Overshoot day – here we go again!

Idag är det åter igen dags för Earth Overshoot Day. Ni vet den där dagen jag bloggat om så många gånger tidigare som bara infaller tidigare och tidigare varje år. Dagen vi förbrukat alla de resurser som jorden själv klarar av att producerar på ett år så från och med idag urarmar vi vår planet och vi väljer alltså att förbruka resurser för våra kommande generationer!

Det kanske är lite svårt att ta på. vad då kommande generationer, jag lever ju nu och det är svårt att kanske ta till sig. Anledningen att dagen kommer tidigare och tidigare är ju för att vi överkonsumerar ALLT! Det handlar inte om att du faktiskt behöver ha ny vinterjacka för det gick en stor reva i din gamla så all dun föll ut utan för att exempelvis modet ändrats eller den där jackan där på stativet hade varit sååå snygg med dina nya skor!

Låter kanske lite kontraproduktivt men idag på självaste Overshoot Day var jag inne i en av våra största klädkedjor och jag blev direkt påmind varför jag inte går in i dessa. Jag är på jakt efter en Baseballtröja åt Julia. Hon har blivit helt Dollystyletokig och de har det och hon behöver verkligen en tjocktröja inför hösten så jag tänkte, varför inte leta upp en. Jag har letat på tradera och facebookloppisar men inte hittat någon och tänkte när jag ändå gick förbi affären att jag kunde ta mig en kik. Direkt när jag klev in ångrade jag mig.

overshoot day klädbutikSå här såg det ut, öööööööverallt! Det var berg med kläder som realiserades ut, fullt med både kläder och galgar på golvet och det gick att ta på köphetsen som pulserade där inne. Vi tillverkar så jäkla mycket kläder och ja visst vissa saker kommer slå och andra inte, kanske storlekarna har misskalkylerats. Just klädkonsumtion och bomullsindustrin är ju en av mina hjärtefrågor och jag vet helt ärligt inte hur vi ska få bukt på det mer än att byta kläder med varandra, handla second hand istället för nyproducerat så kanske kedjorna slutar producera så in i Norden mycket för handeln går ner.

Åter till själva Earth Overshoot Day, det är ju inte bara kläder som överkonsumeras utan som sagt ALLT och för att få ner konsumtionen av ALLT gäller det ju att vi alla drar vårt strå till stacken. Nu kanske du undrar vad du kan göra så jag tänkte ge några tips och förhoppningsvis är några av dem något som passar i ditt liv.

1. Ät mer vegetariskt

Köttproduktionen är otroligt belastande för miljön och de mängderna kött vi äter idag är inte heller bra för vår hälsa. Försök att äta mindre kött. Kanske inte helvegetariskt är något för dig men börja spä ut rätterna lite grann. Jag brukar ha i riven morot i köttfärssåsen eller lasagnen och ha i broccoli och blomkålsmix i korv stroganoffen.

2. Köp begagnat och/eller välj med omsorg

För det första måste vi alla börja tänka två kanske tre gånger innan vi köper något. Hur många som helst av oss har dubbla saker i garderoben om vi börjar gräva. Och då kanske vi inte ens använder något av det när vi kommer hem med ett tredje likadant plagg för vi glömt av vad vi köpt. Själv gillar jag jakten på begagnat, att behöva leta på olika ställen har blivit lite av en sport. Ni vet lite som att det inte är slutdestinationen som är målet utan själva resan. Ja jag behöver ju den saker jag letar efter, så som Julias baseballtröja (eller nja jag behöver en tröja till henne, det är ju jag som bestämt att det är just en baseballtröja) annars vore tiden jag lägger på jakten fullkomligt onödig men den är ack så rolig och vi väljer ju alla vad vi vill spendera våra 24 timmar på

Kanske du är en sådan som inte gillar att köpa begagnat utan vill ha nytt, då föreslår jag att du ska välja med omsorg och ta hjälp av de där olika märkningarna jag skrev om för någon vecka sedan.

Nu är det dock inte bara kläder som behöver köpas begagnat eller mer hållbart om vi ska kunna vända trenden med att Overshoot Day infaller tidigare och tidigare. Även inredning, accessoarer, cyklar, ja allt skulle behövas köpas mer hållbart!

overshoot day fuck fast fashion tygpåse

3. Åk mer kollektivt

Ta inte bilen på småturerna till vännen en kilometer bort eller till ICA. Inte bilen under milen brukar vara ett bra riktmärke. Nu är jag dock otroligt dålig på att tillämpa denna själv så detta är något som jag själv ska bli mycket bättre på. Det får bli min huvudpunkt att jobba lite extra på att få in en bättre rutin på inför nästa Overshoot Day.

4. Källsorterna

Källsortera det avfall du skapar. Allt från plastpåsen runt ekobananerna till batteriet till kläderna som gått sönder eller fått fläckar som inte går bort. Jeans och sånt brukar jag lämna till återvinning men t-shirtar och toppar brukar jag klippa sönder till trasor. På så sätt får de iallafall göra mig en sista tjänst innan de hamnar till förbränning

 

Nu finns det ju såklart massa annat vi kan göra för att minska våra avtryck så som släck lamporna i rum du inte vistas i och koka med lock men snart måste väl ändå det ses som folkvett och inte stå på några ”rädda världen”-listor

6 svar på ”Overshoot day – here we go again!”

 1. Tumme upp för det här inlägget!

  Önskar också att sånt hör hörde till ett mer vanligt sätt att leva. Att det inte skulle vara något ”speciellt” med att handla ekologiskt, att källsortera osv.

 2. Viktigt och många bra saker! Det där med inte bilen under milen borde man nog ta efter. Funderar också en hel del på det här med kläder. Funderar om man i vissa fall borde vara lite restriktiv även vid begagnat köpandets med då man ex köper på tradera och secondhandaffärer där vinsten inte går till välgörenhet. För om man köper märken man aldrig skulle köpa nytt av etiska skäl och sedan köper det begagnat där det finns en vinst fråga medför man till viss del efterfrågan på det nya plagget. Man visar att plagget är lätt att sälja vidare. Vad tror du om detta? Har du hört någon som haft några kloka tankar kring detta?

  1. Hej Anna

   Ja just det där med att ge plagg ett extra värde på begagnatmarknaden som en inte skulle stödja i vanliga fall är knepigt. Det har jag helt ärligt inte funderat på tidigare. Är det något särskilt märke du tänker på som du av etiska skäl inte vill stödja?

   Jag är glad och tacksam att exempelvis tradera finns och har handlat därifrån så länge jag kan minnas. Att det inte finns en välgörenetsorganisation i ryggen på dem är inte avgörande för min del om jag ska handla eller inte. Ser det mer som att jag stöttar privatpersonen och att den kostnaden de tar ut av säljaren är ju för att täcka drift och underhåll och så vidare. Utan den skulle det inte kunna funka och det är klart att de ska få profitera på sin affärsidé. Även second hand affärer stöttar jag mer än gärna för det är klart de ska ha lön för mödan?

 3. Jag Stor gillar Tradera och handlar till och från mycket där. Och absolut ska tradera och affärerna ha sin del för att gå runt! Etiskt kanske delvis var fel ordval, men det kommer ju titt som tätt att de stora kedjorna har produktion där arbetarna inte har det bra och produktionen är dålig miljömässigt. Säg att de flesta som gör aktiva miljö och hälsomässiga val vidklädköp köper begagnat och den andra stora massan står för alla inköp. Säg att de flesta inköp från den stora massan blir på de stora kedjorna och oekologiska delen och således alla nyköpta kläder i Sverige blir icke ekologiska plagg. Genom att köpa dessa oekologiska plagg på begagnatmarknaden där vinst går till säljaren och visar dem att det går bra att sälja vidare gör att säljaren köper samma plagg nästa gång för det går att sälja. Och de medvetne köparen har inget att välja på förutom oekologiska begagnade kläder. Lite hårdraget exempel, men ändå för att fundera över om det alltid är bra att köpa begagnade oekoplagg eller om det ibland är bra att istället köpa nytt ekologiskt… Har inte svaret på frågan, men brukar fundera på detta ibland.

  1. Nu är jag helt med på hur du tänker och har faktiskt tänkt i samma banor själv. Tyvärr har jag nog inget superbra svar men jag tänker iallafall så här. Precis som du säger står den breda massan för merparten av alla köp och dessa är tyvärr till största del oekologiska plagg. För miljöns skull måste vi ta hand om de kläder som redan finns på begagnatmarknaden eftersom det är så kostsamt att producera nya plagg. Dessutom är det bra för oss eftersom många skadliga kemikalier redan spolats bort och har en tur kan man få ett plagg som inte är dränkt i sköljmedel. MEN vi måste också som medvetna konsumenter köpa nyproducerade ekologiska plagg för att visa att det finns en efterfrågan på dessa. Gör vi inte det kommer de att försvinna och det vill vi ju inte, vi vill ju att utbudet ska öka!

   Jag tycker det är rent ut sagt förj*****t är större kedjor försöker framstå som mer hyvens än vad de faktiskt är och lurar oss konsumenter att tro att saker är bättre än vad de är! Med all den makt de stora kedjorna har så tycker jag det är dags att de tar sitt ansvar, på riktigt!! Ingen green wash utan verkligen går i bräschen! De kan bara vinna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *