Blir det rent med tvättnötter?

Jag nämnde ju häromdagen att det var många som var nyfikna på tvättnötter och jag får ofta frågor om dem. Både i media och av personer jag möter i olika sammanhang. Därför tänkte jag att jag skulle berätta lite grann om dem även här.

Tvättnötter, som egentligen inte är en nöt utan en frukt som torkats, utlöser saponiner i kontakt med varmvatten och det är saponinerna som bidrar till att rengöra tvätten. Nötterna har dock fått en del kritik. I mina ögon både ser och doftar tvätten rent (till och med tygblöjorna) men kritiker säger att tvätten skulle bli precis lika ren om man bara tvättade med vanligt vatten. En vän kände sig manad att testa detta påstående och provade därför att under en kort period att enbart använda vatten. Efter bara ett par maskiner började tvätten att lukta typ bortglömd gympapåse.. Är det någon mer som testat att enbart tvätta i vatten?

Min slutsats är därför att tvättnötter är bättre än vanligt vatten. Får jag fläckar som kan vara svåra att få bort finns alternativet att använda mig av exempelvis galltvål som komplement till tvättnötterna. Vanligt tvättmedel innehåller ju fläckborttagningsmedel, men hur nödvändigt är det egentligen att tillsätta det till varje tvätt? Det finns även en del andra trix att ta till. Exempelvis en klick diskmedel på fettfläckar, linolja vid rostfläckar och en blandning av bikarbonat och ättika om kläderna fått gula missfärgningar av exempelvis deodorant.

Även om du känner att tvättnötter inte är något för dig kommer här lite andra tvätttips som alla kan ta till sig och dra nytta av.

  • Tvätta inte i onödan. Släng inte rena kläder av ren vana i tvättkorgen utan använd ditt luktsinne och dina ögon. Ser du några fläckar, luktar plagget?
  • Vädra kläderna i första hand för det är både skonsammare mot plagget och miljön.
  • Undvik att torktumla kläder eftersom det sliter på kläderna samt drar en del el. Det bästa är så klart att låta tvätten självtorka i vinden om man har möjlighet.
  • Sist men inte minst använd mindre mängd tvättmedel och undvik i möjligaste mån sköljmedlet.

5 svar på ”Blir det rent med tvättnötter?”

  1. Vi använde tidigare tvättnötter men maken var övertygad om att det inte blev rent. Men jag tycker det är precis likadant nu när vi tvättar med tvättmedel. Vissa fläckar är helt enkelt svåra att få bort och jag tror att det kan handla en del om tvättmaskinen också. Vi har en jättegammal och en ny i tvättstugan och set blir inte lika rent i den gamla… 🙁

    1. Hmm undra vad det är som gör skillnaden mellan en äldre och nyare tvättmaskin? Kanske det inte har med ålder att göra snarare tillverkningen? Märke, Volym på trumman, mängden tvätt, antal varv? Jag vet inte, spånar bara hej vilt här hemma 😀

  2. Thanks for another informative blog. Where else could I get that kind of info written in such an ideal way? I have a project that I’m just now working on, and I have been on the look out for such info.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *