När kommunen bjuder på överblommade lökar

Just nu håller Borås stad på att gräva upp alla överblommade tulpanlökar för att kunna sätta nya planteringar i parkerna runt om i staden. Och vet ni vad? De samlar alla lökar i stora pallar och har utannonserat på bland annat instagram att den som vill får komma och plocka med sig och sätta i sin egen trädgård. Hur fint är det inte att ge till stadens invånare så de får fortsätta blomma vidare någon annanstans istället för att exempelvis köra dem raka vägen till biogasanläggningen eller fjärrvärmen?

Hela den här trädgårdsgrejen och intresset är ju helt nytt för mig så jag lär mig allt eftersom. Tulpaners lökar exempelvis är ofta fleråriga och bäst blir det om man låter de vissna ner i löken och inte klipper av dem så att all näring från blomman och stjälken går tillbaka ner i den.

Därför har jag idag i panik letat upp och markerat ut ett hörn i trädgården där jag snabbt grävde ner mina lökar av rädsla att de annars ska förgås. Men fick höra av min svägerska att tydligen så kan man till och med ställa alla uppgrävda blommor i en hink och låta dem vissna ihop där i för att sedan klippa av dem så det var ingen ko på isen iallafall. Nu är de dock nergrävda och jag behöver gräva ordning kanten ordentligt någon dag så kan vi väl alla hålla tummarna för att de kommer upp lite mörklila tulpaner nästa vår!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *