Snippa eller snopp?

Pedagogen tror nog att han gör ”rätt” genom att även förstärka vad pojkarna har på sig och inte bara påpeka flickornas kläder och jag har själv många gånger gått i fällan. Nu finns det egentligen inget rätt och fel, men faktum är vi och alla runt omkring som formar de små liven redan som spädbarn.

Ikväll har jag suttit och sträckläst boken ”Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2!” som jag fått låna av våra vänner.  En genusbok som fick mig att fundera över mina egna handlingar och beteenden, fundera över mina barn och de i min omgivning. Den tar upp allt från hur kläder uppfattas på olika vis, hur barn förväntas leka och agera och hur barn behandlas på olika sett beroende av om de har en snippa eller snopp. Helt klart både läsvärd och tänkvärd enligt mig.

Och som vanligt när det gäller böcker går det utmärkt att spara in på miljön och låna istället för att köpa. På exempelvis biblioteket eller av vänner och om man inte får tag i den på det sättet, kolla begagnatmarknaden innan nyköp. Det finns många ställen man kan leta böcker på. Tradera, Bokbörseneller varför inte kolla in Blocket?

Har du läst boken? Hur ser du på att klä pojkar i rosa eller klänning? Höjer du ögonbrynet om en flicka har jeans eller en tröja med en bil på? Vad tycker du om en pojke som gillar att leka med dockor eller en flicka som mest bara vill brottas och leka krig?

7 svar på ”Snippa eller snopp?”

 1. Har inte läst boken men här hemma är det nog mer genus tror jag.
  Stora dottern leker med allt från bilar till dockor, hon älskar blixten mcqueen och bärgarn från cars så självklart ska hon få leka med det 🙂 Och är vi i en affär och hon går till pojkavdelningen och hittar hon något där hon tycker om så köper jag det till henne 🙂 Såhär hemma blandas det hejvilt 🙂
  Minsta dottern är ju för liten för detta ännu 😉

 2. Jag läste om en pojke som blivit retad för att han hade rosa tröja på sig. Hemskt! Självklart ska barn få klä på sig det de tycker är fint och trivs i. När min kusin var liten ville han gå utklädd som Pippi Långstrump till dagis, och det fick han såklart. Det tycker jag är härligt!
  Jobbade extra på McDonalds ett tag, och då var det ofta en ”kill”-leksak och en ”tjej”-leksak till HappyMealen. Jag försökte tänka på att fråga om barnet ville ha exempelvis en rosa eller blå istället för att fråga om det var till den tjej eller kille.

  1. Ja det är verkligen hemskt att bli retad över en färg. Då tror jag det är viktigt att både barnet i sig och att vi vuxna säger ifrån!

   Klart man vill vara Pippi. Hon är ju superstark och rolig! 🙂 Vad bra att du frågade vad barnet gillade istället för att fråga vad barnet hade för kön!

 3. Det är verkligen väldigt svårt, man inser när man läser den där boken att det är mycket som man gör utan att tänka på det! Lånade boken på biblioteket, men planerar att köpa den någon dag för att ha alla tips hemma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *