Tär inte på resurserna i onödan!

20140819-213101-77461703.jpg

Det har nog knappt gått någon obemärkt förbi att idag är earth overshoot day. Det innebär att vi från och med idag och resten av året lever på av jorden lånade resurser. Vi har alltså redan nu förbrukat den mängd som jorden kan producera (jag skulle vilja säga reparera efter oss) på ett år.

Ett enkelt sätt att skona, bevara och ta tillvara på jordens resurser är att i första hand leta på begagnat marknaden för att därmed inte tära i onödan.

Därför tänkte jag, dagen till ära, dela med mig av 3 tips på hur du får ut mesta möjliga värdet på dina begagnade kläder.

– Nu inför skol- och dagisstarter ska många kläder namnas och jag vill därför tipsa om namnlappar. Att kläderna är onamnade ger dem ett högre andrahandsvärde. Namnlappar finns ju i flera olika utföranden, som klistermärken, som stryks på eller som våra på bilden som fästs med en speciell klämmojäng.

– Tvätta inte kläder mer än nödvändigt utan vädra och punktrengör om möjligt för att slita så lite som möjligt på plaggen. Då slipper de bli noppriga, tunnötta och tappa färg och form i onödan. Detta är ju såklart lättare på vuxenkläder och är ett toppentips överlag. Även för den som inte tänkt sälja sina kläder utan använda dem så länge det bara går!

– Visst är det coolt med vintagekläder men gör dig av med kläderna du INTE använder på en gång medan de fortfarande är hyfsat moderna och andra faktiskt är intresserade av dem. Då är det mer troligt att du får mer betalt för dem.

Ett litet bonustips för att spara på våra resurser är att faktiskt låna av vänner om det är ett plagg du inte kommer behöva mer än nått enstaka tillfälle 🙂

2 svar på ”Tär inte på resurserna i onödan!”

  1. Funderar på det här med namnlappar. Är just i farten och ska namna alla sonens kläder inför dagisstart. Har hittills tyckt att de man stryker fast eller klistrar fast känns lite plastiga. När vi köpt kläder med sådana namnlappar i har klistret också suttit så himla hårt att det alltid blir lite kvar i kläderna. Inte så eko tänker jag.
    Har istället sytt egna med symaskinens textfunktion och ska nu sätta i dem i alla plaggen. Fast hur bekvämt är det för sonen? Lappar har ju en tendens att skava lite. Har därför planer på att bara lappa de plagg som vi köpt nya och som jag inbillar mig kommer hålla för fler barn. De plagg vi köpt second hand och som således är betydligt mer slitna har jag märkt med penna på tvättlappen. Sen kan man ju undra hur miljövänlig märkpennan är….
    Vad är den där klämgrejen som du skiver om gjord av? Är det också plast?
    // Händelsevis från handelsevis.wordpress.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *