Så minskar du ditt matsvinn

Då var det åter igen den 17:e i månaden och det är dags för ett inlägg med The Sustainable Society. Denna månaden är temat matsvinn och vi har alla knåpat ihop ett varsitt inlägg som länkas till längst ner i inlägget.

Varje år slängs det enorma mängder mat, i alla led, från produktion till slutkonsument. En rapport gjord av jordbruksverket visar att i u-länderna sker en stor del av matsvinnet i de tidiga leden medan vi i i-länderna kastar maten mycket senare. Vad som händer under själva produktionen är inte så lätt för dig och mig att styra och jag tänker att det är klart det finns ett stort bortfall i u-länderna eftersom det är där en stor del av vår mat produceras. Något som däremot är mycket enklare att ta tag i är vårt egna matsvinn eller att försöka påverka vår egna närhet.

På luncherna åt jag förr ganska ofta på en lunchrestaurang som hade buffé. De serverar alltid även gårdagens mat på buffén för det verkar alltid bli mat över av någon rätt. Ofta valde jag just den rätten för den är ju redan uppvärmd en andra gång och kommer därmed hamna i komposten vid dagens slut. Vid lunchställen, restauranger och skolkök kan det ofta vara svårt att beräkna hur mycket mat som går åt. Jag har ju själv jobbat 4 år i ett storkök och vet problematiken med att försöka beräkna mängden mat som kommer gå åt och det gäller att försöka vara påhittig med de rester som blir över.

För ett par år sedan så hade Borås kommun (kanske även fler kommuner) en tävling i alla kommunala skolkök om vilken skola som kunde minska sitt matsvinn mest. En underbar satsning tycker jag för att göra elever medvetna och engagerade i frågan. Jag hoppas att detta är något fler skulle vilja implementera och så klart gärna inte bara som en tävling utan något mer permanent.

Men hur mycket mat slänger egentligen vi privatpersoner? Enligt livsmedelsverket är det 19 kilo ÄTBAR mat som slängs i soporna och 26 kilo mat och dryck som hälls bort i vasken. Per person! Varje år! Lägger vi dessutom till all mat som är även är oätlig så säger jordbruksverket att det är hela 74 kilo mat som slängs per person och år. Sjuttiofyra kilo! Livsmedelsverket beräknar att ca 3000-6000 kr kan sparas om vi bara tänker till lite extra när det kommer vårt matsvinn.

Så vad kan vi göra?

Nedan har jag listat 4 enkla saker vi, hemma hos oss, gör för att minska matsvinnet och förhoppningsvis kan jag inspirera er till att ta efter några av dem.

Vi handlar mat med kortast datum om vi ska göra åt det samma eller nästkommande dag. Bra för miljön och bra för butiken, mindre bra för folk som dumpstrar (letar mat i containrar utanför butiker). Det finns ju ingen anledning att leta upp förpackningen med längst datum om det inte är nödvändigt tänker jag.

Om vi vet med oss att lunchlådan inte kommer följa med oss till jobbet nästkommande dag så fryser vi in maten på en gång. Annars är det lätt att den glöms bort och blir dålig. Att ta med sig rester till jobbet dagen efter är såklart ett tips i sig.

Vi är inte så bra på att ta oss tiden att storhandla, mindre bra för privatekonomin att småhandla med desto bättre för miljön. Att handla ofta gör att vi bara handlar det vi vet att behöver just nu.

När frukt och grönt börjar se skrumpna ut brukar de få hamna i en smoothie eller en gryta. Då gör inte prickarna på bananen något eller att paprikan ser ut att gått i pension.

Vad är ditt bästa tips för att minska vårt matsvinn?

Nedan hittar du de andra medlemmarnas inlägg på tema matsvinn

Naturligt Snygg / Hannah – 3 filmer om matsvinn du borde se
Annas kemtvätt – Noll matsvinn med kompostering

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *