#byttilleko

Jag är säkert bland de sista ut att dela Naturskyddsföreningens senaste video om att vi alla bör byta till ekologisk mat. Men har du inte sett den, gör det!

I princip allt som vi kan handla ekologiskt handlar vi ekologiskt (förutom kokosmjölk. Jag vägrar köpa kokosmjölk i konservburk på grund av den höga halten BPA och får därför göra avkall på ekologiskt) vilket gör att väldigt stor andel av allt vi stoppar i vår korg är just ekologiskt. Idag var jag iväg och storhandlade och känner mig lite extra nöjd med dagens fruktutbud. Börjar faktiskt om jag ska vara ärlig bli lite trött på äpplen så det var skönt att kunna erbjuda barnen lite vindruvor, svenska plommon och kiwi som komplement.

Våra grannar i väst, nämligen Danskarna, köper dubbelt så mycket ekologiskt som oss svenskar och de är till och med bäst i världen på att köpa just ekologiskt. Så om alla bara köper dubbelt så mycket eko än vad de brukar så kan vi klå dem. Jag kan ju inte riktigt dubbla min mängd för då skulle jag överkonsumera, men den som bara köper någon enstaka produkt kan lätt göra en insats. Inte bara för att vi ska hamna högre upp på listan utan främst för vår miljö och vår egen hälsas skull.

Jag har tipsat om dessa många gången förut men om du inte riktigt vet vart du ska börja så har Naturskyddsföreningen sammanställt en lista över de 5 värstingarna som du kan byta ut i första hand.

 • Kaffe
 • Banan occh vindruvor
 • Mejeriprodukter
 • Kött
 • Potatis

Handlar du mycket ekologisk mat och hur kommer det sig att du började handla eko?

 

 

8 svar på ”#byttilleko”

 1. Ha ha! Handlar eko tack vare dig såklart! 😉 Köper det mesta ekologiskt, eller, finns det ett ekologiskt alternativ så tar jag alltid det 🙂 och finns det inte försöker jag fråga för att de ska fatta att det finns en efterfrågan!

 2. Jag har precis börjat köpa ekologiskt så har mer eller mindre börjat byta ut allt. Stod och vela med kokosmjölken i går, tog den ekologiska men kände att det var inte helt okey ändå med tanke på BPA. Nästa gång får det blir tetra kokosmjölk.
  Däremot reagera jag då de just nu chocksänkt icke ekologiska bananer och de ekologiska fick jag leta efter väldigt länge, hittade några få gömda under oekologiska tillslut.

  1. Tror det med ekobananerna kan bero på att så många numer vill ha ekobananerna så de tar slut för handlarna inte riktigt hängt med i svängen 🙂

 3. Jag handlar också till stor del ekologiskt även om utbudet är dåligt på de butiker jag handlar. Jag försöker köpa det som finns och struntar i det som inte är ekologiskt. Framförallt är det grönsaker och frukt som kan vara svårt att få tag i, men det brukar jag köpa från Ekolådan.

  Jag har en fundering kring kokosmjölken. Jag förstår ditt resonemang, men hur ser det ut med plastfilmen i de tetraförpackningar som ersätter konservburkarna, innehåller inte den BPA? Och hur ser det ut med andra gifter i den icke-ekologiska kokosmjölken? Det är inte alltid lätt att veta hur man ska värdera olika märkningar mot varandra.

  1. Jag har hört att plastfilmen består av polystyren (06) men är inte helt säker. Då innehåller den inte BPA men kan vid upphättning påverka hormonnivån sköldkörteln. Eftersom jag inte värmer upp själva plasten hoppas jag på att det inte ska vara någon fara och räknar den därmed som ett bättre alternativ. Sen tänker jag även att just kokosnöten har ett väldigt grovt skal så några gifter i mjölken är nog inte så stor sannolikhet att man finner. Om det hade funnit eko i tetra hade jag såklart köpt den men inte ur hälsoaspekt för min egen del utan mest för att göra ett statement att eko är det rätta och för att värna om de stackars människor som blir utsatta för kemikalierna vid besprutniningen.

 4. Jag köper kött, mjölkprodukter och de mesta frukt och grönt eko (absolut eko potatis). Hmm… jag började med mer eko efter att jag började bry mig mer om min hälsa skulle jag nog säga. Men sen också blir man mer medveten när man blir äldre… när jag var i tonåren så brydde jag mig inte direkt. Kram kram på dig

  1. just kött tycker jag kan vara svårt att hitta eko.. Falukorv, köttbullar och nötfärs är ju inga problem men annars så.. Vilt är ju inte ekostämplat men bra ur ekoaspekt 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *