Dagarna fullkomligen rusar fram och det har redan hunnit bli den 17 i månaden IGEN. Sedvanligt så innebär det ju såklart ett inlägg med The Sustainable Society och denna månaden har turen kommit till en av stora intressen, kläder!
Visste du att vi i Sverige köper ca 13 kg textilier per person varje år vilket kan jämföras med världen där genomsnittet ligger på 9 kg? Dessutom ligger snittanvändningen på ett plagg på 2,2 år. Detta läste jag på Naturskyddsföreningen och jag kan inte hjälpa att tänka om det beror på att många plagg idag håller så urusel kvalitet eller om det beror på vår ständiga kick efter någonting nytt.
Jag har alltid älskar kläder och mode och jag är så glad att det finns så många olika sätt att tillgodose mitt intresse utan att tära på vår jord allt för mycket. Jag konsumerar långt under 13 kg vilket måste innebära att någon annan fyller ut min kvot.
Steg ett för att bli en Ecofashionista eller en miljövän överhuvudtaget är ju såklart att ägna sig åt medveten konsumtion och göra en behovsanalys INNAN vi köper något. Ja det låter osexigt jag vet, men det är ack så viktigt för att undvika de där felköpen som sedan ligger i längst garderoben och skaver lite grann varje gång vi ser ser dem.
Så blir du en Ecofashionista utan att tära för mycket på miljön
Jag tänkte att jag idag skulle ge 4 enkla tips på hur du kan uppdatera din garderob på ett klimatsmart sätt. Vill du läsa mer om olika textilier och var jag skrivit inom hållbart mode finns dels kategorin Hållbart mode här på bloggen och ihop med Erika driver jag även podcasten Ecofashionista där du kan frossa i ett 30 tal avsnitt á 30 min om just hållbart mode.
Låna
Att låna kläder av vänner eller från ett klädbibliotek är ett utmärkt sätt att dels testa plagg som du kanske inte hade köpt i vanliga fall om du som jag gärna håller dig inom ditt trygghetsspann och dels få tillgång till plagg som kanske bara är avsedda för ett enda tillfälle. Bal, finare tillställningar eller om du kanske ska på maskerad.
Byta
Om du hängt här sen jag startade Ekomorsan för 6 år sedan så vet du att jag har arrangerat otroligt många klädbytardagar under årens lopp. Både i egen regi och ihop med Naturskyddsföreningen och vår kommun. Jag har så mycket plagg som jag bytt till mig genom åren och jag tycker det är ett utmärkt sätt att förnya garderoben och samtidigt få bort plagg som inte passar längre.
Du kanske inte är så sugen på att byta med främlingar eller att dra igång ett stort event för allmänheten, det förstår jag. Men ett förslag kan ju vara att samla ihop vännerna, plocka med er lite plagg och byt med varandra medan ni har en catch up och dricker ett glas rött?
Köp begagnat
Att framställa textilier är väldigt resurskrävande och därför är det väldigt viktigt att vi använder de plagg som vi köper länge och väl. Jag älskar att räkna ut sakers CPU (Cost per use) och kläder är inget undantag. Jag skulle vilja hitta på ett nytt ord, nämligen ECPU (Enviromental Cost per Use) för att genom att köpa kläder begagnat så vet jag att varje användning har gjort plaggets avtryck på vår jord lite mindre. Att handla begagnat är snällt mot jorden och snällt mot plånboken. Win-win helt enkelt. Främst brukar jag använda mig av Tradera och facebookloppisar, hur brukar du göra?
Köpa certifierade plagg
För att få kalla något ekologisk krävs att det uppnått en hel del kritierier och har blivit certifierat. Man får nämligen inte använda det hur som helst och det är därför du ofta kan läsa ord som miljövänligt eller eco-friendly på produkter. De får helt enkelt inte lov att skriva ekologiskt.
När det gäller textilier skulle jag vilja säga att det primärt finns 3 olika saker att titta efter, ekologiskt, OEKO-tex och GOTS. Det sistnämnde, GOTS, ställer krav på hela kedjan och är den som jag primärt tittar efter i butik. GOTS ställer indirekt krav på framodlingen, det finns krav för arbetsförhållanden och rening och självklart beredning av textilierna. Ta gärna en titt på min djupgående beskrivning av just GOTS (Global Organic Textile Standard).
Är du nyfiken på hur ekologisk bomull skiljer sig från konventionellt odlad bomull rekommenderar jag dig att läsa min beskrivning av dessa. Tänk på att ekologik bomull bara säger att bomullen ODLATS utan kemiska bekämpningsmedel. Den säger inget om vad som sedan brukats vid infärgning och beredning eller transporter osv.
OEKO-tex (öko-tex) ställer krav på att slutprodukten inte ska innehålla bland annat cancerogena och allergena ämnen. Det är en av de certifieringarna du som primärt har din egen hälsa som fokus kan utgå ifrån. OEKO-tex ställer inte några krav på arbetsförhållanden och framställning utan tester görs enbart när varan är färdig för slutkonsument så du kan vara säger på att plagget till exempel inte har ett tryck av förbjudna ftalater eller behandlats med bromerade flamskyddsmedel.
Att vara en ecofashionista är inte lätt. Det är många olika saker att tänka på och hur vi än vänder och vrider på det så får vi välja våra strider. Det viktigaste är att vi är medvetna om våra val och varför vi gör dem
✨✨✨
OUUFF älskade det här inlägget! (Hittade hit från Naturligt Snygg) Är verkligen intresserad av slow fashion, men har inte riktigt haft ork att skaffa mig en riktig överblick över olika parametrar att ta hänsyn till, för-och nackdelar med olika certifieringar osv. Det har mest blivit att jag köpt second hand/vintage och då och då syndat med vissa kvalitetsplagg. Tänker att jag kan gå tillbaka till det här inlägget och läsa på allt eftersom. Tack!
Hej Julia ✨
Kul att du gillade inlägget och tack så jättemycket för att du tog dig tid att kommentera
Kram Angelica
Superbra tips 😀 Tycker att det köps och slängs alldeles för mycket med kläder och tycker att det är så smart att sälja vidare, ge bort eller byta ut kläder man inte längre använder 🙂 Bara för att jag liksom tröttnat på en tröja så innebär inte det att någon annan inte skulle bli glad av att ha just den tröjan i sin garderob 🙂
Tack Precis så är det ju, vad som känns gammalt för en själv känns antagligen nytt för nån annan ✨