänka att barn har 500 leksaker, om man räknar lego som 1 och tex doktorsväskan som 1! Vi försöker hålla ner antalet julklappar barnen får och sedan rensar jag ut med jämna mellanrum och skickar till second hand. Trettio olika gosedjur känns liksom lite onödigt, och barnen accepterar det utan större knot. Det känns alltid väldigt skönt efter en sådan rensning. Jag upplever inte att de leker mest med leksakerna i alla fall, utan de tar andra saker och leker med. Hos oss är det mycket rollekar, rita och pyssla, vara med i hushållsbestyren, läsa mm. Skulle också önska att vi kunde ha sov- och lekrum separat, men med bara två rum och kök blir det lite svårt. Fast jag får väl fundera på det – ingenting är omöjligt.

    1. ja med 2 rum och kök blir det ju inte en lätt uppgift att få till ett lekrum 🙂 Håller med om gosedjuren! Mina barn har nog 3 var framme och en hel kasse som jag stoppat undan eftersom jag tycker det är onödigt med så många. Trots att vi har ett lekrum plockar vi undan leksaker. Frågan är om jag vågar räkna hur många de faktiskt har kvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *