Vad skiljer en konventionellt odlad bomull från ekologiskt odlad bomull?

vad skiljer så en konventionellt odlad bomull från ekologiskt odlad bomull

Jag saknar lite grann att ha mina informativa inlägg på bloggen som jag haft tidigare, där jag gett tips om var man kan börja plastbanta, vilka ämnen i skönhetsprodukter jag brukar undvika och jag tänkte därför köra igång en liknande informativ serie igen.

Idag tänkte jag vi lägger att olika sorters certifieringar åt sidan och börjar lite basic med att titta närmare på skillnaden mellan konventionell bomull och ekologisk bomull.

För överallt i olika textilsammanhang kan vi läsa om ekologisk bomull. Vi ser det på såväl kläder som på textilinredning så som gardiner, prydnadskuddar och sängkläder. Men vad innebär det egentligen?

Ekologisk bomull är precis vad det låter som, ekologisk bomull. Det syftar alltså till själva framodlingen och säger INGENTING om själva slutprodukten. Den kan alltså blivit utsatt för flera olika mindre bra kemikalier fram tills den hänger där på galgen i din garderob. Exempelvis kan det vara kemikalier som tillsätts för att färgen ska fästa och hålla bättre/längre och kemikalier som ska förhindra att produkten möglar under transporten.

Men vad skiljer så en konventionellt odlad bomull från ekologiskt odlad bomull?

Förutom att något måste vara certifierat för att få kallas ekologiskt (i Sverige är det KRAV som står för detta) så skulle jag vilja påstå att det främst är två saker som särskiljer konventionellt odlad bomull från ekologiskt odlad bomull.

1) Odlaren får inte lov att använda kemiska bekämpningsmedel/pesticider eller konstgjorda gödningsmedel. Detta borde vara en självklarhet då bomullsodlaren och den biologiska mångfalden utsetts för en stor risk när detta brukas. Bekämpningsmedel skadar ju inte bara de skadedjur som är dåliga för plantorna utan tar ju även död på allt annat växt- och djurliv och jag vet inte hur många dokumentärer/klipp jag sett på skador på folk som bott nära olika typer av plantager.

2) För att inte jorden ska utarmas och fortsätta vara bördig så måste odlaren växla mellan olika grödor på fälten. Det innebär att de inte kan odla bomull på samma fält flera år i rad utan måste varva med något annan växtlighet. Ett exempel på en växelgröda som används är majs. Dels odlas den mellan skördarna men den används också mellan plantorna vilket leder till en bördigare jord och mindre risk för skadeangrepp (WWF)

Om odlaren driver konventionell odling och vill övergå till ekologisk så krävs det att marken som den odlas på är kemikaliefri under 3 år. Man kan sälja bomullen under övergången och brukligt är då att produkten märks upp som ”cotton – in conversion”

 

Vad tycker ni om dessa typer av inlägg? Vill ni se mer av det, vill ni att jag går ännu djupare och är det något särskilt ni vill att jag belyser?

3 svar på ”Vad skiljer en konventionellt odlad bomull från ekologiskt odlad bomull?”

  1. Jättebra med sådana här inlägg! Försöker själv vara medveten konsument, men ibland är det svårt att ha tid och ork att hitta informationen själv. Dessutom kan man ju hitta olika information och hjälpa varandra att komplettera kunskaper!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *