5 prylar som sparar pengar och miljön

Tiden bara susar fram och idag är det åter igen dags för ett inlägg med The Sustainable society. Denna månaden är temat budget vilket jag tycker passar ypperligt så här i ”fattigmånaden”

Hur kommer det sig egentligen att januari är en fattigmånad? Är det många som handlar julklappar för decemberlönen och på så sätt tömmer januaripengarna innan det ens varit riktigt löningsdag? Är det många som gör väldigt extravaganta utflykter som inte planerats för ekonomiskt löpande under året?

Nu var det ju temat det skulle handla om och inte folks planering av utgifter i förhållande till inkomster.

Mina tips kanske inte är budget i första anblick men i längden sparar de både på miljön och plånboken 🙂

Menskopp

Att investera i en menskopp så har du alltid ett mensskydd hemma, du gynnar inte plastindustrin och du slipper kemikalier nära dina känsliga slemhinnor. Jag hade ju ett samarbete med OrganiCup förra året och här kan du läsa om hur menskoppen har räddat mig många gånger.

Tygpåse

Det bästa är ju om den år gjord av återbrukat tyg efter som bomullsodlingen och beredning av tygerosv är väldigt resurskrävande. Jag har en påse i väskan och en i bilen för att undvika at släpa hem onödiga påsar. Vid det här laget har väl in One bag habit undgått någon?

Sminkrondeller

För säkert 7 år sedan investerade jag i flergångsrondeller. På den tiden var de inte så lätta att hitta men idag hittar du flera som syr av bland annat spilltyger från när de sytt barnkläder till exempel. Jag har även vanliga bomullrondeller i ekologisk bomull för att kunna ta bort nagellack. Vill inte gärna ha samma till naglar som ögon. Vill du vara extra hardcore så kan man ju ha vissa rondeller öronmärkta för just nagellack. Kom på det i skrivande stund så det ska jag fixa ikväll 🙂

Beeswrap

Istället för både plast- och aluminiumfolie så är det nu för tiden vanligt att använda sig av så kallade beeswrap. Det är tyg som dränkts i bivax och på så sätt bevarar dina livsmedel. Jag vet flera som gjort bröd/smörgåspåsar som de säljer och häromdagen tipsade Organic By Mommy om hur du gör egna beeswrap.

Termosmugg

De kan vara lite dyra initialt men tänk vad bra att inte förbruka alla dessa engångsmuggarna. Jag har flera gånger bett caféer att fylla på min mugg och det är ingen som tycker det är konstigt. Iallafall har det inte märkts i så fall. Nu är ju utekaffe väldigt dyrt så om du istället tar med dig eget te eller kaffe när du är ute och far istället för att köpa lyxkaffe så sparar du snabbt igen dem kronorna.

Detta inlägg var som sagt en del av bloggkollektivet The sustainable Society och här kan du hitta övriga medlemmars bidrag:

8 svar på ”5 prylar som sparar pengar och miljön”

 1. Hej, har du tips på var man kan köpa sådana bomullsrondeller? Får lite ångest varje kväll när jag tar en ny engångs för att ta bort mitt smink…

 2. God morgon 🙂
  Det var nog meningen att jag skulle surfa in på din blogg. Håller just på att ändra om mitt liv till det bättre, självhushållning i den mån det går, vegansk mat, rensar och säljer för att inte köpa hem en massa onödigt. Minimalistiskt är något för mig och nu börjar resan. Jobba mindre och få mer tid hemma och ta bort onödiga utgifter.
  Tack för en riktig inspirations blogg <3

  1. God morgon Ramona ✨
   Åh låter underbart med mer tid och mindre onödiga utgifter! Lycka till med din förändring och tack för att du läser och tog dig tid att kommentera! Vilken fin start på morgonen ❤️

  2. Hej! Undrar om du hunnit testa att ta bort nagellack med återanvändningsbara tygrondeller?? Hur tvättar du dom sen i så fall? Undrar om det är svårt att få bort nagellack i tvättmaskinen eller om det typ färgar av sig där? Tacksam för tips 🙂

   1. Hej Emilia, nej jag tar inte bort nagellack med de återanvändbara rondellerna utan jag har en sån där burk man doppar i fingret i och liksom gnor runt. Hoppas du förstår vad jag menar 🙂 är väldigt osäker på tvättningen och därför jag inte vågat prova ta bort med rondellerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *