Black Friday motauktion

Imorgon är det Black Friday och flera butiker har specialerbjudanden och lockvaror för att få folk att konsumera extra mycket. Fenomenet kommer från USA och namnet har sitt ursprång från att målet är att vända årets röda siffror (negativt årsresultat) till svarta denna dag. Det sägs även vara startskottet för julhandeln.

Medveten konsumtion är något som ligger mig väldigt varmt om hjärtat och jag har därför valt att ta avstånd från Black Friday. För denna dagen är då verkligen en svart fredag måste jag säga. Inte för att de röda siffrorna blir svarta utan för att vi i Sverige varje år konsumerar som om vi hade 4,2 jordklot och denna fredagen visar konsumtionshetsens mörkaste sidor. Visste ni att folk till och med blivit nedslagna och till och med ihjältrampade i jakten på ett riktigt fynd under Black Friday?

Ur ett privatekonomiskt perspektiv är det super med Black Friday om du handlar sådant du enbart tänkt handla innan och nu känner att du har råd med det. Tex den där fina ullhalsduken du trånat efter men inte kan lägga 1500 kr på så alternativet är att annars köpa en i akryl, men nu dyker upp på rea. Go for it! Men om du hoppas på att göra klipp i min webshop går du bet. Där möts du nämligen idag av en statisk sida:

 

black friday

Jag har alltså valt att stänga min webshop helt. En del webshopar har jag sett höjer sina priser lite och tänkte skänka till välgörenhet. Men jag har alltså valt att avstå helt till att uppmuntra er till något konsumtion denna svarta dag.

En annan hållbarhetsprofil som valt att ta avstånd och inte ha några erbjudanden under Black Friday är Johanna som driver smyckesmärket JohannaN och butiken Replik. På sin blogg Slow Fashion skriver hon om sitt ställningstagande.

Vad är ditt ställningstagande till Black Friday. Yay eller Nay?

12 svar på ”Black Friday motauktion”

  1. Väldigt bra initiativ! Blev så glad av att läsa det här! 🙂 Jag tycker det är pinsamt att vi så lätt luras med i detta amerikanska konsumtionspåfund. Att vi inte kommit till mer insikt… ^^

    Bra jobbat! // Mimmi

    1. Tack så mycket Mimmi! För de som inte har råda att köpa ekologiskt/giftfritt i vanliga fall är ju det superbra med reor. Bättre det än att de köper billigt ”skit”. Det är ju själva konceptet där vi allokerar en dag i kalendern där det ska masskonsumeras av många som kanske inte gör välgrundade köp jag vill stå upp emot.

  2. Blir mest stressad över alla ”klipp” jag förväntas göra och alla mail och sms jag får från nätbutiker. Jag vill shoppa i lugn och ro, när jag behöver och har tid. Jag passade dock på att köpa giftfria deo’s när butiken ändå hade fri frakt, men det var under hela helgen, så jag behövde inte stressa 🙂

  3. Jag hade tänkt köpa ett par nya tights som jag trånat över länge, och på rean passade jag på 🙂 Och en adventkalender i lego som var nedsatt på halva priset som jag annars hade tänkt köpa på mellandagsrean 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *