5 frågor att ställa dig själv innan du köper nytt

Som en av mina favorit t-shirts säger så har vi bara en planet. Vi i väst konsumerar som det inte fanns en morgondag och Overshoot day infaller tidigare och tidigare varje år. Overshoot day är dagen där vi har konsumerar upp de resurser som jorden klarar av att producera på ett år och allt efter det datumet det konsumeras så att säga på jordens kredit. Och kredit kan man inte konstant utöka hur länge som helst utan att det får förödande konsekvenser.

Jag säger inte att alla måste köpstoppa som jag, däremot tror jag att många behöver bli bättre på att inte på ren rutin springa till närmsta butik och köpa hem nått nytt för man ”vill-höver”.

Nedan listar jag 5 frågor att ställa dig själv innan du köper nytt:

– Har jag redan ett liknande plagg eller pryl?

– Kommer jag att använda det så många gånger att jag behöver äga det själv eller kan jag låna?

– Finns det något bytesevent så jag kan byta till mig ett liknande plagg eller pryl som gör mig lika nöjd?

– Kan jag hitta och köpa det begagnat?

– Finns det en miljövänligare motsvarighet som gör mig lika nöjd?

Det där med nöjdheten tror jag är en viktig sak! Jag tror nämligen att det är viktigt att köpa den där grejen man allra helst av allt vill ha för annars kommer man fortsätta jaga och känna sig otillfredsställd. Man kommer fortsätta leta efter den perfekta kappan, gardinen, lampan vilket gör att man i slutändan köper nytt varje säsong istället för att ha gjort köpet man verkligen ville.

Det är klart att miljömärkningar och sjyssta arbetsvillkor är otroligt viktigt också! Och vad du värderar högst vet du i ditt hjärta.

En sak vet vi iallafall och det är att vi i väst kan inte fortsätta konsumera som vi gör idag.

2 svar på ”5 frågor att ställa dig själv innan du köper nytt”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *