Ordning och reda

Vi bytte ut plasten mot bättre alternativ

april 17, 2013

Under förra året var det väldiga diskussioner om Bisfenol A (BPA) som kan vara hormonstörande, cancerframkallande och ge upphov till fetma. I samma veva började jag själv se över vårt enorma plastförråd för vart jag än vände mig tyckte jag mig se all farlig plast.

Bland de första åtgärderna jag gjorde var att jag bytte ut plasten i våra lunchlådor mot andra alternativ så som de loppisfyndade glasburkarna på bilden som jag fick i födelsedagspresent och gamla plåtlunchlådor som jag själv fyndad på olika loppisar.

Lunchlådorna vi hade tidigare var ju REPA-märkta med en 7:a vilket anses vara den farligaste av de olika plasterna som REPA-märks och kan innehålla just Bisfenol A. Lådor som jag ett otal gånger hade värmt min mat i och ätit direkt ur. Skurit med min kniv och därmed varje gång fått i mig små plastpartiklar utöver de skadliga ämnen som redan läckt över i maten. Skrämmande att dessa ens finns på maknaden!

Vad förvarar du dina matrester i?

0

You Might Also Like

24 Comments

 • Reply Yvonne april 17, 2013 at 22:54

  Vilken suveränt bra idé att ha glasburkar som lunchlådor. Det kunde jag inte tänka ut själv fast det är så logiskt egentligen. har verkligen funderat över detta med plastlådorna. Har inte hittat några plåtlådor. Tack för tipset!
  Kram Yvonne
  yvonnespassioneradeliv.blogspot.se

  • Reply Ekomorsan april 18, 2013 at 22:21

   Ja att använda glas funkar toppen 🙂

 • Reply Kajsa april 18, 2013 at 08:59

  Jag funderar och letar och försöker hitta kemikaliefria alternativ till lunchlådan. Försöker köpa på mig begagnade rostfria matlådor, men det blir vansinnigt dyrt och min plånbok är liten. (Har du tips på var man kan hitta billigare varianter?) Kan man även frysa in mat i plåtlådor? För jag är en sån där som tyvärr har svårt att få tid till matlagning och gör hellre stora, stora satser och fryser in. Men har hört att det inte går att frysa in i plåt och glas går u inte heller? Har du några tips?

  • Reply Ekomorsan april 18, 2013 at 22:25

   Jag har ju loppisfyndat mina för ca 20 kr styck så det är ju inte mer än vad det kostar att köpa nya i plast. Vad begagnatpriset ligger på varierar ju såklart stort beroende på vart i landet man bor..

   Har sett att Biltema har lådor i glas, men de har tyvärr plastlock.. Annars kan du ju återanvända gamla syltburkar och dylikt av glas. Det är ju både billigt och bra för miljön.

   Jag har aldrig provat att frysa i plåtlådorna men glas går fint. Du måste bara vara försiktig så du inte utsätter glaset för stora temperaturskillnader för då spricker det och att inte fylla dem med för mycket mat eftersom maten expanderar när den fryser och då kan spräcka burken 🙂

   Lycka till!

   • Reply Kajsa april 21, 2013 at 10:35

    Då får jag hoppas jag lyckas hitta några billigare plåtlådor. Har fått ge upp emot 70-80 kr för varje plåtlåda, då är dom ändå begagnade. Så jag har funderat över hur jag ska lyckas få råd till att köpa på mig en 40 st. Men jag ska hålla ögonen öppna för att hitta billigare. Tack för tipset med att det visst går att frysa in i glas. Då ska jag göra det! TACK!

    • Reply Ekomorsan april 27, 2013 at 22:42

     Oj!!!! Dyra de va!!! Jag önskar dig god jaktlycka framöver efter billigare lådor!

  • Reply Ekomorsan april 18, 2013 at 22:27

   Den här lådan som Ingela länkade till ska fungera att frysa i så då går det iallafall att frysa i rostfria lådor 🙂

   http://www.rekostart.se/index.php?main_page=product_info&cPath=2&products_id=5&zenid=335lm1iblkmhbdhfilam62cbg7

 • Reply asd april 18, 2013 at 10:24

  Jag måste fråga, vad är tätningen som man har i burken? Är det inte något plastmaterial, typ silika med några additiver? Det är så svårt att bli helt utan, måste väl satsa på plåtlådor. Tack för inspirationen!

  • Reply Ekomorsan april 18, 2013 at 22:20

   Japp det är någon form av silikon(liknande?) eller gummimaterial, men den kommer lilla mängden plast kan ju inte jämföras med att förvara i en lunchlåda gjord helt i plast. I de flesta fall kommer maten inte i kontakt med “packningen”. Bäst, tror jag också, är lådorna av plåt även om det även finns en del (oftast dyra) glasalternativ 🙂

 • Reply Ida C april 18, 2013 at 11:03

  I plastlådor :rodna:
  Jag har tänkt på det länge och nu fick jag mig en spark i r*ven. Tack. Ikväll åker plasten ut!
  Men, om du har med dig matlådor till jobbet, vad använder du dig då av?

  • Reply Ekomorsan april 18, 2013 at 22:26

   Plåtlådorna och glasburkarna och så värmer jag maten på tallrik 🙂

 • Reply Ingela april 18, 2013 at 20:21

  Inte ett dugg sponsrat, men de här har jag och det är de grymmaste lådorna jag hittat:
  http://www.rekolek.se/?category_id=39&item_id=02010000

  Dyrt, javisst, men hur länge kan man inte ha dem liksom? Och hälsan har inget pris etc.
  Andra alternativ: http://www.rekostart.se/index.php?main_page=index&cPath=2

  • Reply Ekomorsan april 18, 2013 at 22:30

   Som sagt dyra men bra att de finns!!! Som du säger så kan man inte sätta ett pris på hälsan och de går ju att ha en evighet! 🙂

  • Reply Matilda april 20, 2013 at 19:55

   Åh, plåtlådorna de har verkar kanon! Tack för tipset! Har letat efter några som kunnat rymma exempelvis lasagne och andra lådformade-rätter

 • Reply Ylvan april 19, 2013 at 03:47

  Vi har bytt ut nästan alla plastlådor. Använder också återvunna glasburkar till mat. Annars har jag skickat ut pappa på loppisjakt efter plåtburkar och han har köpt en hel hög! Så så dyrt kan det ju inte vara?
  Såg det bästa tipset på facebook för lunchsallad i glasburkar, de håller en vecka i kylskåp med dressingen i botten. När man sen vill äta skakar man bara om och hivar i sig!

  • Reply Ekomorsan april 19, 2013 at 22:44

   Jag har gett runt 20 kr styck för mina så jättedyra vill jag inte påstå att de är, här i Borås iaf 🙂 Håller den verkligen en vecka utan att se tråkiga ut? Är det nått särskilt recept? :O Blev väldigt nyfiken 🙂

 • Reply tankekatten april 19, 2013 at 10:04

  Jag har haft en enorm tur för det ingick väldigt många glasburkar med husköpet så de använder jag. Jag använder också burkarna jag köpte av dig. Eller burken… Min sambo har glömt den lilla av den nånstans!! Så gör man ju bara inte … 😉 Annars så brukar jag ställa in hela kastrullen i kylen eller lägga maten på en tallrik vi ska äta resterna hemma och inte bära runt med dem. I nödfall använder jag plast men jag värmer aldrig någonsin upp plastlådan i micron längre.

  • Reply Ekomorsan april 19, 2013 at 22:42

   Dåligt sambon dåligt!!! 😉 ja att ställa in kastruller eller en tallrik gör vi med om det inte är så att det ska tas med till jobbet dagen efter 🙂

 • Reply Matilda/mystiskt.blogspot.com april 20, 2013 at 19:56

  Tack för bra inlägg och kanontips i efterföljande kommentarer.

 • Reply milla april 20, 2013 at 22:30

  Håller oxå på att byta it plasten mer och mer. En fundering jag har vet du vad Tupperware har för plast det står inget på dem?

  • Reply Ekomorsan april 27, 2013 at 22:44

   Nej jag vet tyvärr inte vad det är för typ av plast. Mitt tips här blir att maila dem och fråga. Vilken typ av plast det är beror säkerligen på vilken av alla deras produkter det gäller.

 • Reply Anna maj 7, 2013 at 20:23

  Hej!
  Jag har skrivit om precis detta på min blogg “Hej Eko”:
  http://hejeko.blogg.se/2013/april/veckans-plastbantning-matlador-2.html
  Det var en månad sedan jag skrev det inlägget och sedan dess har jag sett att rEKOlek dessutom fått in flera jättebra matlådor och mat-termosar i rostfritt.:) Äntligen lite fler alternativ, härligt! De är ju ganska dyra, men som någon skrev ovan så kan man ju ha dem hur länge som helst:) När jag har veckohandlat brukar jag dessutom ta ut mat i plastförpackningar (gurka, tomat etc) och lägga över i matlådor eller i skålar. Känns inte bra att ha sådan mat liggande i plast.. Tack för tipset om glasburkar, det hade jag inte tänkt på:)

  Tack för en bra blogg!

  • Reply Ekomorsan maj 7, 2013 at 21:20

   Hej Anna

   Tack för att du kikar in här och tack för att du delar med dig om tipset med att plocka ut ur plasten och lägga över i annat. Det är nog inte många som tänkt på 🙂

 • Reply Laura | http://dreamsaboutlife.com april 21, 2015 at 12:16

  Fortfarande i plastlådor men går över till glasburkar och planerar inköp av plåtburkar 🙂

 • Leave a Reply