När motivationen tryter..

Ursäkta min frånvaro! I veckan som gått har jag bland annat blivit utsett till en av finalisterna i En lagom dos grönts tävling om titeln Sveriges bästa gröna blogg och så har jag och mina vänner haft vårt årliga julbak. En hel dag av lussebullebak med vår lille assistent (min son) vid vår sida. Det är sjunde året vi går samman och bakar och nästa år kommer även dottern att göra oss sällskap.

Trots en hel massor av skoj så kan jag inte undgå att känna en uns av bitterhet för hur ska det gå med min vision om att rädda världen när jag inte ens kan lyckas motivera mina närmsta vänner till att vi ska köpa det ekologiska sockret till julbaket? Det var dubbelt så dyrt i jämförelse med det oekologiska, men kostade ändå bara kostade 20 kr. I ärlighetens namn så är det inte många minuter någon av oss behöver arbeta för att tjäna in en tia efter skatt. I detta fall går det ju lätt att ”offra” sig och ta mellanskillnaden själv, men det är kanske inte alltid motiverat att göra på allt.

Min vän sa ”Jag är ekonom och att handla dyrt när jag kan handla billigt är inte ekonomiskt”. Men som ekonom borde hon också veta att det är svårt att pressa priset utan att också tumma på kvaliteten. Jag kan inte undgå att fundera på hur mycket dyrare våra 4 bullsatser hade blivit om vi hade handlat allt som fanns att tillgå ekologiskt. Kanske 40-50 kr? (sockret var den med störst mellanskillnad) Prisskillnaden hade i så fall varit ca 50 öre per bulle (från 3,10 kr till 3,60) och detta känns i mina ögon väldigt ringa för att få hembakade lussebullar på fina råvaror. Speciellt när många av oss är beredda att betala bra mycket mer än 3,60 kr för en bulle på ett café.

Hur ska vi göra för att lyckas motivera våra nära och kära att betala några kronor extra för ekologiska varor när de står där bland det enorma prispressade produktutbudet i butikerna?

 

22 svar på ”När motivationen tryter..”

 1. Det där är mitt stora dilemma också, att få fler att tänka ekologiskt. När jag försöker motivera mig själv att köpa det ekologiska alternativet trots att det är dyrare, tänker jag på dem som har tillverkat det jag köper och vad det är gjort av. Bra råvaror och bra villkor för dem som tillverkar varan tycker jag är värt att betala för. Om en presenterar det så, hur kan någon då säga nej? Det är i alla fall en gåta för mig, men jag vet ju att många inte resonerar så… Tråkigt att din vän inte tänkte längre än sådär!

  1. Om argumentet ”tänk på dem” inte biter eftersom det kan kännas för långt bort för att personen ska kunna ta till sig det (jämför med argumentet svältande barn i Afrika många fått höra som barn) kan det funka ypperligt med ”tänk på dig”. För så fort något drabbar den egna individen blir det lite mer verkligt. Alla kemikalierester från besprutning är det du som äter upp, det är du som blir sjuk etc..

 2. Och man kan tänka så här: du har råd att köpa två kilo ’vanliga’ morötter för priset av ett kilo ekologiska, men om det hela slutar med att du kanske bara äter upp ett kilo innan det blir gammalt och du måste slänga resten så har kilopriset blivit detsamma. Med tanke på att många inte gör särskilt måttliga och välplanerade matinköp kan jag mycket väl tänka mig att det här är ett högst rimligt scenario.

  1. Jag tror absolut att detta är ett rimligt scenario! Jag har själv gjort så många gånger. Men hur ska vi få till välplanerade och måttliga matinköp när de flesta helt ärligt bara vill snabbt in och ut ur butikerna? Att försöka sig på att förändra de färdiga matkassarna till att använda sig av mer eko och närproducerade varor skulle ju kunna vara ett alternativ?

 3. Förstår dig hamnade i en diskussion igår om att många köper/får nya mobiler så fort avtalet är slut. För att telebolagen lockar med en ny för att man ska välja just dem. Varför inte ge ett billigare avtal om man behåller sin mobil som fortfarande funkar. Fortsätt att vara envis 🙂
  http://millashalsoblogg.blogspot.com

  1. Suck åt denna ständiga hets åt konsumtion! Är faktiskt ganska säker på att jag har just ett sådant abonnemang där det inte spelar någon roll om jag nappar på en ny mobil eller inte utan får betala samma summa i vilket fall..

 4. Grattis till finalistplatsen Angelica! Gud vad roligt för dig! 🙂

  Men jag förstår ditt dilemma, folk tänker så olika kring detta med ekologiskt mat. Jag var lite likadan innan jag fick barn, men nu vill jag verkligen försöka ge mina barn så bra mat som det bara går så vi handlar alltid ekologiskt när det går. Tycker att din blogg är jätteinspirerande och får mig ofta att tänka till innan jag handlar. Dock har jag mycket att jobba på där! 🙂

  Fortsätt kämpa och konfrontera din vän med fakta om skillnaderna i tex sockerframställningen så kanske hon ger med sig inför nästa julbak! 🙂

  http://miss-malin.blogspot.se/

  1. Tack så mycket för Malin! Jag är jätteglad, men jag ligger under otroligt mycket 😀

   Ja barnen är verkligen en morot till att även jag vill göra bättre val. Man vill ju oftast ge sina barn de bästa förutsättningarna 🙂

   Tack för peppen!

 5. Jag känner igen ditt dilemma. Jag försöker att köpa så mycket ekologiskt jag kan när det gäller vår mat och det är nog tur att det oftast är jag som handlar för min man tänker mer på priset. Om jag knappt får över min man på min sida, hur ska jag då lyckas med resten av min omgivning… men ibland blir jag faktiskt överraskad när det visar sig att någon släkting eller vän har börjat handla mer ekologiskt och säger att det bland annat beror på mig. Då blir jag glad! 🙂

  1. Flera vänner har redan börjat tänka om och de säger att det är till stor del på grund av att jag smittar av mig och visst blir man varm i hjärtat av att höra något sånt 🙂 Här hemma är det också övervägande jag som slänger ner de ekologiska varorna i korgen, men ju mer jag tjatar på ju oftare ser jag min man göra ekoval. Kanske för att han vet att det oftast slutar med det iaf 🙂

 6. Det där är så himla svårt. Just ekonomiaspekten är ju i alla fall i mitt fall det absolut vanligaste ”men…” jag får höra när jag diskuterar ekologiskt. Det är svårt att tala emot tycker jag, för argument som att man kan lägga lika mycket pengar på mat, men bättre och ekologiskt, om man bara slutar att impulsköpa allt det där extra och planerar bättre, biter liksom inte.

  http://ekomammaistan.wordpress.com

  1. Ja det är verkligen svårt övertyga om att handla eko och ställa om sina övriga vanor för att det inte ska bli dyrare. Då blir det ju helt plötsligt ”jobbigt” att handla eko..

 7. Att inspirera och väcka frågan om hållbar konsumtion är en bra början. Din vän uppskattade inte dit försök inför baket men nästa gång hon ska handla kanske hon kommer ihåg ert samtal och handlar ekologiska produkter där priset inte skiljer sig så mycket. Min mamma tyckte först att ekologiska produkter var för dyra men nu består hennes matkassar av 80% ekologiska varor. Det som är den största skillnaden för henne är att hon handlar smartare och slänger mindre mat. Fortsätt inspirera!

  1. Heja, heja din mor 🙂 Inte nog att hon handlar eko, tänk om fler kunde se över sina vanor och handla smartare och slänga mindre! Vilken enorm miljövinst!

 8. Idag hade vi på lunchen en diskussion om omställning och bilism. Någonstans i diskussionen så menade en person på att det hade varit bra att ha en bil och kunna åka och storhandla i den stora mataffären där maten var något billigare än den mindre butiken. Personen menade att man kunde tjäna 1-2 kronor per liter mjölk om man handlade på stora affären, vilket kunde resultera i mycket pengar om man drack mycket mjölk. En annan menade att de där slantarna förlorade man snabbt om man hade bil och skulle betala för bensin.
  I sådana diskussioner känner man ganska mycket frustration.
  Å andra sidan, när jag väl gick till affären efter jobb så blev det visserligen ekologisk olivolja men då det inte fanns ekologiskt strösocker blev jag osäker på ifall rörsocker kunde användas. Och då blev tanken att det måste väl vara bättre med sockerbetor från Sverige än från sockerrör från långt bort. Valen är inte lätta, inte ens för oss som vill väl.

  (mystiskt.blogspot.com)

  1. Ja tyvärr är det ju ofta så att man kör upp vinsten man får när man storhandlar. Föreslå en Dra-maten och kollektivtrafik 🙂 Själv tillhör jag dock dem som tar bilen till Maxi för att storhandla men en vacker dag kommer det vara mig ni ser men en vagn och busskort i högsta hugg.

   Det är verkligen inte lätt att fatta ett bra beslut för ju mer man lär sig ju mer vill man oftast ta hänsyn till. Så som sockerbetor vs sockerrör. Själv tror jag att det är viktigt att sätta upp någon slags prioritering för sig själv. Själv kör jag på eko och närproducerat, eko, närproducerat men sen går det ju att diskutera till förbannelse över huruvida det egentligen är bäst att handla eko från Spanieln när jag kan handla svenska varor..

 9. Ekonomiaspekten har jag svårt att förstå. Jag är föräldraledigstudent. Totalt när vår hyra är betald ligger vi ganska exakt på samma ekonomi som vi hade fått ut i ekonomiskt bistånd för en familj med vår sammansättning. Trots det handlar vi bara riktiga råvaror, och till nästan 100 procent ekologiskt (vi fuskar med jäst ibland, och sedan när vi äter något ute eller fikar (vilket vi nästan aldrig gör)). Har vi råd har de flesta råd!

 10. Verkligen sjyst att låta andra betala priset för maten din ekonomkompis köper… Mejla henne podcasts med ”matens pris”.
  Jag har verkligen svårt att fatta att saker och ting ska vara så billiga. Fattar folk inte hur saker, mat och annat blir till?

  Sorry, men jag blir så j*vla arg!

  http://kottkriget.wordpress.com/

 11. Jag tror vi sår frön. Det tar ett tag innan de frön vi sår börjar växa, innan de får tillräckligt med vatten för att börja växa . Din kompis köpte inte det ekologiska sockret nu, men du kanske gav hen förmågan att göra det något annan gång framöver. Jag gläds fortfarande av min mamma som köper ekologiska tomater när jag är hemma. Det är nog det enda som handlas förutom en del ekologisk skönhetsvård – det lär dröja innan blomman slår ut, men den har definitivt börja gro. Så fortsätt med ditt jobb. Tillsammans kan vi göra underverk, faktiskt. Peace & Love, Vera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *