Mitt mål är ju att minska ner all den plast som kommer innanför våra dörrar. Det innebär inte att jag kommer stå som en ”plastpolis” och stoppa folk i dörren om de skulle komma med någon plastpryl även om det hade varit en väldigt rolig syn.
Leksakerna i plast är roliga, så är det. De blinkar och låter och vissa till och med rullar ”av sig självt”. Och även de som inte gör det väldigt roliga. Vilket barn gillar till exempel inte att stå med ett cyklop böjd ner i vattnet och spana på det som göms under vattenytan? Ett cyklop som med stor sannolikhet innehåller ftalater, ett giftigt ämne som vi inte får glömma bort bara för att BPA debatten är som hetast just nu. Samtidigt får man inte grotta ner sig helt, för gifterna dem finns överallt.
Man kan inte göra något åt det som varit men man kan alltid göra åtgärder för att bli bättre nu. Man får helt enkelt välja vad man prioriterar och åtgärda de sakerna först. Man kan sluta servera mat på plasttallrikar och äta den med plastbestick, dricka ur plastglas och värma lunchlådan av plast i micron. Man kan sluta köpa leksaker av plast och tvätta barnrumporna med förpreparerade tvättlappar. Man kan sluta använda sköljmedel och tvätta håret i parfymerat schampo. Ja listan kan göras milslång. Var och en gör som dem vill, men framöver tänker jag visa er vad jag har gjort. Jag hoppas att jag kommer inspirera någon i alla fall.
För er som är nyfikna och vill läsa lite mer om kemikalier i barns vardag kan man ladda kemikalieinspektionens pdf här.
Jag ska också bli bättre på att berätta vad jag gör.
Det är viktigt!
Kram
Ja jag tror det är jätteviktigt, främst för att inspirera och trigga andra till att ta tag i sin miljöpåverkan 🙂
Kram
Detta med parfymer är intressant. Idag ska ju allting och alla lukta parfym hela tiden så pass att jag tror folk glömt bort vad saker och ting egentligen luktar. Jag läst för några år sedan en bok skriven av en läkare som jobbade i Antarktis. Hon beskrev vad dom fick ta med sig och berättade att ingenting fick lämnas kvar i Antarktis – inte ens parfymmolekyler, eftersom dom är så långlivade och inte bryts ned. Då fick jag mig en tankeställare. I dagens samhälle sprutas det parfym hej vilt till både höger och vänster och allting är parfymerat numera. Men efter att jag läst den boken slutade jag köpa parfymerade produkter – jag köper sedan dess parfymfritt schampoo, balsam, duschkräm, tvättmedel och diskmedel. Som rengöringsmedel använder jag det mildaste jag kan hittat – såpa, men parfymfri såpa har jag inte lyckats hitta ännu. Inte heller parfymfri solid handtvål, men det måste ju finnas.
Så, mindre konstgjorda lukter som skräpar ner naturen för kommande generationer och mer naturliga lukter!
vi har slutat att använda sköljmedel, tvättar med tvättnötter etc och saker som jag tidigare tyckt doftat gott (vissa tvålar t ex) tycker jag numera stinker och luktar så starkt att jag får huvudvärk 🙂 Märkligt hur snabbt näsan vänjer sig vid neutrala (naturliga) dofter 🙂
Ofta behöver man inte rengöringsmedel utan man kan istället använda väldigt varmt vatten för att lösa upp smuts (typ när man svabbar golvet osv) 🙂
En fråga bara; hur är det med vanlig grönsåpa? Jag använder det ganska ofta till golv tex, just för att det ska vara miljövänligt…?
Om man vill/behöver rengöringsmedel är såpa det som naturskyddsföreningen rekommenderar. Så det är vad jag använder när jag till exempel städar badrummet. Sen använder jag vatten och diskmedel de fåtal gånger jag putsar fönster. Vill du ha fler miljövänliga städtips hittar du det här:
http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/bo/stadning/